Experţii au stabilit ce băutură aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate. Consumată cu regularitate previne cele mai necruţătoare boli

Experţii au stabilit ce băutură aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate. Consumată cu regularitate previne cele mai necruţătoare boli
Experţii au stabilit ce băutură aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate. Consumată cu regularitate previne cele mai necruţătoare boli

Ceaiul este cel mai consumat lichid, după apă, însă românii nu sunt tocmai împătimiţi băutori. 3-4 litri pe cap de locuitor este „raţia” anuală a românilor, în timp ce polonezii au un consum de 10 ori mai mare, iar ruşii de 20 de ori mai mare.

„Poate dacă ar şti că ceaiul verde conţine substanţe care au un rol antioxidant mai puternic decât vitamina C sau E, astfel prevenind apariţia bolilor cardiovasculare, dar şi efectele îmbătrânirii, românii ar începe să îl consume mai des. Pentru a putea beneficia de atuurile ceaiului verde este recomandat ca acesta să facă parte din dieta noastră zilnică”, este părerea doctorului Gheorghe Mencinicopschi.
Flavonoizii, arme împotriva infarctului şi atacului cerebral

Beneficiile ceaiului verde sunt date de conţinutul mare de flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant, care feresc organismul de probleme. Acesti tip de ceai conţine aproximativ 70% aşa numite catechine din flavonoizi, în timp ce proporţia acestora din ceaiul negru este de doar 8%.

„Pe lângă faptul că flavonoizii conţinuţi de ceaiul verde anihilează radicalii liberi, s-a descoperit că ei normalizează funcţia endoteliului arterial prin stimularea oxidului nitric având efect de prevenire a maladiilor cardiovasculare, de normalizare a tensiunii arteriale (risc mai mic între 46% şi 65%) şi de prevenţie a atacului vascular cerebral şi a infarctului de miocard (risc mai mic cu 11%)”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

De asemenea, un consum regulat de ceai verde creşte performanţele cognitive şi scade riscul de diabet de tip doi.

Şi kilogramele sunt ţinute la distanţă datorită creşterii activităţii metabolismului, prin intensificarea arderii grăsimilor.

„Ceaiul verde este cel mai bun pentru un oraganism sănătos, ce necesită protecţia împotriva oricărei afecţiuni. Cel mai important este că face profilaxia unui mare număr de boli cronice degenerative”, completează şi nutriţionistul Corina Zugravu.

Pentru a obţine însă efectele benefice este nevoie de o doză zilnică de 3-4 ceşti de ceai pe zi. Atenţie însă: dacă beţi ceai verde seara este posibil să aveţi probleme cu somnul din cauza conţinutului de cafeină.

Folosiţi zahăr nerafinat sau miere pentru îndulcire

Deşi adevăraţii băutori de ceai nu apelează la îndulcitori, puteţi totuşi să „îmblânziţi” gustul amar al ceaiului verde atât cu zahăr, cât şi cu miere.

„De preferat ar fi să nu îndulciţi ceaiul pentru a-i simţi simfonia de arome şi a-i savura culoarea. Dacă vreţi totuşi să-l îndulciţi puteţi apela la zahăr nerafinat sau chiar suc de trestie de zahăr uscat (bogat în vitamine, săruri minerale-calciu, potasiu) dacă aveţi posibilitatea să îl cumpăraţi din altă ţară, dar şi miere, care trebuie adăugată când temperatura ceaiului este mai mică de 40 de grade (este călduţ, nu fierbinte)”, detaliază profesorul Mencinicopschi.

Pentru a evita gustul amar, este bine să nu infuzaţi ceaiul verde mai mult de două-trei minute, iar temperatura apei să fie în jur de 80-90 grade, adică să nu dea în clocot.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

  1. Eu personal daca beau doar o ceasca de ceai verde..nu mai dorm toata noaptea…Nu prea am simtit acele flavoruri ?..de care se mentioneaza.. si daca e asa bun de ce nu scot in parallel si cafeina..In afara se practica asa ceva dar se diminueaza mult din calitati… sunt multi la care cofeina le face rau..

    Consider ca nu se compara cu ceaiul de menta romanesc..

    • pt ca „flavorurile” sunt de fapt flavonoizi. e grea si cultura asta a ceaiului… daca il bei seara asteapta-te la insomnii. daca bei ceai de menta zilnic asteapta-te in cativa ani la hemoroizi. totul se face cu masura si la timpul potrivit

  2. Nu avem de ce sa ne temem de cafeina, mai ales ca cea prezenta in ceaiul verde este in cantitati infime fata de cea prezenta in ciocolata. Va recomand sa cumparati ceaiul verde din magazine specializate de ceaiuri, deoarece majoritatea care se vand la noi sunt de foarte slaba calitate aduse din China, la care frunzele de ceai au fost culese din recolte vechi. Va recomand sa comandati de pe internet ceaiul Sencha japonez. Eu mi-am comandat de la un magazin online direct din Japonia, asa esti sigur de provenienta si calitatea ceaiului. Este bine sa avem si un termometru alimentar sa verificam temperatura apei ianinte sa punem frunzele la infuzie, este foarte important acest lucru mai ales in cazul acestui tip de ceai verde, pentru ca astfel se evita gustul amar si nu ii omoram din compusii sanatosi.

    • da. un ceai verde de proasta calitate e si f ieftin si are gust de fan, f usor de recunoscut. felicitari! un cunoscator, in sfarsit…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *