Sari la conținut

Efectele căsătoriei. De la kilograme în plus la depresie

Ana Maria Nițu
Germina Olteanu

Orice relaţie are efectele ei asupra oamenilor. Fie că este vorba de fluturaşi în stomac la prima întâlnire sau emoţiile dinaintea unei cereri în căsătorie, fiecare relaţie își lasă amprenta asupra fizicului, dar şi psihicului uman. Iată că de-a lungul anilor, cuplurile căsătorite se schimbă. Kilogramele în plus încep să apară, părul începe să cadă, ieşirile spontane sunt înlocuite de rutină, nopţile pasionale de legănatul copiilor pe picioare.
Care sunt efectele post mariaj?
Kilogramele în plus sunt ca o sabie cu două tăișuri, Femeile sunt fericite că și-au găsit pe cineva care să le aprecieze pentru tot restul vieții chiar dacă se îngrașă.Incompatibilitatea din cuplu poate duce chiar la depresie. Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au realizat un studiu, unde au ajuns la concluzia că un mariaj în care cearta și drepresia fac casă bună duce la acumularea de kilograme. Stresul provocat de certurile cu partenerul și un istoric medical depresiv cresc riscul de obezitate la adulți și alterează modul prin care organismul procesează alimentele bogate în grăsimi.
Cercetătorii au găsit o legătură între bărbații și femeile care sunt depresivi și certurile intense dintre aceștia, care duc la o mai mică ardere a caloriilor după masă față de cuplurile care doar se ciondănesc.Reducerea arderii caloriilor se traduce prin acumularea a 12 kilograme pe an.
Aceste cupluri au un nivel mai ridicat de insulină, care contribuie la acumularea de kilograme și un nivel mai crescut de trigliceride, după ce au mâncat o masă copioasă față de participanții la studiu care nu au avut acești factori de risc.
Psihologul Florin Ulete explică: “Depinde de cum relaționează cei doi, cât sunt de compatibili, cât de multe evenimente pozitive traversează. Este foarte important să avem mai multe evenimente pozitive decât negative.Este vorba de modul în care își satisfac nevoile unul față de celălalt – probleme ei sunt și problemele lui, depinde foarte mult de pasiune, de intimitate. Acolo unde nu sunt respectate condițile apar problemele : certurile, depresia. “

Așa cum o femeie se îngrașă după naștere, se poate îngășa și după căsătorie deoarece caută să se detensioneze prin mâncare, să treacă peste certuri, peste depresie prin această senzație nefirească de foame pe care speciliștii o numesc foame emoțională. Ciocolata poate fi cel mai bun prieten al unei femei într-o perioadă tensionată. De asemenea, psihologul adaugă, că dacă femeia se îngrașă nu mai trezește interesul față de soț, iar lucrurile intră într-un cerc vicios. Astfel, apar certurile.

Cum privesc bărbații acest fenomen?

“În ceea ce privește ” delăsarea” femeii după o perioadă de mariaj mai îndelungată de 2-6 ani,ține strict de respectul pentru propria persoană și respectul aferent pentru partenerul de cuplu. Femeia deseori consideră că a dezvoltat o relație suficient de solidă bazată pe tabieturi comune cu partenerul de cuplu, sau deseori consideră că odata cu apariția unui copil, nu trebuie să mai mențina ” aparențele ” și să aibă grijă de silueta sau de aspectul exterior în general.”, explică Cristina Zaharia. De asemenea, în cazul bărbaților, ei sunt foarte atenți la aceste “scăpări” ale femeilor și deși nu vor să atragă atenția către acest lucru din foarte multe motive, ei pot chiar începe să se uite la alte femei care trezesc în ei, ceea ce partenera lor făcea la început, printr-o cochetărie și o frumusețe deosebită.
“Pragul minimal emotional este foarte important pentru cuplu”, spune Florin Ulete.
El sfătuiește cuplurile că trebuie să se respecte un prag minimal emoțional. Un alt efect al căsătoriei o reprezintă monotonia, obișnuința ca în final flacăra să se stingă. “Există oameni care se trezesc după 30 de ani de căsnicie că nu mai au ce să vorbească și că nu mai simt nimic unul pentru celălalt”

Toate lucrurile importante de la începutul unei relații, plimbările, cadourile la aniversări sau la ziua când cei doi s-au cunoscut reprezintă “lemnele” care mențin aprins focul pasiunii. După un timp cuplul trece prea repede peste acest prag emotional și ajunge la concluzia că au trecut de “prima tinerețe”

Apatia sexuală la femei

Psihologul Cristina Zaharia spune că în primii 3-5 ani de mariaj apare o apatie sexuală în cazul femeilor. “Bărbații fiind firi cu tipar imaginativ mai dezvoltat, pot menține pasiunea și interesul ridicat pentru partenera de viață, un număr de ani mai ridicat, decât femeia.”

Bărbații fug de schimbare

Un alt efect al căsătoriei asupra părții masculine este că aceștia rămân într-o relație care nu mai funcționează “fie din comoditate,fie pentru ca necesita un efort mult prea mare notiunea de ” schimbare „, adaugă psihologul.
Bărbații se închid în cochilia lor când sunt certați de soții
Aceasta mai este de părere că atitudinea este una specific masculină pentru a nu da curs unei epopee fără sfârșit, deoarece, “după cum bine știm , femeile contorizează și istoriile vechi de zeci de ani atunci când dezvoltă un subiect simplu”

Efecte pozitive

Un efect benefic al căsătoriei este formarea unei echipe de doi, care prin perseverență, muncă și dragoste reușesc să își clădească o familie, un cămin și un viitor împreună. Pentru ca o căsnicie să funcționeze nu este suficientă doar prezența la Biserică, semnarea unui act sau nașterea unui copil. Partenerul trebuie să fie omul de bază în cuplu, iar dovezile de iubire nu constau doar în petale de trandafir sau cadouri pretențioase.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: