Este bypass-ului gastric periculos? O femeie de 53 de ani a murit, iar fiica ei a rămas imobilizată

Elisabeth are o viață de coșmar după o operație de micșoare a stomacului
Este bypass-ului gastric periculos? O femeie de 53 de ani a murit, iar fiica ei a rămas imobilizată

Bypass-ul gastric nu este întotdeauna soluţia potrivită împotriva obezităţii. O familie din Marea Britanie a fost profund marcată de acest gen de operație. Elizabeth Waliczek şi-a pierdut mama, aproape că nu se mai poate ţine pe picioare şi este silită să ia zilnic un coktail de medicamente dacă vrea să rămână în viaţă.

Elizabeth , 33 de ani, şi mama sa, Julia Gibbs, 53 de ani, sufereau de obezitate şi urau felul în care arătau. După nenumărate diete, fără vreun efect vizibil au decis că singura opţiune medicală rămâne operaţia de micşorare a stomacului.

Prima care s-a operat a fost fiica. Uimită şi încântată de pierderea vizibilă în greutate a recomandat această metodă şi mamei sale, Julia.

Dar ceea ce părea o reuşită s-a transformat curând într-un ghinion fatal. Mama a murit în urma complicaţiilor date de operaţie şi fiica sa este nevoită să ia mai mult de 1.000 de tablete pe lună.

„Sunt devastată. Mama mea şi cu mine visam să slăbim şi vorbeam tot timpul despre ce vom face atunci când lucrul acesta va deveni realitate”, povesteşte Elizabeth.

„Nu pot să cred că dorinţa ei de a pierde din kilograme şi a fi mai sănătoasă a ucis-o”, mai spune fiica.

Pe lângă obezitate, mama fetei suferea de diabet, hipertensiune, apnee şi astm.

1.000 de pastile pe lună

Elizabeth se luptă acum cu efectele secundare ale operaţiei. Înghite şase tablete de Weetabix pe zi şi pentru că stomacul său nu mai suportă mâncarea fierbinte are nevoie sistematică de vitamina B12 pentru a-şi menţine energia. În total, înghite 1.000 de pastile în fiecare lună, merge ajutată de un baston sau utilizând un scaun cu rotile şi este posibil să sufere o nouă operaţie pentru îndepărtarea vezicii biliare. „Sunt mai bolnavă ca niciodată. Înainte de operaţie mergeam câţiva kilometri pe jos în fiecare zi, acum nu mai merg deloc. Soţul meu trebuie să facă totul pentru mine acum. Aş fi pierdută fără el. Mă simt atât de inutilă. Pot doar să stau în pat îmbrăcată în pijama. Mă simt atât de vinovată că mama a murit în urma operaţiei pe care eu am insistat să o facă. În fiecare zi mă gândesc cum ar fi fost dacă nu am fi ajuns sub cuţit şi mi se umezesc ochii”.

Operaţia lui Elizabeth a avut loc în februarie 2010. După 48 de ore a fost externată şi trimisă acasă.

Mama ei, Julia s-a operat în octombrie 2012. În timp ce mama ei aştepta confirmarea operaţiei, Elizabeth a început să aibă probleme de sănătate.

În timpul operaţiei, chirurgii au descoperit că ficatul Juliei era mărit, alături de celelalte probleme de sănătate pe care le avea şi au decis îndepărtarea totală a stomacului fără să ceară acordul familiei.

La opt zile de la operaţie, organele interne ale Juliei au început să cedeze unul câte unul. Necropsia a stabilit peritonita drept cauză a morţii, alături de ciroză şi hipertensiune.

„Vreau să le spună şi altor femei care vor să recurgă la o astfel de operaţie că nu este o decizie lipsită de riscuri”.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

 1. mai terminati cu articolele aste alarmiste! Mai lipsea SOC! inainte de titlu si era perfect. Pai pentru casalotul ala de citeva sute de kile, cu toate complicatiile aferente obezitatii, adica diabet si hipertensiune, astm, ciroza… si o banala operatie de apendicita putea fi mortala! Nu mori din cauza unei asemenea operatii, mori din cauza faptului ca ORICE interventie chirurgicala are riscurile ei, si la persoanele obeze aceste riscuri cresc exponential. Nu mi-e mila de obezi, baga in ei ca spartii ani in sir si pe urma tin dieta o satamina sau o luna (maximum!) si se vaita ca nu slabesc. dupa care apeleaza la chirurgie, ca asa slabesc fara sa faca nici cel mai mic efort.

 2. nu a fost evaluata medical pana sa inceapa operatia/culpa medicala
  s-a inceput operatia ca la macelarie
  diferenta dintre un doctor uman si veterinar e: ca cel veterinar poate savura pacientul
  regret aceste destine afectate de modernizarea medicala aplicata incorect

 3. Iordan julieta says:

  Buna in doua zile mama mea urmeaza sa faca interventia chirurgicala baipas gastric are 70de kilograme sufera de diabet are hernie hiatala accident cerebral si vrea sa faca aceasta interventie bai pas isa spus ca daca o face scapa ce diabet si tensiune arteriana si steatoza la ficat ce sfaturi imi puteti da asteptunraspuns 0765558827 interventia va avea loc la clinica ponderas .multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *