Dieta paleolitică promite să vă scape de obezitate, diabet și boli de inimă

Dieta paleolitică promite să vă scape de obezitate, diabet și boli de inimă
Dieta paleolitică promite să vă scape de obezitate, diabet și boli de inimă

Intrată relativ recent în atenția publică, dieta omului primitiv, așa cum mai este cunoscută, reprezintă efortul de mânca la fel ca pe vremuri, alimente cât mai puțin procesate: carne gătită la cuptor, pe grătar sau fiartă, legume și fructe consumate în stare crudă, semințe, nuci, alune, cartofi fierți sau copți, ouă fierte etc.

Pastele, cerealele și dulciurile nu se califică

Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât va conține un număr mai mare de calorii. „De exemplu, derivatele din carne – carnea tocată, mezelurile, hamburgerii – au mult mai multe grăsimi decât carnea ca atare, iar derivatele din zahăr – dulciuri, prăjituri, bomboane – sunt adevărate bombe de calorii”, spune medicul nutriționist Eduard Adamescu.

Despre această dietă se spune că este cel mai sănătos mod de alimentație, întrucât lucrează cu fondul genetic al omului și ar putea fi soluția pentru bolile moderne: diabet, obezitate, boli cardiovasculare și multe altele.

„Dieta aceasta ne încurajează să mâncăm de 3-4 ori mai multe proteine decât o facem acum, până la 2 grame de proteine pe kilogram. Asta nu înseamnă să ne îmbuibăm cu carne”, explică Miguel Casimiro, specialist portughez în nutriție.

Cel mai controversat aspect al dietei este reducerea la minimum a carbohidraților, cu argumentul că agricultura, apărută relativ recent, în urmă cu 10.000 de ani, nu corespunde nevoilor corpului uman.

„Nu ne-am adaptat genetic la consumul de cereale naturale și nici de produse lactate, principalii vinovați pentru apariția multor boli <<moderne>> precum obezitate, cancer, diabet sau boli autoimune”, e de părere expertul.

Există însă și sceptici. „Dieta are multe avantaje, dar și limitări, pentru că pare o altă dietă pe care oamenii nu o pot ține pentru tot restul vieții. Nu este variată, implică costuri mari și pare și dezechilibrantă, pentru că nu include toți nutrienții necesari”, consideră Keith Ayoob, professor la New York’s Albert Einstien School of Medicine.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Imi pare rau ca sunt pe zi ce trece mai vulgar. O parte dinte noi au cap pentru a avea si par, o parte ca sa nu le ploua in gat, si nu ma refer la cercetatori, ci la „interpreti”. Cercetatorii sunt si ei „cum sunt” mai vocali cand nu se pricep, mai tacuti cand chiar se pricep la meseria lor.
    De acord. 10 000 de ani nu inseamna nimic, dar evolutia inseamna ceva. Poate ca primul „humanoid” care a mancat „o friptura”, ca asta a gasit in padure dupa o furtuna, a varsat, desi nu cred. Sigur renunta la foc.
    Poate ca nu mai cultivau cereale daca nu le placeau si mureau pe capete din cauza lor, atunci la inceputuri.
    Mai spun??????????/

  2. Preamaritul cercetator ne spune ca nu s-a adaptat omul, de unde stie ca nu s-a adaptat, va spun eu de unde stie, de pe net. Iar Keith Ayoob sa ne spuna ce nutrienti lipsesc din dieta paleo.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *