SCOPUL FINAL: moartea trebuie întârziată cât mai mult posibil. Dar este longevitatea un lucru bun?

SCOPUL FINAL: moartea trebuie întârziată cât mai mult posibil. Dar este longevitatea un lucru bun?
SCOPUL FINAL: moartea trebuie întârziată cât mai mult posibil. Dar este longevitatea un lucru bun?

Alexandra Postelnicu

În fiecare an, numărul persoanelor vârstnice creşte, atât în statele dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare, datorită succeselor înregistrate de medicina modernă în a împinge cât mai departe hotarul dintre viaţă şi moarte. Dar este longevitatea neapărat un lucru bun? – se întreabă astăzi BBC.

În California, fitness-ul este dus la extrem. În Beverly Hills-ul obsedat de imagine, magazinele gem de pilule şi poţiuni menite să prelungească viaţa. În Santa Monica parcurile publice sunt atât de înţesate de grupuri de fitness şi yoga încât autorităţile se gândesc să impună interdicţii. „În California, poţi vedea oameni exersând deja la ora 05.15 dimineaţa, ceea ce înseamnă fie bravo lor, fie că e manifestarea unei psihoze de ordin nevrotic care te face să priveşti cu disperare faptul că îmbătrâneşti”, a remarcat Ed Saxon, realizatorul filmului Fast Food Nation, din 2006.

„Faptul că persoane de 55 de ani îşi imaginează că pot arăta ca la 25 şi fac operaţii sau exersează cu fanatism nu mi se pare deloc o idee bună. Obsesia de a arăta mai tânăr decât eşti de fapt arată că negi realitatea şi înseamnă probabil într-un fel sau altul şi o negare a propriei valori”, a punctat Saxon.

Pe lângă nebunia cu fitness-ul, intervin şi recomandările veşnic în schimbare despre ce trebuie să mănânci ca să rămâi tânăr: să fie oare afine, suc de frunze verzi, pâine uscată fără gluten? Vinul roşu o fi bun pentru mine sau nu? Şi ciocolata?

Unii pot să ridice din sprâncene, dar scopul este clar: moartea trebuie întârziată cât mai mult posibil.

„În SUA, e aproape de la sine înţeles că longevitatea e un lucru bun”, a spus Susan Jacoby, autoarea cărţii Never Say Die.

Potrivit acesteia, în mare parte, această convingere iraţională că poţi face ceva ca să te asiguri cumva împotriva îmbătrânirii şi a bolilor care apar „are de-a face cu aversiunea americanilor faţă de ideea de a îmbătrâni”.

Industria prelucrării vârstei omului

Jacoby, care are 67 de ani, pledează împotriva „gunoaielor tip stil de viaţă sănătos” sau a „gunoaielor de suplimente” pe care le promovează ceea ce ea numeşte „industria prelucrării vârstei omului”. „Dacă vă uitaţi în spatele celor care vă spun că puteţi trăi sănătos până la 120 de ani, sigur veţi observa un domn sau o doamnă care vinde ceva”, susţine ea.

În realitate, majoritatea celor care trăiesc până la 90 şi ceva de ani „mor după o îndelungată perioadă de incapacitate”. „Pur şi simplu acceptăm acest mit, faptul că la 67 de ani suntem mai sănătoşi ca oricând înseamnă că vom ajunge la fel la 87 sau 97 de ani. Dar adevărul este – şi aceasta datorită unor progrese îndoielnice ale medicinei moderne, care îi pot ţine pe oameni în viaţă indiferent de împrejurări – că va trebui să ne gândim mai mult la cum să avem grijă de aceşti oameni”, conchide ea.

Este o observaţie bună de care trebuie să ţină cont factorii de decizie a politicilor sociale, dar şi fiecare dintre noi. Vrem să trăim mai mult, în cazul în care acest lucru înseamnă o perioadă mai lungă de suferinţă din cauza bolilor legate de înaintarea în vârstă?

În 1980, James Fries, profesor de medicină la Stanford University, a schiţat în New England Journal of Medicine o societate în care bolile cronice pot fi întârziate şi scurtate – o societate în care oamenii ar trăi o viaţă complet sănătoasă şi apoi ar muri relativ rapid, reducând timpul total petrecut în incapacitate în viaţă, adică o „morbiditate comprimată”, cum a numit-o profesorul. Problema este că e mai uşor să-i spui cuiva cum poate să-şi prelungească viaţa decât cum se pot scurta perioadele de declin al sănătăţii.

Totuşi, până una-alta, un exemplu bun de „morbiditate comprimată” a fost Besse Cooper, care a murit în decembrie 2012, la 116 ani, cedând titlul de cea mai în vârstă persoană din lume. Potrivit articolelor din presă, dna Cooper avea o stare de sănătate „uimitoare” şi nu s-a plâns niciodată de dureri. A avut o viaţă activă şi a refuzat să mănânce „junk food”. În ultima zi a vieţii sale, a luat un mic dejun copios, s-a coafat şi s-a uitat la un film despre Crăciun cu prieteni de-ai săi. A încetat din viaţă în linişte, la începutul după-amiezii, în urma unui stop respirator.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

 1. Un articol menit sa critice societatea americana, fara o documentare prea solida. In primul rand oriunde pe planeta asta, daca au informatie si resurse, oamenii incearca sa-si prelungeasca viata si sa traiasca sanatos, fie ca e vorba de America sau de Botswana. In al doilea rand, in Statele Unite de-a lungul ultimilor ani s-a dus o campanie serioasa impotriva obezitatii, iar statul California cu precadere a introdus niste reguli de viata sanatoasa (interzicerea fumatului in locurile publice, afisarea caloriilor la toate produsele din fast-food-uri si restaurante, incurajarea populatiei la activitati fizice prin programe de fitness accesibile, etc). In plus, in California vremea frumoasa permite populatiei sa iasa in parcuri sau pe plaje si sa faca o forma sau alta de miscare. De aici pana la a acuza de psihoza si obsesii e cale lunga si aduce a rautate gratuita. Daca era vorba despre operatii estetice, pilule de slabit nesanatoase, bani multi investiti in imagine, intelegeam sa puneti de un articol semnaland gravitatea unui astfel de fenomen, dar sa acuzi de psihoza si obsesii niste oameni doar pentru ca ies intr-un parc sa faca sport si miscare mi se pare, cu tot respectul, cel putin mediocra abordarea, ca sa nu zic imbecila. Este adevarat ca vezi oameni pe strada sau in parcuri alergand la prima ora a diminetii (ora 5 e exagerata) dar in nici un caz nu vezi parcuri „intesate” de grupuri de yoga si fitness, si in nici un caz nici o autoritate din Santa Monica sau din alt oras Californian nu s-a gandit „sa impuna interdictii” de nici un fel. Astea sunt inventii romanesti ca asa ne sta noua bine si mai ales pentru ca da bine la cititorul care saliveaza obtuz la tot ce ii serveste senzationalul din presa romaneasca de calitate indoielnica. Daca vroiati sa aduceti un aport folositor cititorilor, scriati un articol documentat despre moduri de viata sanatoase, pentru ca se vede treaba ca in Romania prinde tot mai tare fenomenul fast-food si mancatul in oras, iar populatia sufera in procent tot mai mare de obezitate.

 2. okay.
  vecinul meu este in stare semivegetativa de vreo 2 ani, nu mai recunoste pe nimeni, familia il viziteaza la azil 2 ori pe saptamana, Cei de la azil il htranesc cu forta il tin in viata cat de mult pot pentru ca aduce 2500 CAD / luna.

  Sunt doar curios daca el se bucura de ‘viata’ asta!

  Eu nu cred.

 3. Medicii japonezi Dr. Hayasi si Dr. Kawamura, de la Water Institute & Kyowa Medical Clinic din Japonia, afirma ca: „apa alcalina ionizata, consumata constant, are efecte extraordinare in prevenirea si tratarea urmatoarelor afectiuni medicale:Diabet, Cancer de colon, Leucemie, TBC, Hepatita, Ciroza, Anemie, Boli hepatice, Cangrena diabetica, Guta, Ulcere gastro-duodenale, Tumori maligne si metastatice, Hipertensiune, Infarct miocardic, Angina, Astm, Bronsita, Reumatism, Arteroscleroza, Osteoporoza, Boli de colagen, SLE, Calculi renali si biliari, Obezitate, Colesterol, Hiperaciditate, Constipatie, Diaree, Flatulenta, etc. De asemenea, apa alcalina ionizata combate si elimina Acidoza (cauza tuturor bolilor), combate Celulita, mentine Silueta, Hidrateaza si Detoxifica exceptional organismul la nivel molecular, incetineste Imbatranirea prematura, revigoreaza Activitatea sexuala, metabilozeaza rapid Alcoolul, vindeca Urticaria si Dermatitele atopice, Acneea, Ulceratiile si Psoriazisul, previne Calvitia, combate Deshidratarea copiilor in cazuri de voma si diaree, imbunatateste nivelul de Bilirubina la Nou-Nascuti, are efecte benefice pentru femeile Gravide, determinand disparitia starii de voma, ameliorarea problemelor de Dinti, cresterea puterii de Alaptare. Prin consumarea apei alcaline ionizate organismul primeste Energie in stare pura”.
  http://apazen.blogspot.ro/2013/02/apa-zen-combate-si-elimina-acidoza.html

 4. Numai practica spirituala poate duce la prelungirea vietii in mod real si sanatos .Nu tot felul de suplimente si pastile .Astea nu duc nicaieri
  Cine intelege si gaseste secretul adevaratei practici spirituale e fericit .Intelege sensul acestei vieti intr-o lume total debusolata .Pentru cei interesati intrati pe Falundafa siteul in romana . Aveti acolo exercitiile de vindecare si practica spirituala .Boli incurabile s-au vindecat la cei care au inteles fenomenele energetice cu adevarat si regulile de comportare in societatea umana .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *