Greața și durerea de stomac, primele simptome ale unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer

Greața și durerea de stomac, primele simptome ale unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer
Greața și durerea de stomac, primele simptome ale unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer

Cancerul pancreatic este al patrulea, ca rată de mortalitate, dintre toate tipurile de cancere și are cea mai slabă rată de supraviețuire. Afectează în aceeași măsură femeile și bărbații. Însă, un simplu test de urină, poate ajuta la identificarea lui în stadii incipiente.

Pancreasul are circa 15 centimetri și este sub forma unui tub spongios situat sub stomac, de formă alungită, cu o greutate de aproximativ 70 de grame.

El are două roluri majore pentru organism: produce sucuri digestive (enzime), care ajută intestinele la descompunerea alimentelor; produce hormoni, inclusiv insulină, care reglează nivelul zaharurilor și amidonului din corp. Cancerul pancreatic se produce atunci când celulele maligne cresc, se divid și se răspândesc în țesuturile din pancreas, explică medici cititați de site-ul medical webmed.com.

Primele simptome: greața, lipsa poftei de mâncare
Cancerul pancreatic mai este numit și cancer ”tăcut”, deoarece simptomele nu apar în stadiile incipiente ale bolii. Cu cât cancerul începe să se răspândească, apar dureri în partea superioară a abdomenului. Durerea devine tot mai puternică, în special după ce persoana mănâncă sau stă întinsă.

Alte simptome sunt: greața, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală și chiar depresie.

Cauze: fumatul, zestrea genetică
Deși cauza exactă a cancerului de pancreas nu este cunoscută, fumatul reprezintă principalul factor de risc. Fumătorii riscă de trei ori mai mult să se îmbolnăvească decât nefumătorii. Cele mai multe cazuri de cancer pancreatice s-au dezvoltat după vârsta de 45 de ani. Aproximativ 20% dintre cei cei diagnosticați cu cancer pancreatic suferă de diabet. Alți factori de risc sunt reprezentați de boli precum pancreatita cronică sau ciroza hepatică.

Istoricul familial are o importanță majoră, dar și o alimentație bogată în grăsimi, obezitatea sau lipsa de exerciții fizice pot juca un rol important în dezvoltarea bolii.

Diagnosticarea

Elementul cheie al acestei boli este diagnosticarea în timp util. Un medic nu poate vedea sau simți o tumoră în timpul unui examen de rutină. Pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului și a determina ce tratament trebuie urmat, trebuie efectuate teste imagistice. Diagnosticul final se poate determina dintr-o biopsie, se ia o mostră din țesut și ulterior este analizată.

Tratament: radioterapie și chimioterapie
Cancerul poate fi vindecat în cazul în care celulele bolnave nu s-au răspândit și în afara pancreasului. Din păcate, cele mai multe cazuri sunt descoperite după ce s-au răspândit celulele maligne.

Radioterapia este o altă metodă de tratament indicată, folosește radiații de mare putere pentru a distruge celulele canceroase. Tratamentul se efectuează de 5 ori pe săptămână, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

Prin chimioterapie sunt folosite medicamente pentru a distruge celulele canceroase și pentru a le opri din creștere și multiplicare. Tratamentul constă în medicamente administrate pe cale orală sau prin injectare. Substanțele din medicamente ajung în circuitul sanguin, răspândinu-se în tot corpul. Există medicamente mai noi pe piață care au capacitatea de a ataca anumite părți ale celulelor canceroase.

Numită și terapie biologică, imunoterapia își propune să stimuleze sistemul imunitar al unei persoane pentru a lupta împotriva bolii.

Un test de urină îl poate identifica în stadii incipeiente

Un test ieftin și simplu poate salva mii de vieți, anual, prin diagnosticarea cancerului pancreatic în stadii incipiente.

Cercetătorii din Londra au identificat trei proteine care pot da un semnal de alaramă, sigur și precis, în cazul cancerului pancreatic.

Researchers in London have identified three proteins which give an early and accurate warning sign of pancreatic cancer.

Cancerul de pancreas este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere, cu doar 3% rată de supraviețuire pentru cinci ani, spre deosebire de cancerul mamar cu 87% și cel testicular cu 98%.

Pancreatic cancer is the 11th most common cancer in Britain, with around 9,000 people diagnosed each year.

But it is also one of the most deadly, with only 3 per cent surviving for five years, compared to 87 per cent for breast cancer and 98 per cent for testicular cancer.

513 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook