Sari la conținut

Feriți-vă de aceste insecte! Sunt mai agresive ca niciodată

Feriți-vă cât se poate în vara aceasta de viespi. Vremea capricioasă a acestei veri le-a iritat vădit și acum au ajuns să reprezinte un real pericol.

În Sălaj, doi oameni şi-au pierdut viaţa după au fost inţepaţi iar în Timiş. 14 biciclişti au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că s-au întâlnit cu un roi agresiv. Dacă ştiţi că sunteţi alergici la veninul de viespe ar trebui să aveţi mereu la îndemână o doză de adrenalină, pe care v-o poate prescrie medicul de familie, potrivit site-ului stirileprotv.ro.

Astfel de atacuri au avut loc tot mai des în ultima perioadă. În Sălaj, un bărbat de 37 de ani a murit după ce a fost înţepat în cap de o viespe uriaşă în timp ce culegea mere. Veninul viespilor l-a ucis şi pe un bărbat de 43 de ani din acelaşi judeţ. Victima a fost înţepată de un roi în timp ce încerca să bea apă dintr-o fântână.

Viespile le fac probleme şi oamenilor din Iaşi. Doctorii de aici sunt chemaţi să intervină săptămânal în peste 20 de cazuri.

Tudor Ciuhodaru, medic primar de Urgenţă Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: “Atâtea cazuri de înţepături de albine şi viespi parcă nu au fost niciodată. Situaţia este îngrijorătoare: 2 decese şi zeci de cazuri nu numai în această zonă a ţării ci peste tot.”

Maria Magdici, Preşedinte Asociaţia Crescătorilor De Albine Iaşi: ”Întreg sezonul au fost foarte rele. Viespile sunt agitate pentru faptul că au fost ploi, că hrana pentru ele nu a fost în abundenţă şi atunci ataca pe toată lumea unde ar putea găsi ceva dulce.”

Înţepătură de viespe este extrem de periculoasă, chiar mortală.

“Viespea are acul drept şi atunci poate ataca de mai multe ori. Înţeapă de multe ori, retrage acul şi nu ne dăm seama”, explică un veterinar. Cei care sunt alergici la veninul acestor insecte ar trebui să aibă mereu la ei o doză de adrenalină. Soluţia se găseşte în farmacii şi deşi costă 200 de lei este singura care poate opri un şoc anafilactic.

Pentru că viespile sunt atrase de mirosuri, specialiştii recomanda ca în această perioadă să nu folosim parfurmuri puternice. În acelaşi timp – hainele galbene şi portocalii – ar trebui evitate.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: