Sari la conținut

Dr. Claudiu Matei, neurochirurg: „Performanța medicilor români este superioară în țară, în sistemul care i-a format”

În timp ce anual mii de medici români pleacă la muncă în străinătate, unii – din ce în ce mai mulți – aleg să se întoarcă acasă. Nu numai din dragoste față de patria mamă sau pentru familie, ci și pentru că sunt spitale în România unde medicina se practică la fel de bine ca afară.

Dana Lascu

Ar fi putut s-o ducă foarte bine în Spania (Hospital Universitari de Belvitge Barcelona), Franța (Hopitaux Civile de Colmar) sau Germania (Bad Berka Zentral Klinik), acolo unde a muncit și s-a supraspecializat, dar, în 2013, medicul primar neurochirurg Claudiu Matei a ales să se întoarcă în România. Pentru că, spune el, lucrurile sunt aici pe drumul cel bun. Are, deja, la activ, peste 2.000 de intervenții.

– Doctorul zilei: De de când v-ați intors în România, ați realizat sute de operații și chiar și o premieră națională. Despre ce este vorba?

– Dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurg: Am realizat într-adevăr o intervenție în premieră națională. Este vorba despre rezecția unei tumori cerebrale folosind fluorescența indusă de acidul 5-aminolevulinic, în luna ianuarie 2014. Ulterior, am dobândit o experiență importantă în această tehnică, pentru care sunt necesare o pregătire și o dotare tehnică speciale, constând într-un microscop operator specializat. Tehnic, înainte cu 3 ore de operație, pacientului i se administrează un medicament care se fixează în țesutul tumoral și care va determina o colorare diferită a acestuia față de țesutul cerebral normal, fapt care va facilita o rezecție tumorală cât mai amplă, de care depinde direct speranța de viață a pacientului. Pentru a preveni una dintre reacțiile adverse, aceea de fotosensibilizare și arsuri tegumentare sau ale mucoaselor, intervenția chirurgicală, precum și întreaga îngrijire postoperatorie a pacientului, se vor desfășura evitând expunerea pacientului la lumina diurnă sau lumina artificială focalizată. Din aceste motive, se vorbește despre așa-zisa operație „pe întuneric”

„Îi încurajez pe cei plecați să vină acasă”

– Știu că statul român preferă să trimită pacienți în străinătate la tratament decât să-i opereze în privat, în România, spre exemplu. Credeți că se încearcă, să zicem, discreditarea într-un fel a sistemului privat în ochii pacienților?

– Orice pacient are dreptul să își aleagă spitalul, medicul sau echipa terapeutică. Este important și pentru mine, ca medic, să tratez un pacient care are încredere în mine și este compliant la tratament. (…) Îi asigur pe pacienții români, că avem spitale în țară, fie acestea publice sau private, care pot rivaliza oricând cu spitale din străinătate, atât din punct de vedere al dotării tehnologice, cât și din punct de vedere al medicilor. Este adevărat din păcate, că sistemul nostru medical, dar și cel de învățământ medical, nu funcționează optim și este perfectibil. Personal, încurajez medicii rezidenți să facă stagii în străinătate sau să lucreze un timp acolo, pentru a dobândi experiență și o pregătire cât mai bune, dar încurajez, deopotrivă, reîntoarcerea lor în țară. Performanța medicilor români consider că este superioară în țară, în sistemul care i-a format, în limba maternă și, desigur, viața lor ar fi mai ușoară din multe puncte de vedere în România. Îi încurajez pe cei plecați să revină acasă. Nu cred în discreditarea nimănui, cred că toți dorim să avem o țară normală, așa că fiecare dintre noi ar trebui să încerce să schimbe lucrurile, la nivelul lui (…) dar schimbările profunde și importante nu se pot face peste noapte.

Salvează nou-născuți în primele zile de viață

– Care este cel mai tânăr pacient pe care l-ați salvat?

– Dr. Claudiu Matei: Dețin o pregă- tire specială în domeniul neurochirurgiei pediatrice. Astfel, operez curent nou-născuți cu malformații ale sistemului nervos. Este vorba despre pacienți cu defecte de închidere ale tubului neural, în cadrul cărora măduva spinării sau creierul pot fi expuse la exterior, iar intervenția chirurgicală trebuie realizată în primele 24- 48 de ore după naștere, pentru a preveni apariția complicațiilor fatale și a asigura o dezvoltare optimă a sistemului nervos.

^ Telefoanele și tabletele îmbolnăvesc coloana

„În ultimul timp, se observă la copii creșterea incidenței problemelor localizate la nivelul coloanei vertebrale, afecțiuni care în trecut erau poate mai rare, datorită posibilităților diagnostice reduse. Alți factori care sunt incriminați ca și cauze ale creșterii incidenței problemelor de coloană la copii, sunt lipsa activității fizice, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, a tabletelor, telefoanelor mobile, care presupune o postură vicioasă, ceea ce a conturat în ultimul timp o patologie aparte a copilului, cunoscută sub denumirea de „game boy – spine”. În rândul adulților, accidentele vasculare, afecțiunile coloanei vertebrale, dar și maladiile oncologice prezintă o incidență în creștere”, spune dr. Claudiu Matei.

„Medicina modernă presupune aparatură pe măsură”

– Doctorul zilei: Contează foarte mult aparatura de care dispuneți?

– Dr. Claudiu Matei: Medicina modernă presupune aparatură pe măsură. Pentru un tratament corect este nevoie de un diagnostic corect. Mijloacele de investigație de care dispunem în spitalul nostru, incluzând rezonanța magnetică, computer tomograful, permit un diagnostic corect și precis. De asemenea, sala noastră de operație, îmi place să o compar cu nava Enterprise din Star Trek, aceasta tocmai datorită dotării cu tehnologie deosebită (…).

– Intervențiile fără sechele, se poate?

– Nu există act medical care să fie lipsit de riscuri. Le spun și pacienților mei, că nu cunosc nicio operație care să aibă risc ZERO. Noi ne luăm toate măsurile ca lucrurile să meargă bine și să diminuăm cât este posibil, riscul apariției complicațiilor. Pentru aceasta, se procedează la un set de analize special înainte de operație, consultul medicului anestezist, consult car diologic sau de altă specialitate, în funcție de afecțiunile asociate ale pacientului. Tot în acest sens, dispunem de un sistem de monitorizare neurofiziologică intraoperatorie, cu ajutorul căruia înregistrăm continuu în timpul operației constante ale sistemului nervos, ale căror modificări ne anunță dacă suntem în pericol să atingem un anume centru nervos; această monitorizare este posibilă nu numai datorită dotării cu acest sistem computerizat, ci și prin prezența unui specialist, un coleg medic neurolog, dedicat și supraspecializat în neurofiziologie, care rămâne alături de noi pe toată perioada operației. Acest sistem este menit tocmai pentru a crește siguranța actului chirurgical (…). „Medicina nu e one man show”

– Medicul contează sau echipa?

– Am mai spus că medicina nu este „one man show”. Alături de mine, am reușit să coagulez, la Spitalul Polisano din Sibiu, o echipă formată din trei medici neurochirurgi, un medic anestezist, neurofiziolog, neuroradiolog, un psiholog, kinetoterapeuți, precum și un colectiv dedicat de asistente specializate în neuronursing. Am început în urmă cu 4 ani, când m-am întors din Germania, și încet- încet am reușit să adaug echipei membrii de care era nevoie. Astfel, în cadrul echipei de chirurgie lucrează alături de mine, doi medici specialiști în neurochirurgie, dr. Nistor Sofia și dr. Paul Flore, amândoi pregătiți în centre de renume din țară și Elveția, Franța și Belgia, și dr. Iulia Dancu, anestezista noastră, care s-a specializat în neuroanestezie în (…) Spitalul din Sheffield, Marea Britanie.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: