Sari la conținut

Estrogenul în exces poate duce la cancer de sân. Ce semne anunță că nivelul acestui hormon a crescut, alarmant

lipsa estrogen
Sursa zileifoto: arhiva doctorul
Cauzele scăderii estrogenului

Estrogenul este hormonul sexual dominant al femeilor. De fapt, este vorba de un grup de hormoni care controleaza cresterea sanilor, parul pubian si cel de la axila precum si ciclul menstrual. In plus, estrogenul are un rol foarte important in reglarea colesterolului din corp, protejeaza tesutul oaselor si are chiar si creierul.

 Estrogenul este un hormon absolut necesar pentru a ne mentine corpul sanatos si pentru a functiona cum trebuie. Totusi, o cantitate prea mare de estrogen poate fi nociva. Nu toti hormonii de estrogen sunt secretati in aceeasi masura; de fapt, o cantitate prea mare dintr-un anume tip de estrogen poate duce la crearea anumitor tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cancerul la san.
 Chiar daca nu este un subiect foarte discutat si nu se considera drept o problema mare de sanatate, estrogenul in exces (mai ales estrogenul rau) este un fenomen foarte raspandit in randul femeilor, cu precadere in cazul femeilor de peste 35 de ani.
 Stresul, cofeina, estrogenul sintetic din pilulele contraceptive, hormonii artificiali din terapii, xenoestrogenii din produsele de curatare, plastice si cosmetice, toate acestea sunt numai cateva dintre cauzele care creeaza un exces de estrogen in organism.

Simptomele resimtite in urma unui exces de estrogen in organism sunt evidente, insa, sunt de cele mai multe ori atribuite sindromului premenstrual (PMS). Daca aceste simptome sunt ignorate pentru mai mult timp, in timp pot duce la infertilitate, fibrom uterin, avorturi spontane repetate si unele forme de cancer.

Semnale de alarma

Iata la ce trebuie sa fiti atente pentru a va da seama daca nivelul de estrogen din corp este unul prea ridicat:
Diminuarea apetitului sexual
Cicluri menstruale neregulate
Balonare
Dureri de cap
Modificari ale dispozitiei
Maini si picioare reci
Caderea parului
Disfunctii ale tiroidei
Metabolism lent
Oboseala
Probleme de somn
PMS

Cum sa ne detoxifiem corpul de excesul de estrogen?

Daca realizati ca prezentati cateva dintre simptomele enumerate mai sus, este  bine sa luati in considerare o dieta detox de estrogen. Pe langa faptul ca va veti echilibra nivelul de estrogen din corp, veti avea o piele mai curata si veti pierde in greutate.
Iata ce alimente se recomanda sa consumati.

Legume crucifere
Consumul de cat mai multe legume crucifere cum ar fi conopida, varza,  bok choy, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, toate va vor ajuta sa diminuati nivelul estrogenului. In plus, daca veti bea suc verde de kale, va veti creste aportul de un compus numit indol 3 carrbinol I3C care ajuta la eliminarea excesului de estrogen din ficat.

Rozmarinul
Rozmarinul, mai ales daca este sub forma de ulei esential, este o arma nemaipomenita pentru compaterea dominantei de estrogen. Daca nu stiati, uleiul esential de rozmarin se mai numeste si uleiul fertilitatii. Acesta calmeaza inflamatia si blocajele la nivelul soldurilor, creste fluxul de sange catre creier, sustine buna functionare a tiroidei si intareste sistemul imunitar.

Semintele de in
Semintele au cel putin 50 de intrebuintari in prevenirea si vindecarea bolilor. 2 sau 4 linguri de seminte de in pe zi asigura un nivel optim de estrogen in corp. Semintele de in contin lignani care ajuta la eliminarea estrogenului din organism. In plus, semintele de in contin fitoestrogeni care controleaza cantitatea de estrogen ce ajunge la receptorii de estrogen. Asta inseamna ca se reduce activitatea estrogenului, asadar semintele de in sunt un remediu pentru foarte multe dintre problemele de sanatate ale femeilor. Cel mai bine este sa le pastrati in frigider pentru ca se pot rancezi la temperatura camerei.

Somonul si pestele gras
Atat somonul cat si pestele gras sunt alimente bogate in omega 3 care sunt absolut esentiali pentru un sistem imunitar sanatos si au proprietati anti-inflamatorii. De aceea se recomanda sa consumati peste de 2, 3 ori pe saptamana pentru a putea profita de uleiurile sanatoase din acesta.

Probioticele
Consumul de alimente bogate in fibre si probiotice ajuta la eliminarea surplusului de estrogen din corp. Consumati, astfel kimchi, sauerkraut si kombucha. Incercati sa consumati si un morcov pe zi, o sa va ajute!

Acidul folic
Acidul folic transforma estrogenul intr-o forma mai sanatoasa si poate reduce riscul aparitiei cancerului. Acesta se gaseste in salatele verzi ce va asigura si doza zilnica de vitamina C.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: