Este sarea de mare mai sănătoasă decât sarea de masă?

Este sarea de mare mai sănătoasă decât sarea de masă?
Este sarea de mare mai sănătoasă decât sarea de masă?

Sarea  de mare este produsă prin evaporarea apei din oceane sau mări, în timp ce sarea de masă este extrasă din mină. Proveniența influențează concentrația anumitor minerale dar nu și cantitatea de sodiu pe care o conțiene.

Diferența între cele două o face modul de procesare.

Sarea de masă trece printr-o multime de procese de prelucrare menite să îndepărteze impuritățile și își pierde nutrienții. În schimb, conţine câteva chimicale, menite să îi dea culoarea albă şi să împiedice formarea de bulgări.

Sarea de masă, are de obicei adăugat iod , un nutrient esențial pentru menținerea tiroidei sănătoase. Însă, adăugarea iodului poate deveni o problemă. Dacă ai o dietă echilibrată, probabil că primești o cantitate suficientă de iod, iar excesul poate duce la amețeală, dureri de cap și dereglări hormonale.

În schimb, conţine câteva chimicale, menite să îi dea culoarea albă şi să împiedice formarea de bulgări.

Sarea de mare, însă este obținută prin evaporarea apei. O cantitate de apă se pune într-un vas, iar când se evaporă, rămâne pe fund sarea în stare solidă. Procesarea nu este foarte complexă, aşa că rămân şi alte minerale. Exact aceste minerale dau gustul şi culoarea, care pot să difere mult, în funcţie de apa folosită. De exemplu, sarea de mare poate să fie rozalie, gri sau neagră, în funcţie de combinaţia de minerale pe care o conţine. Bucătarii pricepuţi spun că aceste minerale dau şi un gust deosebit, care nu numai că săreaza mâncarea, dar ii conferă şi o aromă specială.

Fie că este este extrasă din mină sau obținută prin evaporarea apei, cea mai bună opțiune în ceea ce privește sănătate și gustul este întotdeauna sarea nerafinată.

Aș că atunci când sunteți în magazin citiți foarte bine pe cutia de sare. În cazul în care singurul lucru pe care îl conține este clorura de sodiu. Dar din moment ce pe etichetă nu sunt întotdeauna trecute toate ingredientele, uită-te la culoare: „Sare nerafinată nu are o culoare albă pură ci tinde să fie roz sau gri, „, spune expertul Pamela Peeke, nutriționist la  Elements Behavioral Health.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

 1. mina minovici says:

  D-aia a murit mama la 85 de ani ca nu a mancat sare de mare.
  Plecati cu sarea vostra care a stat in mare unde sunt deversate milioane de chimicale,petrol etc..
  Avem minele noastre stramosesti pline de sare pura nu avem nevoie de jegurile voastre/

  • minu minavici says:

   faptul ca mama ta a murit la 85 de ani nu e niciun argument.si bunicu a murit la 88 si fuma, inseamna ca fumatul prelungeste viata? iar minele „Stramosesti” sunt una iar sarea pe care o cumperi tu din magazine e alta, nu prea mai au legatura. sarea din mine e prelucrata, i se adauga iod si alte chimicale, nu e sarea pe care o manca bunicul. de ce nu vrei sa citesti ce scrie in articol in loc sa spui ca le stii pe toate? cand vorbesti mult nu faci decat sa repeti ceea ce stii deja, cand asculti poate mai inveti ceva.

 2. incerc sa ma feresc cit mai mult de sarea de mare. nu este la fel de sarata ca cea de mina nerafinata si pun mai mult. eu in magazine n-am gasit decit sare de mare perfect alba. am mai gasit sare roz (de himalaia), sau sare de mina rafinata. cea de himalaia si cea nerafinata fina le folosesc cu precadere.

 3. Autorul nu știe nimic despre ceea ce înseamnă iodul din sare ……. cât ajută și cât nu ajută. Prezentarea parcă este ….. o compunere de clasa a 4-a. Dacă nu este prezent iodul în sare se ajunge la dereglări ale funcționării tiroidei, adică la demență, ceea ce s-a constatat pe milioane de oameni din zonele zise gușogene. Prezența de boli cauzate de exces de iod din cauza consumului de sare iodată ….. nu se citează în literatura medicală, ci doar în acest articol. Albirea sării se face prin ….. îndepărtarea impurităților prin dizolvare sării geme (din mină) în apă și apoi recristalizarea soluției de sare. Chimicalele care fac ca sarea să nu devină bulgări, numiți antiaglomeranți, sunt cei mai nocivi pentru organism.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *