Sari la conținut

Diabetul la copii, o problemă din ce în ce mai gravă. Semnele bolii

Din cei peste 800.000 de diabetici înregistrați, ofi cial, ca fi ind în tratament în România, 1% sunt copii

Dana Lascu

Există patru tipuri de diabet: diabetul de tip I, diabetul de tip II, diabetul gestaţional şi diabetul secundar. Dintre variantele enumerate, copiii pot dezvolta diabet de tip I (insulino-dependent) şi diabet de tip 2 (insulino-independent). Din totalul celor afectaţi cu diabet circa 1% îl reprezintă copiii, conform studiului PREDATOR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Obezitatea și genele, vinovate

Deși nu este una dintre cele mai des întâlnite boli la copii, diabetul este o afecțiune care s-a răspândit alarmant în ultimii ani. Nu se știe exact ce provoacă diabetul, dar este recunoscut faptul că există o predispoziție genetică (mai ales dacă sunt cazuri în familie, pe linie directă) și că alimentația nesănătoasă, care duce la obezitate, contribuie la declanșarea bolii. „Dacă s-ar ști cauza, am ataca direct motivul, dar așa știm doar că există această predispoziție. Oricum, un prim semn este obezitatea, boală care, cred că ați remarcat, este din ce în ce mai prezentă la copii”, explică prod. dr. Nicolae Hâncu, specialist în diabet, boli metabolice și nutriție. „Dacă până în urmă că cinci-șase ani, atunci când vorbeam de vârsta pediatrică, în discuție se lua doar diabetul de tip I, în ultimii ani a crescut numărul copiilor care au deja diabet de tip II, ceea ce este alarmant. Vorbim de 450-500 de copilași cu vârsta sub 24 de ani (vârsta pediatrică – n.r.) cu diabet de tip II. Iar numă- rul lor crește, practic, exponențial”, a spus, la rându-i, conf. univ. dr Cristian Guja.

Semnele diabetului

Părinții trebuie să știe că există simptome inițiale care pot ascunde o astfel de afecțiune la copiii lor. Spre exemplu, în cazul diabetului de tip I, se pot întâlni urinarea frecventă și în cantități mari (poliuria), starea de sete permanentă (polidipsia), apoi senzația de uscăciune a gurii și a gâtului sau pierderea neexplicabilă în alt fel în greutate, deși copilul are o poftă de mâncare ridicată (polifagia), dar și starea continuă de oboseală și slăbiciune. De asemenea, la copiii mici sau sugarii care au erupții cutanate de la folosirea scutecelor, în cazul în care au diabet, acestea nu se vindecă nici cu folosirea cremelor prescrise de medici. Asta deoarece candida (ciuperca) se dezvoltă în zahărul eliminat în urină (cum se întâmplă la diabetici).

Dacă boala nu e depistată la timp, simptomele se agravează

Dacă părinții ignoră aceste semnale, boala se poate agrava și, astfel, se ajunge la diabet de tip II. Printre simptomele care arată gravitatea bolii sunt durerile de stomac, starea continuă de greață și vomă, respirația greoaie și rapidă (respirația Kussmaul, în termeni medicali) și somnolență permanentă. În cazul bebelușilor, primele simptome nu sunt foarte clare. Este dificil de înțeles, spre exemplu, setea la copiii mici care nu pot vorbi să-ți spună că vor apă. Apoi, dat fiind faptul că micuții sunt într-o perioadă în care creșterile în greutate sunt normale, pofta de mâncare nu e un semnal de alarmă pentru părinți. În astfel de cazuri, boala micuților poate avansa mai repede la simptome mai clare, înainte ca diabetul să fie identificat. „Toată lumea trebuie să-și facă periodic analize, adulți și copii. Valorile glicemiei, controlate ca la carte, îți arată dacă pruncul are probleme, dacă e în faza de prediabet, atunci când situația se poate remedia, să spunem, prin alimentație și tratament. Sau dacă are diabet deja și trebuie să intre sub tratament, pe care-l va face toată viața. Pentru că diabetul nu se vindecă”, subliniază prof. dr. Nicolae Hâncu.

Superinsulina pentru copii, cel mai probabil anul acesta

Compania care a lansat, în octombrie anul trecut, variantă de insulină bazală de trei ori mai concentrată pe mililitru, dezvoltă acum și varianta pentru copii. Am încercat să aflăm de la reprezentanții companiei de ce există acest decalaj între medicamentele pentru micuți și cele pentru adulți. În urmă cu 12 ani, compania lansase un tip de insulină bazală, dar varianta ei pentru copii a venit abia după doi ani. De data aceasta, responsabilii companiei au lă- sat să se înțeleagă că, cel mai probabil până la sfârșitul anului sau la începutul celui viitor, micuții ar putea avea varianta adaptată a noii superinsuline bazale.

Doctorul zilei: Când veți lansa superinsulina bazală pentru copii?

Prof dr. Jochen Maas, general manager: Nu pot să vă dau o dată exactă, dar vă pot spune că va fi mai repede decât a fost în cazul precendentei insuline, pentru că îmi aduc aminte că, atunci când am dezvoltat-o pe aceea, studiile pediatrice au fost începute după ce aceasta era deja pe piață. A fost o abordare secvențială. De asta a durat doi ani. Cu noua insulină eram conștienți de această problemă, așa că am început studiile pentru varianta pediatrică încă din faza în care ea nu era încă pe piață. Asta înseamnă că diferența de timp dintre lansarea variantei pentru adulți și a celei pentru copii va fi considerabil mai mică, de data aceasta.

– Ce face mai dificilă această dezvoltare a insulinei pentru copii?

– În primul rând recrutarea pacienților. Vorbim de copii. Apoi faptul că nu te adresezi unui segment de pacienți „educați” în ceea ce înseamnă diabetul. Ai nevoie și de părinți bine informați, de copii „educați” și de pediatri specializați și asta face întreaga situație mai dificilă. În plus, atunci când realizezi studii pentru copii, trebuie să respecți reguli mult mai stricte și mai multe, în comparație cu adulții. De aceea, acest plan pediatric este, în mod normal, mai dificil decât cel pentru adulți.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: