Sari la conținut

ERITROMICINA

Substanta activa: erythromycinum
comprimate
Compozitie
Estolat de eritromicina echivalent la 250 mg eritromicina, excipienti q.s. pentru un comprimat.

Actiune terapeutica
Antibiotic cu spectru de tip penicilinic cu actiune bacteriostatica sau bactericida, in functie de concentratie, specie microbiana, faza de crestere, densitatea inoculului.

Indicatii
Spectrul antimicrobian este asemanator celui al penicilinei G, cuprinzand si stafilococul secretor de penicilinaza. Reprezinta antibioticul de electie in infectiile cu Mycoplasma sp. sau Legionella si alternativa de prima linie in toate indicatiile penicilinei G, la bolnavii sensibilizati. Este antibioticul de preferat in infectii ale cailor respiratorii superioare si mijlocii.

Reactii adverse
Administrarea de estolat de eritromicina a fost asociata, in special la adulti, cu aparitia unor tulburari hepatice insotite sau nu de icter. Pot aparea greata, voma, colici abdominale si febra. Simptomele initiale apar de obicei dupa 12 saptamani de tratament continuu sau, foarte rar, numai dupa cateva zile de tratament . In cazul aparitiei acestor simptome se impune intreruperea tratamentului. Dupa reluarea tratamentului, la pacientii sensibili, simptomele pot reaparea in primele 48 de ore. In timpul terapiei prelungite sau repetate este posibila o supradezvoltare a bacteriilor sau a fungilor nesusceptibili, ceea ce impune intreruperea tratamentului si instituirea unei terapii corespunzatoare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la Eritromicina. Afectiuni hepatice. Infectii cu germeni rezistenti la macrolide. La pacientii sub tratament cu terfenadina.

Precautii
Instituirea tratamentului cu estolat de eritromicina se va face la recomandarea medicului. Dozele, intervalul dintre administrari si durata tratamentului trebuie respectate, conform prescriptiei medicale. Administrarea Eritromicinei femeilor insarcinate si celor care alapteaza se va face numai cu avizul prealabil al medicului.

Interactiuni cu alte medicamente
Se recomanda prudenta sau se evita, dupa caz, administrarea concomitenta cu: terfenadina, probenecid, lincomicina si clindamicina in infectii cu germeni rezistenti la eritromicina, teofilina, digoxina, anticoagulante orale, ergotamina sau dihidroergotamina, triazolam si midazolam, medicamente metabolizate de catre sistemul citocrom P450 (carbamazepina, ciclosporina, hexobarbital, fenitoina, alfentanil, disopiramida, bromocriptina, etc.).

Doze, mod de administrare
Adulti: Doza terapeutica uzuala este de 250 mg (un comprimat) la 6 ore. Aceasta poate fi crescuta la 4 gzi sau mai mult, in functie de severitatea infectiei. Copii: Varsta, greutatea si severitatea infectiei constituie factori importanti in determinarea dozei potrivite. Dozele uzuale sunt cuprinse intre 30 si 50 mgkg corpzi, in mai multe prize. Pentru infectii mai severe aceste doze pot fi dublate. Infectii streptococice: Pentru tratamentul faringitelor sau tonsilitelor streptococice dozele uzuale sunt cuprinse intre 20 si 50 mgkg corpzi, in mai multe prize. In tratamentul infectiilor cu streptococ, grupul A beta-hemolitic: doza terapeutica de Eritromicina trebuie administrata cel putin 10 zile. In profilaxia infectiilor streptococice la persoanele cu antecedente de boli ale inimii de natura reumatica: doza este de 250 mg de doua ori pe zi. In profilaxia endocarditelor bacteriene la pacientii alergici la peniciline, cu boli de inima congenitale sau cu alte maladii valvulare dobandite, reumatice sau de alta natura, care sunt supusi unor proceduri dentare sau chirurgicale ale cailor respiratorii superioare: dozele pentru adulti sutde 1 g (20 mgkg corp pentru copii), pe cale orala, cu o ora inaintea procedurii, urmat de 500 mg (10 mgkg corp pentru copii) la 6 ore mai tarziu. Sifilis primar: 20 g, divizate in doze, de-a lungul unei perioade de 10 zile. Dizenterii amoebiene: Dozele pentru adulti sunt de 250 mg, de 4 ori pe zi, cu o durata a tratamentului de 10 pana la 14 zile; pentru copii se recomanda doze de 30-50 mg/kg corp/zi in doze divizate, cu o durata a tratamentului de 10 pana la 14 zile. Tuse convulsiva: 40-50 mg/kg corp/zi timp de 5 pana la 14 zile. Legioneloza: 1-4 g/zi, in doze divizate. Infectii urogenitale cu Chlamydia trachomatis, in timpul sarcinii: 500 mg de 4 ori pe zi, pe o perioada de minim 7 zile. Femeilor care nu tolereaza acest regim li se recomanda doze scazute la 250 mg, de 4 ori pe zi, minimum 14 zile. La adultii cu infectii necomplicate uretrale, endocervicale sau rectale cu Chlamydia trachomatis care nu tolereaza tetraciclina sau la care aceasta este contraindicata 500 mg, de 4 ori pe zi, minimum 7 zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel