DISPUTA HOMEOPAȚILOR. Se combină sau nu remediile homeopate cu medicamentele tradiționale?

DISPUTA HOMEOPAȚILOR. Se combină sau nu remediile homeopate  cu medicamentele tradiționale?
DISPUTA HOMEOPAȚILOR. Se combină sau nu remediile homeopate cu medicamentele tradiționale?

Daniela Șerb

Unii terapeuți recomandă excluderea medicamentelor clasice dacă se iau și remedii homeopate, alții susțin combinarea lor, pentru rezultate mai bune

Două școli de medicină homeopată își dispută supremația la nivel internațional. După unii doctori, medicamentele și tratamentele alopate (clasice) nu pot fi combinate sub nicio formă cu remediile homeopate. După alții însă, medicina homeopatică poate ajuta, în anumite condiții, tratamentul alopat. „A  existat recent un caz la Spitalul «Grigore Alexandrescu» din București: un pacient de doar 4 ani cu abces pulmonar fusese îndopat cu antibiotice foarte tari și plimbat timp de două luni între spitalele de boli infecțioase, întrucât nu se reușise drenarea abcesului și vindecarea copilului”, exemplifică dr. Loredana Stanciu, reprezentant al Asociației Române de Homeopatie Clinică.

Pentru salvarea copilului, medicul care îl supraveghea și care avea și competențe homeopate a decis să încerce, simultan, și un tratament alternativ. I-au fost date pacientului două remedii homeopate: Bryonia 9 CH, cinci granule de trei ori pe zi și Hepar Sulfuris 7 CH, tot cinci granule de trei ori pe zi. „În doar 24 de ore starea de sănătate a copilului s-a îmbunătățit. Abcesul s-a spart, iar infecția a fost eliminată din corp prin tuburile de dren”, detaliază dr. Loredana Stanciu.

Remedii care conțin sticlă, scoici, mătrăgună, arnică

Potrivit medicului Loredana Stanciu, există o compatibilitate perfectă între tratamentul homeopat și cel alopat. „Medicamentele homeopatice pot fi administrate singure, ca primă intenție, ca de exemplu în patologii virale, stres, anxietate; pot fi asociate cu alte medicamente dacă este necesar ca, de exemplu ,în tratamentul alergiilor, al infecțiilor recidivante ORL sau pot fi complementare altor terapeutici – chirurgie, psihoterapie”, mai spune doctorița.

Trei sunt condițiile de bază pentru ca un tratament să fie inițiat în homeopatia clinică: să existe o leziune reversibilă, organismul să aibă reacție și să existe o substanță care poate provoca o „suferință asemănătoare” la individul sănătos și de a declanșa reacția salutară la bolnav.

Nu mai puțin de 1.500 de minerale, 450 de substanțe vegetale și încă 300 biologice compun remediile homeopate. „Ca minerale aș da câteva exemple: Silicea (sticlă), Calcarea Carbonica (cochilie din stridie-scoică), ca substanțe vegetale aș numi Belladonna (mătrăguna), Arnica Montana (iarba cascadelor, indicată împotriva echimozelor), iar ca substanțe biologice Apis mellifica (albina)”, spune medicul.

Tratament anti-răceală din ficat de rață sălbatică

Cei mai mulți români sunt familiarizați cu produse homeopate cumpărate din farmacii ca alternativă în tratamentul răcelilor. Un astfel de produs este Oscillococcinum. Puțini știu însă că el conține autolizat filtrat de inimă și ficat de rață sălbatică, macerat. Se obține tinctura mamă din care se fac diluții succesive și se impregnează apoi pe un suport neutru de zaharoză și lactoză.

De altfel, acest sistem este utilizat pentru obținerea remediilor homeopate sub formă de granule, globule și comprimate, înregistrate ca medicamente la noi în țară. Important de știut este faptul că aceste granule nu se înghit cu apă, ci se țin sub limbă până se topesc. În prevenție, Oscillococcinum se poate lua un tub doză pe săptămână pe toată perioada de expunere gripală din septembrie până în martie sau măcar din noiembrie până în ianuarie, inclusiv.

Dacă gripa este deja instalată, schema de tratament este însă alta. În acestă fază este indicat ca medicamentul să se asocieze cu un medicament simptomatic alopat sau cu un alt medicament homeopat cum este, de pildă, Paragrippe. Avantajele acestui tip de medicină alternativă ar fi acelea că remediile nu au efecte secundare și nu există contraindicații cunoscute.

Soluții naturale

În tratamentul pneumoniei, pe lângă antibiotic  se poate iniția tratament homeopatic cu sirop antitusiv sau remedii homeopatice indicate în febră, vărsături.
Loredana Stanciu, medic homeopat

 

9 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook