CREZUL unui medic rezident care refuză străinătatea: „E mult mai ușor să plec și să fac ceva. Dar eu vreau să fac aici”

Rezidentul care refuză sa plece din România
CREZUL unui medic rezident care refuză străinătatea: „E mult mai ușor să plec și să fac ceva. Dar eu vreau să fac aici”

Daniela Șerb

Radu Serescu, 26 de ani, unul dintre medicii rezidenți din România, nici măcar nu ia în calcul posibilitatea de a merge să profeseze în afara țării. Motivele care îl țin legat de țară pot părea bizare unora, dar tânărul este categoric: rămâne!

Doctorul zilei: Sunteți din Focșani, ați terminat facultatea la București și ați ales să profesați la Buzău.
Radu Serescu: Am terminat Medicina Generală la Universitatea „Carol Davila” în 2012 și mi-am luat rezidențiatul cu post la Spitalul de Urgență din Buzău, la Oncologie. Momentan, sunt stagiar anul I la Institutul Clinic Fundeni, pe medicină internă, unde lucrez cu d-na doctor Mariana Mihăilă.

Cât câștigați pe lună?

1.000 de lei, plus bonuri de masă.

Cum e cifra asta de 1.000 de lei pe lună pentru un rezident?

Un motiv de glumă între prieteni.

Cum supraviețuiți din acești bani?
Mă ajută părinții. Mama este aproape pensionară, iar tata militar. La bază au fost amândoi ingineri, dar nici unul nu a profesat în domeniu. Ei îmi acoperă chiria în București, cam 700 de lei, lunar, și factura la telefon. Salariul pe care îl primesc reprezintă banii mei de buzunar. N-am copii, n-am alte cheltuieli. Când ești sărac îți permiți doar să înveți. Stau la spital, citesc, învăț și trag speranța că pe viitor, când voi avea posibilitatea, va fi mai bine.

Cât  ar trebui plătit un rezident?

Cum unui diplomat când pleacă în străinătate i se face un coș de cumpărături și ministerul respectiv a reușit să-i asigure diurna necesară, ar putea să ne facă și nouă un coș în care să ne includă activitățile minimale sociale, cărțile medicale de care avem nevoie, o sumă pentru ca să putem participa la congrese să te formezi profesional astfel încât să supraviețuiești.

Colegii dvs. unde profesează?

Am mulți colegi care au plecat din țară. Din seria mea, vreo 25 din 80. Au plecat în Germania, în Franța. În Germania, rezidențiatul e un pic diferit din câte am înțeles de la ei. Te iau într-o perioadă de practică timp în care te familiarizezi cu limba, apoi te școlarizează și îți spun dacă rămâi sau nu. Alții lucrează pe la policlinici prin Suedia.

Nu v-ați gândit să plecați în străinătate?

E mult mai ușor să plec și să fac ceva. Dar eu vreau să fac aici. N-am plecat din România chiar dacă sunt condițiile neprielnice, de ceartă, de supărare, de amărăciune, cum n-am plecat de la părinți când m-am certat cu ei. Dacă tatăl meu nu-mi va mai da mâine bani, o să muncesc ca să obțin. Până una-alta mă pot forma să practic medicina la fel de bine și în România. În Spitalul Fundeni se practică chirurgie înaltă, se face transplant hepatic. Sunt în topul medicinei ca formare profesională. Și la spitalul din Buzău sunt dotări. Ca să plec afară înseamnă să mă rup de tot și să o iau de la zero, să accept efortul pentru a avea bani. Și perspectiva că fac medicină modernă. Dar poți să ajungi într-un oraș la fel de mare ca Focșaniul sau Adjudul care să nu îți  permită să fii lângă un profesor ca Irinel Popescu sau cum e d-na doctor, lângă o echipă care face transplant. Prefer să fiu aici decât într-un cătun. O să plec doar ca să îmi fac CV-ul meu, să mă recomand. Adică să arăt că am competențe. Afară se pleacă pentru bani. Cine vrea și are nevoie de ei, să plece.

E cineva care nu are nevoie de bani?

Există nevoie de bani. Dar poți să pleci după bani afară și banii să nu te ajute, să nu te simți bine. Eu aici mă simt bine.

Unde vă vedeți peste 10 ani?

S-ar putea să fiu într-o mașină între București și Buzău.

Peste 20 de ani?

O să fiu deja pensionat. Pe la 50 de ani începe riscul cardiovascular, iar la medici riscul e mult mai mare.

Ca viitor medic oncolog ce părere aveți despre felul în care sunt tratați bolnavii de cancer în România?
Eu o să mă preocup ca să fie tratați mult mai bine. O să dezvolt și activități extramedicale astfel încât să pot să ajut. Vorbesc de campanii sociale astfel încât oamenii care doresc să poată ajuta. Biserica. Are fonduri prin care ar putea să ajute .

Dacă ați fi ministrul Sănătății ce măsuri ați lua?
Poate aș implementa sistemul de asigurări casco private, după modelul celui care face accident și plătește mai mult, la fel cel care are factori de risc. Apoi aș revitaliza partea cu medicina de familie. Mai multă responsabilitate pentru un număr mai mic de pacineți. Adică le-aș păstra calitățile dar le-aș reduce pacienții că era un număr mare. Apoi aș investi bani în modernizarea spitalelor existente. Sincer să fiu nu știu cât va mai rezista clădirea din Fundeni.

Ce vă deranjează cel mai tare?
Că se fac reproșuri că medicii sunt corupți. Ar fi trebuit să mor de foame și restul să moară după mine. România nu va avea niciodată un sistem informatizat, un robot care să înlocuiască un medic și nici nu-și permite încă să plătească salarii mari. Am înțeles asta și de aceea am și rămas aici. Sunt copii care au terminat pe vremea comunismului și au fost mult mai defavorizați ca mine și au reușit în viață. Deci s-ar putea să reușesc și eu dacă muncesc și am ambiție. În România, sistemul mă călește pentru că mă apropie de pacient. Trebuie să
găsim soluții împreună.

20.000 de medici au părăsit sistemul de sănătate din România după integrarea în UE

CARTE DE VIZITĂ

Radu Serescu – Medic rezident
^ S-a născut pe 21 august 1987 la Focșani, Vrancea
^ În 2006 a absolvit Grupul Școlar „G.G. Longinescu” din Focșani
^ Între 2006-2012 a urmat  Facultatea de Medicină Generală a Universității „Carol
Davila” din București
^ Din 2012, este în stagiu
la Institutul Clinic Fundeni.


comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

36 Comments

 1. Mesajul meu dupa 8 ani de profesat ca medic in strainatate-PLECATI, nu se merita sa fii umilit acolo!

  • Iancu Viorel says:

   Plecati?! Unde ..?! Din tara …… sau in tara ?!!!
   Daca nemtii si francezii si englezii si japonezii ar fi avut mentalitatea romanului nu ar fi ajuns unde sunt acum. Plecarea e buna, in sensul de a castiga experienta, dupa care sa plece din strainatate in tara cu acea experienta si sa ajute tara si oamenii din ea. In acest mod se va pleca din ce in ce mai putin si pe scurta durata pentru experienta…. poate vor veni altii pe la noi. Asa ar trebui sa gandesti Domnu’ Doctor Strainatate!!!!

   • Numai ca englezii si japonezii nu sunt „romanii”. Romanii au fost sortiti sa fie niste terchea berchea. Sute de ani si n-au fost in stare sa faca nimic. Sa compare Romania cu Anglia sau Japonia e ca si cum ai compara o dacie cu un Ferrari.

   • Dl. Iancu Viorel….daca ai fi medic sigur ai pleca din tara….asta in situatia in care nu esti deja medic specialist. (…deasta ce traieste de pe o zi pe alta din banii primiti ca spaga de la orafani , pensionari, vaduve…etc. …. si tot deasta ce injura rezidenti de morti si mame pe coridoare si in sala de operatie indeferent ca este femeie sau barbat )…..

   • Dn. Iancu, sa nu ne batem joc! Romanul in ziua de azi e fiecare pentru el! Fura de unde poate chiar si din curtea vecinului. de ce sa indure medicii mizeriile unui astfel de stat care ar investi mai mult in biserica! Domnul sa va ajute!

  • Afara cu rromi din Romania… Romania trebuie distrusa cat mai repede…Va salut din Tinutul Secuiesc ! Attila

  • HIHIHI,noi facem voluntariat la statul ROMAN,hai sa privim asa lucrurile….succes!

 2. o idee simpla: Ministerul Sanatatii ar putea cere profesorilor si studentilor sa voteze o lista cu cele mai bune tratate de medicina, pe fiecare specialitate. Apoi sa contacteze editurile care au publicat acele tratate si sa negocieze cu ele dreptul de a publica tratatele traduse in limba româna cu acces online numai pentru medicii inregistrati cu drept de libera practica. Asta ar fi un mare ajutor si i-ar scuti pe medici de multe cheltuieli.

  Nota: nu sunt medic.

 3. Felicitări, dr. Serescu!

 4. profesorul says:

  ce gargara are si doctorul asta… e mai usor sa pleci. el a ales calea grea, sa ramana ca sa faca ceva in Ro. mai doctore, habar nu ai cu ce se mananc emigrarea.. da… hahahaha… ai ales calea cea mai grea. sa stai sa o freci prin spitalele romanesti unde nu dai socoteala nimanui, in timp ce parintii iti platesc chiria. hahaha

  • Domnule professor, ai vazut ca pe acolo unde esti mai poti fi si dat in judecata,iti mai pierzi si licenta. Aceste lucruri se vor invata incet,incet si-n Romania. Adica te responsabilizeaza. Si cei din alte tari au invatat tot din..reusite medicale,acoperite cu pamint..Armata de noi avocati, vor invata toate chichitele ca sa faca bani.Asa se face democratia, nu la o apasare de buton,cum au crezut romanii. Democratia este o lupta. Ati vazut cumva ca-n occident s-a oprit lupta ? Nuuuuu, continua in diferite forme si accente si fii atent sa nu dai de belea. Nu se stie cand…

 5. a ramane sau a pleca este o decizie care nu depinde numai de salar. Meseria bine facuta, care te umple de satisfactii e independenta de loc si de salar. Pentru a-ti castiga ca medic salarul vestic in strainatate trebuie ( nu numai ca roman, dar mai ales ca strain) sa cunosti bine limba vorbita si mai ales scrisa, sa muncesti dublu, sa fi disponibil zi si noapte, sa nu dai semne de oboseala, de indoiala, de greseli sa nu mai vorbim. Cred si eu ca la 26 de ani nu te desparti usor de parinti si prieteni numai pentru ca, muncind mai mult poti castiga mai mult. Iar titlul „refuza strainanatea” e corect daca strainatatea i-a fost „oferita”, nici acolo nu stau headhunter-ii sa-i astepte pe medicii romani.

  • Iancu Viorel says:

   Asa e, domnu’!!! Du-te si ajuta pe acei straini ca doar ei te-au facut si crescut. Rusine mare pentru toti cei care gandesc la fel….. se pare ca totul se rezuma la foamea de bani. Cum am mai spus, daca cei, la care noi plecam ar fi facut la fel cu ani in urma, unde mai plecati? Lasa-ti copiii si batranii de la noi sa moara si ajuta-ti pe acei oameni dintr-o societate din ce in ce mai „desfranata” in numele modernismului.

   • Te oftici nu? Ai nevoie de cineva sa-si rateze viata ca tu sa continui sa o freci asa cum te-ai obisnuit, capusha ordinara.

   • Domnule Iancu Viorel,
    Daca alegem sa plecam din tara ar trebui sa ne fie rusine pentru ca ne parasim glia, daca ramanem in tara suntem spagari, corupti, incapabili, criminali, demni de dispret.
    Realitatea este ca fiecare individ are dreptul sa isi cladeasca o viata mai buna inclusiv din punct de vedere financiar si profesional.
    Domnul Dr Serescu are libertatea de a alege drumul care i se pare corect pentru dansul in viata, de ce nu ne acordati si noua celorlalti libertatea de a alege ce consideram corect pentru noi si familiile noastre.

   • auzi tu ai sta in floarea varstei la 28 de ani la mila parintiilor dupa 6 ani de studiu greu?
    parintii nu au dreptul sa aiba un banutz in plus dupa ce te-au crescut? tre sa te sustina pana mori?
    esti un primitiv, la fel ca si guvernantii Romaniei

    • Sta la mila parintilor ca n-are de ales, nu ca-i convine… dupa 6 ani de studiu greu, salariul ala nu-i ajunge sa plateasca chirie, sa manance si sa-si cumpere pantaloni – ca asta-i salariul la rezidenti…

   • Dle Viorel, ai dreptate. Dar, din pacate, nu putem face mare lucru. Suntem toti oameni, si suntem supusi vremurilor. Vremurile sunt, acum, mai bune in alte parti. Si noi, ca oameni, nu ne putem sacrifica voluntar, precum nici batranii de azi nu au facut-o la vremea lor. Daca s-au sacrificat pentru ceva, nu cred ca a fost voluntar. Nu avem ce face. Suntem pur si simplu supusi tentatiei unei vieti normale.

   • Matale sigur esti din aceia care in anonimitate il feliciti pe ilustrul si curajosul medic pentru alegerea facuta si daca l-ai intanli in spital ai fi primul care l-ar scuipa si numi spagar.

 6. ion mineru says:

  Sper ca peste vreo 20 de ani(dac-i mai apuc)sa citesc despre un tinar rezident care ne spun ca se bucura sa faca practica pe linga DR.RADU SERESCU la BUZAU(sa zicem)Si pentru ca e aproape ziua :LA MULTI ANI DOCTORE STERESCU!

 7. Ai posibilitatea sa tai un pom cu o drujba sau cu un briceag. Tu alegi briceagul, wow, toata lumea remarca, ce harnic si tenace e omul asta. Dupa aia, aflii ca n-aveai benzina in drujba, ca uleiul de lant era la un vecin, si ca aveai carburatorul stricat. Acum decizia de a folosi briceagul prinde sens.
  Asemanator si cu omul nostru. Poate are motive de ce nu vrea sa plece, n-o fi cariera motivul suprem. Omul are un minim necesar, cu ce mai primeste de la bolnavi (remarc ca e destept destul sa nu se laude) o duce binisor.

 8. Omu’ cred ca nu prea stie mare lucru despre lumea asta. Nu-i simplu afara, trebuie sa fii foarte bun si sa stii sa-ti dezvolti calitatile in timp. Dar pentru multi romani strugurii sunt acrii. Si atunci ii apuca patriotismul. Cum stii ca nu te simti bine acolo cand n-ai stat timp suficient? Cum stii ca te simti bine in Romania, in gloata de incultura, impostura, lene si turnatorie romaneasca? Cum ajung toti naivii ilustrii necunoscuti sa dea interviuri?

 9. Raspopitul says:

  Sa stam drept si sa judecam stramb.Facultatea de medicina este o facultate care presupune mult studiu si lucrari practice sau la patul bolnavului.Presupune cam 12 ani de munca continua pana devii medic specialist, ca in final sa te plateasca cu 400 Euro pe luna.Comparativ cu dreptul, ASE , filologie etc.chiar incuba un volum de munca colosal.De dragul meseriei, care nu tine de foame, sa faci atatea sacrificii. Un magistrat stagiar , cu 4 ani de facultate si un masterat de 1 an este platit cu 2000 euro/ luna, basca chiria suportata de stat. Si atunci unde este echitatea?

 10. Usor e sa ramai in tara nu sa pleci si sa trebuiasca sa tragi din greu….

 11. Deci la 26 de ani nu aveti nici un motiv de jena ca, avand una dintre cele mai cautate si banoase meserii din toate timpurile, sa traiti pe spinarea parintilor, arzand gazul pana pe la 12 intr-un spital din Romania…La buna maturizare va doresc!!!

 12. Acest tanar gandeste corect si e de admirat. In ceea ce priveste medicii care lucreaza afara, realitatea e total diferita. Nimeni nu cade in fund de destepti ce sunt romanii. Ei castiga acolo niste bani pe care nu ii iau in Ro dar acolo lucreaza ca sclavi, pe posturi care nu vine nimeni. Ei fac ce nu fac nemtii. Insa niciunul nu spune adevarul cand vine in tara si povestesc ca fac pe dracu in patru. Am lucrat si stiu ce vorbesc. Au acelasi statut ca si capsunarii din Spania, dar la alt nivel.

 13. o sa faci pe naiba-orice politruc jegos o sa-si bage pila de partid pe un post mai bun ca al tau si tu o sa-i faci aluia treaba pe 1/2 din salarul lui;el in concediu in Dubai, tu 4 zile la Amara ca spitalul nu poate ramane fara acoperire;asa ca lasa gargara si deschide ochii-mai tarziu e degeaba.

  • Bravo MeteorMan!..bine punctat…se pare ca acesti oameni sunt atat de naivi incat nu vad ca ei sunt sclavii in propria lor tara….de asta in Ro.nu se va schimba nimic (nu poti trata un nebun daca nu accepta ca e nebun)…Lucrez intr-o tara nordica, am program zilnic pana la 17, am concediu la fel ca cei de acolo,nu mi s-au dat niciodata sarcini in plus, muncim in echipa la fel de mult si nu mi s-a repartizat niciun pacient „aruncat” de autohtoni…asta inseamna sclavie?!…imi vine sa rad!!!!

 14. Multi au avut avantul acestui domn doctor….Dar la un momendat s-a umplut paharul…

 15. Propaganda ieftina

 16. in strainatate se lucreaza mult mai mult si nu se sprijina peretii ca in Ro… repetati interviul pste cativa ani! sigur isi va schimba parerea

 17. Cine ce cui vrea sa demonstreze cu un astfel de articol? Sa intelegem ca dl ‘Dr’ Serescu ar trebui premiat ca a ales calea ‘grea’?

 18. Vasileaanei says:

  Nu asta e calea grea , asta e calea usoara ii e mult mai usor sa fie intretinut de parinti , sai plateasca tasu chiria telefonu si ce mama naibii, Ii place so frece prin spitalele din Romania si acu garaie de atata spaga, foarte emotionant, un adevarat om.

 19. Tipul e taran is un dobitoc, numai ei nu pleaca din tara, ca le este frica ca dincolo nu o sa mai aiba timp de frecat menta, mancat pita cu ceapa si de baut tuica prin paine…

  Altii tocmai de aia pleaca pt ca nu au posibilitatea sa fie sponzorizati de parinti cu chiria si alte facturi si cheltuieli prin bucuresti, si salariul de un rezident(bataie de joc) nu ajunge pt a trai/supravietui

  Dotari in spitale?
  Dotari de evul mediu, nici nu iti poti imagina in occident ce dotari le pot avea…parca esti intrun film de Star Trek…

 20. Bine punctat Serescule, dealtfel erai bun si la romana in liceu!
  De apreciat faptul ca induri mizeriile unui sistem invadat deja de metastaze… Eu plec sa imi fac rezi afara din tara pentru ca tara nu are ce sa imi ofere deocamdata si astfel nici eu nu pot sa ii ofer nimic la schimb. Dintr-un salariu de 1000 de ron din care 5 pe putin ii dau pe chirie, inca 4 pe mancare :)) sa o lasam asa…. unul care „spala strazi” are 800 de ron si noi!?@ care ii diferenta? de 200! :)) …. revin dupa ce termin! POATE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *