Sari la conținut

Efectele dezastruoase ale solarului asupra pielii. Cum a fost afectată pielea unei femei după 14 ani de bronzare artificială

Razele UV folosite pentru bronzarea artificială şi supra-expunerea la soare pot distruge ADN-ul pielii şi cu timpul se poate ajunge la cancer de piele.

O britanică de 30 de ani, clientă fidelă a saloanelor de bronzat încă de la vârsta de 16 ani a fost uimită să vadă cum arată pielea ei după 14 ani de utilizare a solarului.

,,Am început să merg la un salon de bronzat din apropiere de locuinţa mea, pe când aveam 16 ani şi iarna obişnuiam să meg mai des decât de obicei. Deşi, ştiam că există riscul să fac cancer de piele, nu vroiam să mă gândesc la asta. În urma scanării, am fost şocată să văd cât de afectată este pielea mea şi de atunci nu am mai mers la solar, decât de Crăciun şi de Revelion”, a declarat Kelly Hughes

Un studiu publiact în revista medicală Lancet Oncology arată că şedinţele de bronzat cresc riscul de cancer cu 75%, în special în cazul tinerilor. Oamenii de ştiinţă îi atribuie solarului o parte din vina dublării cazurilor de melanom malign din ultimii 20 de ani.

„Solarele se află acum în aceeaşi categorie cu ţigările şi alcoolul, când vine vorba despre cele mai periculoase produse care provoacă apariţia cancerului”, a declarat Beatrice Secretan, purtatorul de cuvânt al Centrului Internaţional de Cercetare asupra Cancerului, din cadrul OMS.
Dintre afecţiunile cauzate de expunerea la solar (pigmentări, riduri, îmbătrânire prematură a pielii), cea mai importantă este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este unul cumulativ, riscul de a face cancer de piele crescând cu fiecare şedinţă de expunere la solar.

Oricine poate face cancer de piele, însă există persoane care au o predispoziţie mai mare: cei care au ten deschis, părul blond sau roşcat şi cei care prezintă un număr mare de aluniţe sau pistrui.  
Dacă nu puteţi renunţa la solar definitiv, exită câteva moduri prin care poţi reduce din riscuri:

–          bronzează-te treptat;

–          nu depăşi timpul de bronzare recomandat pentru tipul tău de ten;

–          poartă întotdeauna ochelarii de protecţie;

–          optează pentru saloanele cu aparate noi;

–          şedinţele nu trebuie să depăşească 10 minute;

–          conform standardelor internaţionale poţi face în siguranţă maximum 50 sedinţe de bronzare pe an.
Dupa expunerea la solar este recomandată o cremă care să conţină vitamina C în combinaţie cu vitamina E. Aceste vitamine au rol antioxidant şi combat efectele razelor de agresiune asupra pielii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel