Sari la conținut

Diabetul evoluează silențios și ucide anual 4 milioane de oameni

Ultimele statistici făcute publice de Federaţia Internaţională a Diabetului (IDF) arată că la nivel mondial peste 382 milioane de persoane au diabet. Pe lângă faptul că este o afecţiune severă, diabetul zaharat evoluează silenţios, fără semne distincte, fiind răspunzător anual de decesul a aproximativ patru milioane de oameni din întreaga lume, relevă aceleaşi date.

În acest context, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Galaţi organizează cea de-a VI-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, în perioada 28-29 martie 2014, la Galaţi. Prin această campanie, medicii diabetologi doresc să tragă un puternic semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei, depistării precoce şi controlului eficient al diabetului.

“Lupta împotriva diabetului se dă pe mai multe fronturi. În primul rând, în cabinetele medicale (la medicul diabetolog, la medicul de familie etc) iar apoi în locuinţa persoanei cu diabet, care trebuie sprijinită de membrii familiei. Combaterea acestei afecțiuni presupune însă si o informare și educare cât mai bună a populației cu privire la diabet şi exact acest lucru încercăm să facem prin intermediul Campaniei Naţionale Controlează-ţi Diabetul. Se impune şi preventia diabetului şi astfel dorim să tragem un semnal de alarmă şi în gradinite, scoli, universitati etc.“, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru a sublinia importanţa depistării precoce, în cadrul Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Galaţi, se va organiza o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testarea se va desfășura într-un cort special amenajat în zona Potcoava de Aur din centrul oraşului. Concret, gălăţenii îşi vor putea testa glicemia gratuit pe 28 și 29 martie, între orele 09:00-16:00. De asemenea, în prima zi a campaniei vor fi organizate o serie de activităţi dedicate adoptării unui stil de viaţa sănătos, bazat pe o dietă echilibrată şi sport. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului de tip 2. Astfel, în cadrul acțiunii „Sport pentru tine, mişcare pentru sănătatea ta”, din 28 martie 2014, va fi promovat dansul ca exerciţiu fizic.

“Stabilirea timpurie a diagnosticului de diabet zaharat este esenţială în tratamentul eficient al acestei afecţiuni. Boala poate fi depistată printr-un simplu test de glicemie, care se face în doar câteva secunde. Astfel, invit gălăţenii să vină în număr cât mai mare să-şi testeze gratuit glicemia în cele două zile în care se desfăşoară Campania Controlează-ţi Diabetul”, a declarat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Galaţi şi coordonator local al Campaniei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: