Dr. Manuel Chira, chirurg pediatru: ,,Chirurgia pediatrică este o ramură cu un grad mare de risc, pe care doar experienţa şi priceperea o pot controla”

Dr. Manuel Chira, chirurg pediatru: ,,Chirurgia pediatrică este o ramură cu un grad mare de risc, pe care doar experienţa şi priceperea o pot controla”
Dr. Manuel Chira, chirurg pediatru: ,,Chirurgia pediatrică este o ramură cu un grad mare de risc, pe care doar experienţa şi priceperea o pot controla”

Chirurgul   Manuel Chira a lucrat mai bine de două  decenii la Institutul Inimii din Cluj. Acum  lucrează la Spitalul Polisano Sibiu unde a realizat pentru prima dată în România o operaţie pe cordul unui copil în sistem privat.

DZ: Ce v-a făcut să alegeţi această meserie şi ce lucruri au reuşit să vă ţină ancorat într-un domeniu atât de complex precum chirurgia pediatrică, unde fiecare secundă contează pentru viata micuţilor pacienţi?

Dr. Chira: Pasiunea. Mă regăsesc în meseria mea, satisfacţiile fiind pe măsură: niciun caz nu seamănă cu altul, creativitatea şi precizia se completează reciproc şi provocările sunt strict legate de un scop nobil: maximizarea şanselor de viaţă ale copiilor şi implicit, şi ale părinţilor acestora. Este o ramură a chirurgiei cu un grad mare de risc, pe care doar experienţa şi priceperea îl pot controla. Resentimelele însă sunt şi ele mari, câteodată timpul nu poate face altceva decât să le amplifice. În momentul de faţă în România sunt trei chirurgi care fac intervenţii chirurgicale pe segmentul chirurgiei cardiace pediatrice. Eu am realizat prima operaţie pe cordul unui copil în sistem privat în România, la Spitalul Polisano Sibiu, fiind zilnic chemat, solicitat şi agrenat în rezolvarea cazurilor cu malformaţii dificile, din păcate prea multe pentru structura actuală a sistemul public în ţară.

DZ: Ştim că abordaţi chiar şi cele mai dificile cazuri şi sunteţi promotorul multor premiere în chirurgia pediatrică naţională, ne puteţi vorbi despre aceaste experienţe acumulate în cariera dvs?

 

Dr. Chira: Au fost o serie de premiere în cadrul activităţii mele cele mai importante fiind legate de corecţiile transpoziţiei vaselor mari (switch arterial), ale trunchiului arterial comun (operaţia Rastelli) şi ale ventriculului  unic (operaţia Fontan). Formarea mea este legată de Institutul Inimii din Cluj, însă am avut mereu expunerea necesară către Europa, o mare parte din timpul şi efortul meu fiind dedicate participării şi absorbţiei ultimelor tehnici din domeniu.

DZ: Ne puteţi spune cât avea cel mai mic pacient al dumneavoastră?

Dr. Chira: Cel mai mic copil operat de către mine aveadoar o singură zi, mămica lui venind să nască la Cluj doar pentru a-i da posibilitatea de a trăi, iar mărimea inimii era mai mică decât o căpşună. Vă daţi seama că orice milimetru contează în cadrul intervenţiei, de aceea precizia şi concentrarea, uneori timp de câteva ore bune, sunt esenţiale pentru buna desfăşurare a operaţiei. Am venit de la Cluj la Sibiu, unde alături de Prof. Bârsan,  am iniţiat operaţiile în sistem privat în cadrul Spitalului European Polisano la Sibiu. Mă dedic complet meseriei de chirurg, atât aparatura cât şi echipa fiind una de excepţie. Încercăm pe cât posibil să venim în întâmpinarea familiilor, acestea găsind un sprijin competent şi concret în soluţionarea problemelor medicale ale copiilor.

DZ: Sibiul a devenit de curând inima excelenţei în medicină, ne puteţi spunemai multe despre planurile dvs în cadrul Clinicii Polisano?

Dr. Chira: Chiar aceste zile Prof. Dr. Gunther Laufer din cadrul Spitalului AKH Viena a venit la Sibiu pentru a discuta şi consulta câteva cazuri extrem de dificile şi rare, în acest fel pregătind datele de operaţie efective. Copilul cel maimic are 5 săptămâni iar celmai mare în vârstă de 6 ani. Colaborarea cu acest ilustru Prof. Laufer nu poate decât să mă onoreze, experienţa domniei sale  în operaţia acestor patologii rare şi foarte grave fiind mai vastă, maximizând prin acest parteneriat şansele operaţiei.

9 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook