Efecte nebănuite. 12 beneficii dovedite ale sexului

Efecte nebănuite. 12 beneficii dovedite ale sexului
Efecte nebănuite. 12 beneficii dovedite ale sexului

Când eşti gata de acţiune ultimul lucru la care te gândeşti este greutatea ideală sau sistemul imunitar. Sexul oferă aceste beneficii şi mult mai mult. Este o surpriză pentru foarte mulţi oameni”, spune Joy Davidson, psiholog şi terapeut sexual DIN New York. Normal că se vorbeşte despre sex peste tot în media, spune ea. „Dar ideea este că oamenii sunt creaturi sexuale este privită cu dezgust şi jenă în foarte multe cazuri. Ar trebui, în schimb, să privim cum sexualitatea ne îmbogăţeşte viaţa psihologic şi fizic.”

1. Te scapă de stres

“Un beneficiu al sexului este că scade tensiunea arterială şi te eliberază de stres” , conform cercetătorilor din Scoţia, care au publicat studiul în jurnalul Biological Psychology. Ei au studiat 24 de femei şi 22 de bărbaţi, care ţineau un jurnal în care îţi consemnau activitatea sexuală. Apoi, cercetătorii, i-au pus în faţa unor situaţii stresante, cum ar fi vorbitul în public sau să facă calcule cu voce tare. Le-au măsurat apoi tensiunea şi răspunsul lor la stres. Rezultatul a fost că cei care au avut relaţii sexuale recente au făcut faţă mult mai bine situaţiilor stresante, decât cei care s-au abţinut.

2. Scade tensiunea arterială

Un alt studiu publicat în Biological Psychology a găsit o legătură între contactul sexual frecvent şi tensiunea arterială diastolică, adică o scădere a tensiunii arteriale” . Studiul s-a concentrat pe cei care locuiesc cu partenerul sexual. Tensiunea arterială mare reprezintă un factor de risc pentru boli de inimă, rinichi şi atacuri cerebrale.

3. Creşte imunitatea

“O activitate sexuală sănătoasă înseamnă o mai puternică sănătate fizică” . Dacă faci sex o dată sau de două ori pe săptămână nivelul de imuniglobulină A sau lgA creşte. Imunoglobulina te protejează de răceli sau alte infecţii. Cercetătorii de la Universitatea Wilkes, au prelevat mostre de salivă, care conţin lgA, de la 112 studenţi, care au fost întrebaţi despre frecvenţa contactelor sexuale. Cei care erau în grupul “frecvent” , o dată sau de două ori pe săptămână, aveau un nivel crescut de lgA decât aceia care au fost abstinenţi, mai puţin de o dată pe săptămână, sau o făceau foarte des, de trei sau mai multe ori pe săptămână.

4. Intră în categoria exerciţilor fizice

“Sexul este o modalitate grozavă de a face exerciţii fizice ” , spune Patti Britton, sexolog şi preşedintele Asociaţiei Americane de Terapeuţi în Sexologie. Necesită muncă, atât din perspective fizică cât şi psihologică, ca să o faci cum trebuie, spune ea.

Benficiile sexului ca formă de antrenament sunt foarte multe – îmbunătăţeşte sănătatea vaselor de sânge, forţă, flexibilitate şi echilibru, ca să nu mai vorbim de echilibrul emoţional.

5. Arde calorii

Treizeci de minute de sex consumă 85 de calorii sau mai mult. Poate nu sună foarte mult, dar se adună: 42 de jumătăţi de oră înseamnă 3,570 de calorii consumate, peste un kilogram pierdut. Numărul de calorii pierdute când faci sex este acelaşi cu acela pe care îl faci dacă mergi cu viteza de 2 kilometri pe oră.

6. Îmbunătăţeşte sistemul cardiac

Unii oameni trecuţi de prima tinereţe, se îngrijorează când vine vorba de sex, de eventualitatea unui infarct, dar nu există motiv” , conform oamenilor de ştiinţă din Anglia. Într-un studiu publicat în Jurnalul Epidemiologic, cercetătorii au descoperit în 914 cazuri urmărite timp de 20 de ani că sexul nu are legătură cu infarctul. Din contră, dacă faci sex de minim două ori pe săptămână, reduce riscul de infarct pentru mai mult de jumătate dintre bărbaţi, decât aceia care fac sex foarte rar.

7. Creşte stima de sine

Cercetătorii din Texas spun că “acesta este unul dintre cele 237 de motive pentru care oamenii fac sex” , în Archives of Sexual behavior. Gina Odgen, terapeut în cuplu, spune afirmp acelaşi lucru, deoarece cei care au o stimă de sine ridicată se simt şi mai bine după ce fac sex: “Unul dintre motivele pentru care oamenii fac sex este ca să se simtă bine în pielea lor. Sexul grozav începe cu stima de sine şi o ridică. Dacă partenerul e iubitor şi protector, atunci stima de sine creşte”

8. Te simţi complet ca persoană

Sexul, ca orice activitate care implică un contact apropiat între tine şi partener, nu doar că ajută la creşterea stimei de sine, dar te simţi complet ca persoană. Studiile arată că oamenii care sunt susţinuţi de partenerii lor sunt mult mai fericiţi.

9. Reduce durerea

În timpul sexului se eliberază oxitocina, endorfinele cresc şi durerea descreşte. Dacă durerea de cap, durerile menstruale sau artrita scad după ce ai făcut sex, atunci poţi să mulţumeşti nivelului crescut de oxitocină. Studiile au arătat, într-un experiement cu 48 de volunatari, care au inhalat oxitocină şi au fost înţepaţi în degete, că aceia care au inhalat hormonul au făcut faţă mai bine durerii, decât aceia care nu au inhalat nimic.

10. Reduce riscul de cancer de prostată

Ejaculările frecvente, în special pentru bărbaţii de peste 20 de ani, reduc riscul apariţiei cancerului de prostată mai târziu. Oamenii de ştiinţă australieni, au raportat în British Jounal Urology International, că au urmărit oameni diagnosticaţi cu cancer de prostată şi oameni sănătoşi. Au descoperit că bărbaţii, care aveau ejaculări frecvente, mai mult de 5 pe săptămână, când erau tineri, a redus riscul de cancer cu o treime.

11. Întăreşte muşchii pelvieni

Pentru femei, exerciţiile care stimulează muşchii pelvieni sunt denumite exerciţii Kegel. În timpul sexului, femeia are parte de mai multă plăcere şi reduce riscul de incontinenţă. Ca să faci aceste exerciţii, încordeazaţi muşchii ca şi cum ai vrea să amâni senzaţia de urinare. Numără până la 3 şi eliberează.

12. Somn mai liniştit

Oxitocina eliberată în momentul orgasmului, te ajută să adormi mai uşor, conform unui studiu. Dacă te odihneşti suficient îţi menţi greutatea şi tensiunea arterială la cote normale.

În concluzie, sexul are foarte multe beneficii nebănuite, care te ajută să fii în formă şi sănătos, deoarece este o activitate normală a vieţii fiecăruia.

 

Ana Maria Niţu

Tags: ,
21 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook