Durerea în timpul sexului: cauze şi tratament

Durerea în timpul sexului: cauze şi tratament
Durerea în timpul sexului: cauze şi tratament

Dispareunia este termenul care defineşte durerea apărută în timpul actului sexual şi poate avea cauze fizice şi psihice.

Dispareunia poate cauza probleme în cadrul relaţiei de cuplu şi poate avea un impact emoţional negativ.

Cauze:

1. Lubrifierea vaginală insuficientă

În foarte multe cazuri, femeia poate avea durere la penetrare din cauza unei lubrifieri insuficiente. Schimbările hormonale care apar în timpul ciclului menstrual şi înaintarea în vârstă afectează cantitatea şi consistenţa lichidului lubrifiant. De asemenea, există şi boli care contribuie la uscarea vaginului. Principala cauză a problemei este nivelul scăzut de estrogeni. Acesta poate apărea din mai multe cauze: menopauză, naştere, alăptare, radioterapia, terapia hormonală sau chimioterapia, îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, boli imunologice, fumatul.

Şi anumite medicamente pot contribui la lubrifierea vaginală insuficientă. Antidepresivele sau medicamentele administrate contra estrogenului sunt exemple în acest sens.

Sindromul Sjogren este o boală autoimună care afectează în principal femeile. El produce uscăciunea mucoaselor umede din organism şi contribuie astfel şi la uscăciunea vaginală.

Produsele de igienă folosite la baie pot contribui, la apariţia acestei probleme. Diversele  substanţe chimice pe care le conţin produc un dezechilibru al Ph-ului local şi pot da naştere mai multor complicaţii.

2. Scleroza Lichen

Oamenii care au o formă severă a acestei boli de piele dezvoltată în zona genitală experimetează dureri mari în timpul actului sexual, sau viaţa lor sexuală este de multe ori inexistentă.

Boala poate provoca, escoriaţi pe labiile vaginale ş, prin urmare, stimularea poate provoca hemoragii, ceea ce face actul sexual practic imposibil.

Femeile pierd de obicei, interesul pentru relaţii sexuale, lucru care are un efect semnificativ asupra stării lor emoţionale.

Nu există un tratament specific care să dea rezultate la toţi pacienţii. Regimul cu penicilină intramusculară a dovedit beneficii intr-un studiu recent, ameliorând sensibilitatea, pruritul şi modificările inflamatorii în 3 săptamâni.

3. Pilulele anticonceptionale

Dacă iei anticoncepţionale sau un antihistaminic, lipsa secreţiei vaginale poate fi un efect secundar. Dar nu te grăbi să-ţi schimbi medicatia. Este destul de greu să găseşti o pilulă contraceptivă care să ţi se potrivescă. Dacă uscarea vaginului este singura problemă, foloseşte un lubrifiant pe bază de apă şi prelungeşte preludiul. Dar dacă sexul este la fel de  incomod, discută cu medicul pentru schimbarea pilulelor.

4. Chisturile ovariene

Sunt semnalate de durerile ascuţite, junghiurile în zona ovarelor la fiecare act sexual şi de obicei dispar de la sine. Apar cel mai frecvent la femeile între 20 şi 35 de ani.

În cazul fumătoarelor riscul este mai mare. Sunt de două ori mai predispuse să dezvolte un chist ovarian. Medicul poate verifica chistul cu o ecografie şi îţi poate recomanda medicaţia potrivită. Trebuie verificat însă periodic, dacă nu se reabsoarbe ar putea fi nevoie să se intervină chirurgical înainte de a se sparge, pentru a nu duce la infecţii sau infertilitate.

Dacă faci chisturi frecvent, medicul îţi poate prescrie anticonceptionale sau ţi le poate schimba.

5. Vulvodinia

Reprezintă durerea continuă, cu caracter de arsură sau  mâncărime, ce apare fie spontan, fie la atingere. Vulvodinia este o durere care persistă mai mult de trei luni şi nu este cauzată de nicio afecţiune dermato-venerologică.

Antibioticele şi  unguentele locale, tratamentele laser şi intervenţiile chirurgicale genitale pot fi considerate cauze ale durerilor vulvare.

Vulvodinia mai poate fi dată de:

-alergiile la săpunuri sau absorbante;

-oxalaţii crescuţi din urină;

-leziunile nervilor pelvini;

-spasmele musculare.

Dacă suferi de această boală poţi lua analgezice pentru calmarea durerilor. Este bine ca acestea să fie recomandate de un medic şi să le iei cu responsabilitate.

O alternativa la tratamentul medicamentos este reprezentată de unguentele locale. Poţi folosi creme pe bază de anestezice sau de hormoni pentru ameliorarea durerilor.

Masajul şi acupunctura sunt tratamente alternative care dau rezultate pe termen scurt.

6. Vaginismul

Este o disfuncţie sexuală numita şi atacul de panică vaginal.

Vaginismul poate fi provocat de abuzuri sau traume sexuale, de factori psihologici, iar uneori nu se poate determina cauza exactă.

Efectele acestei disfuncţii sunt legate de o penetrare dificilă şi dureroasă sau de imposibilitatea penetrării.

Pentru că este o problemă de ordin psihologic, nu este nevoie de medicamente sau operaţii.

Un tratament eficient în rezolvarea acestei disfuncţii presupune o combinaţie de exerciţii fizice, de terapie comportamentala şi de consiliere.

Exercitiile fizice vizează contracţiile şi relaxarea muşchilor pelvieni, denumite şi exerciţiile Kegel. De asemenea, tratamentul trebuie să includă şi instruirea cuplurilor în utilizarea unor tehnici care contribuie la reducerea tensiunii pelviene.

Exercitiile pentru dilatarea vaginală presupun utilizarea unui dilatator din plastic, prin urmare se vor efectua numai cu ajutorul unui terapeut sexual.

În ceea ce priveşte partea de consiliere, ea trebuie să aibă în vedere problemele de cuplu, orice fel de emoţii, sentimente, amintiri care ar putea contribui în mod colectiv la spasmul muşchilor pelvieni.

Terapia comportamentală este o altă parte a vindecării. În acest caz se consideră că vaginismul este un comportament învăţat care poate fi dezvăţat. Pacientele sunt puse în situaţii care le creează disconfort sau anxietate. Treptat se discută şi situaţiile sexuale pe care pacientele le consideră ameninţătoare, până când impedimentul psihologic în faţa unei relaţii sexuale reuşite este eliminat.

7. Endometrioza

Dacă durerea persista şi după sex este un semn de endometrioză – o boală în care mucoasa uterină care se pierde în timpul menstruaţiei este prinsă în afara uterului, cauzând dureri şi, uneori, infertilitate. Semnul cel mai evident sunt crampele foarte dureroase. Acesta este motivul pentru care, chiar dacă milioane de femei din lume au endometrioză, multe nu sunt diagnosticate de ani de zile.

Tratamentul pentru endometrioză, de obicei, începe cu anticoncepţionale şi calmante, dar ar putea include, de asemenea, o intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta ţesutul.

8. Cancer

Este neobişnuit dar nu imposibil pentru o femeie tânără să aibă o tumoare malignă. Dar, deşi probabilitatea de a avea cancer ovarian sau de col uterin este slabă, trebuie să îţi întrebi medicul despre asta dacă te confrunţi cu dureri şi sângerări neregulate.

 

28 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook