Fetiță de doi ani, tratată cu propriile celule stem. Rezultatele după tratament sunt UIMITOARE

Sângele luat la naştere e prelucrat înainte de a fi congelat
Fetiță de doi ani, tratată cu propriile celule stem. Rezultatele după tratament sunt UIMITOARE

Anastasia s-a nascut in luna decembrie 2011, într-un spital din România. Sapte luni si jumatate mai tarziu, fetita a fost diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere. Intrucat cordonul sau ombilical era legat in nod in esarfa, nasterea nu a putut avea loc natural si, dupa cateva tentative nereusite, s-a facut cezariana de urgenta.

La 18 luni de la nastere Anastasia era sub observatie pentru dezvoltare intarziata psihomotorie manifestata printr-un control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea cu preponderenta a mainii stangi cu care putea apuca slab obiecte, mana dreapta fiind tinuta cu pumnul flexat. La acel moment s-a recomandat un tratament de reabilitare preponderent pentru igiena posturala, exercitii pentru controlul mai bun al capului si exploatare camp vizual, stimulare coordonare ochi-mana. Kinetoterapia a inceput la scurt timp de la diagnosticare si continua si in momentul de fata, fara a fi observate, din pacate, modificari marcante ale starii Anastasiei fata de cele descrise mai sus.

Medicul neurolog din Romania le-a recomandat părinţilorefectuarea unei terapii cu celule stem.

Deoarece astfel de interventii nu se fac la acest moment in Romania, Biogenis, firma la care părinții au apelat pentru recolatarea de celule stem la naștere, a decis sa ajute familia sa efectueze aceasta inteventie in Polonia, tara unde au luat avant astfel de abordari terapeutice, mai ales in ultimii 2 ani.

Biogenis a demarat  procedurile pentru a facilita efectuarea acestui transplant, in parteneriat cu PBKM, banca poloneza a grupului nostru si Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, astfel ca in luna septembrie a acestui an Anastasia a plecat in Polonia cu parintii sai alaturi de un medic din partea Biogenis. Banca noastra, alaturi de banca din Polonia s-a ocupat de toate costurile transplantului.

Cum a decurs operația

Procedura in sine a constat intr-o punctie lombara si infuzie de celule stem mezenchimale in lichidul cefalorahidian si a fost efectuata la spitalul de mai sus de catre Dr. Olga Milczarek sub coordonarea Prof. Dr. Marcin Majka. Rezultatele asteptate sunt imbunatatirea circulatiei cerebrale prin aparitia unor noi vase de sange precum si imbunatirea legaturilor nervoase. La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima data, in mod clar, mama! In acelasi timp, apetitul micutei a crescut simtitor dupa momentul transplantului. Acestea sunt primele rezultate palpabile ale acestui transplant, realizat recent de echipa din Polonia.

Tratamentul va continua cu inca cel putin doua astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale.

Mama Anastasiei se declară mulțumită de terapie. „Suntem multumiti ca totul a decurs bine si ca pentru Anastasia au lucrat profesionisti cu inima mare. Este inca o sansa de a face viata copilului nostru mai apropiata de cea a unui copil sanatos. Ne dorim s-o vedem dansand si alergand pe langa noi, spunand povesti si cantand. Am facut inca un pas in aceasta directie datorita sustinerii din partea echipelor Biogenis din Romania si Polonia. Nu ne ramane decat sa asteptam ca si Anastasia sa spuna MULTUMESC!”

Cazul Anastasiei a fost prezentat si la cel de-al IX-lea Congres al omtransplant, congres derulat in perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2014 la Bucuresti. Transplantologul Dariusz Boruczkowski a prezentat tehnica folosita si rezultatele asteptate in viitor de la astfel de proceduri precum si o perspectiva pentru medicina regenerativa europeana. Boruczkowski a vizitat in aceasta perioada si micul pacient, pentru a putea observa starea actuala de sanatate si pentru a putea oferi sfaturi suplimentare familiei. Dariusz Boruczkowski este medic transplantolog in cadrul grupului de banci de celule stem Famicord din care face parte Biogenis.

20 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook