Sari la conținut

Hernia de disc, ținută în frâu fără cuțit

În cazul în care durerea de spate este cauzată de mușchi, există câteva metode naturale prin care o puteți ameliora

Daniela Șerb

În multe situații, tratamentul alternativ te poate scăpa de o operație la coloană. Dacă boala este însoțită de paralizii, intervenția chirurgicală este însă inevitabilă. Iată două variante de tratament inedite

Durerile de spate cauzate de statul prea mult pe scaun pot masca o hernie de disc, mai ales dacă durerea radiază către picioare. Cea mai frecventă este hernia de disc lombară. Afecțiunea apare atunci când partea centrală a discului intervertebral numită și nucleu pulpos își pierde poziția normală, iese prin fisurile apărute în zona fibroasă a discului și apasă pe nerv.

Chiar dacă mulți neurochirurgi recomandă operația ca metodă de tratament, boala poate fi temporizată și chiar evitată cu ajutorul medicinei alternative. În funcție de simptome (dureri mai mici, sau mai mari, amorțeli, paralizii), medicul poate decide un tratament sau altul.

Pacientul iese din criza dureroasă

Dr. Alice Popescu, medic specialist în medicina de familie cu competență în acupunctură la Institutul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă din București, susține că tratamentul cu ace este eficient în toate situațiile în care operația nu este o urgență. „Acupunctura este mai bună ca fizioterapia și tratamentul medicamentos în tratarea herniei de disc. Compresiunea pe nerv face să apară durerea. Acupunctura acționează asupra inflamației în sensul reducerii ei, a edemului tisular pe care îl drenează  și asupra contracturii musculare paravertebrale, adică asupra mușchilor spatelui”, explică dr. Alice Popescu, funcționarea acestei metode de tratament.

Această contractură, adaugă ea, este o componentă care dă naștere durerii. Tratamentul nu este unul radical, dar pacientul iese din criza dureroasă și își vede mai departe de viață. „În continuare el nu are voie să ridice greutăți, trebuie să fie atent la frig și la umiditate, dar poate duce o viață normală fără să ajungă la operație”, mai spune dr. Popescu.

Potrivit acesteia, acupunctura este foarte asemănătoare cu tratamentul balnear, mai eficient decât fizioterapia: „Am avut pacienți de 65-70 de ani cu lombosciatică veniți prima oară la acupunctură. I-am întrebat când au fost diagnosticați prima oară și mi-au spus că acum 30 de ani. Însă, au fost an de an la tratament la băi, iar boala a fost ținută în frâu zeci de ani, fără medicamente, fără antiinflamatoare care sunt cel mai des indicate în astfel de situații și care se știe că atacă stomacul, atacă rinichii”.

Cum se pune diagnosticul

„De regulă, RMN-ul de coloană lombară arată clar afecțiunea, însă în acupunctură nu depindem de investigații moderne. Luăm în calcul simptomatologia care este diferită de la pacient la pacient și alte date derivate din consultul medical”, adaugă doctorița.

Tratamentul cu ace constă în serii de 10 ședințe, 12 sau 15, în funcție de gravitatea bolii. O ședință ține 20-30 de minute, iar numărul de ace diferă. Omul modern are mai multe deficiențe energetice, astfel că numărul de ace este de 30. Plus că subțirimea acelor folosite acum diminuează stimularea, deci eficiența: „Acele sunt mult mai subțiri decât cele din perioada clasică. Atunci erau din lemn sau porțelan. Folosim ace de 0,25 de mm grosime care abia se simt când sunt puse de 40-50 de mm lungime în zona lombară și de 20 mm lungime în zona coapselor. Intensitatea stimulării la fiecare ac a scăzut din cauza instrumentelor moderne”.

Îmbunătățirea strării de sănătate este vizibilă pentru majoritatea pacienților după 4-5 ședinte de acupunctură. Dacă există deficit motor, nu mai este altă şansă decât operația.

Reacții alergice la femeile tinere

Unii pacienți pot fi supuși unor reacții alergice întârziate. „Am observat că la acele de unică folosință, mai ales femeile tinere dezvoltă o reacție alergică la 2-4 săptămâni după terminarea seriei de tratament. Această alergie se manifestă prin erupții pruringinoase, cu vezicule la locul în care au fost înfipte acele. Erupția trece cu o cremă antialergică”, mai spune dr. Popescu.
Tratamentul cu ace nu trebuie asociat neapărat cu cel fitoterapeutic. „La nevoie, se poate face masaj, homeopatie sau kinetoterapie dacă aceasta din urmă nu este foarte chinuitoare pentru pacient”, conchide dr. Alice Popescu. Ca și în cazul tratamentului pentru reumatism și cel pentru hernie este recomandat a fi făcut toamna. Dacă există simptome, tratamentul se poate face de două ori pe an, fiind decontat de casa de asigurări de sănătate.

Aspirată printr-o tehnică radiologică

O altă metodă de tratament a herniei de disc fără tăieturi majore se practică la Spitalul Universitar din București. Printr-o „înțepătură”, un dispozitiv special este introdus până în mijlocul discului intervertebral. Dispozitivul aspiră o parte a nucleului pulpos ceea ce face ca presiunea asupra peretelui discului să scadă foarte mult. În urma acestei proceduri numită nucleoplastie percutană acesta revine în poziție normală nu mai mai apasă pe nervii spinali. Intervenția durează un sfert de oră sau o jumătate de oră, după caz.

Avantajul acestei metode este că pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, pe propriile picioare, după ce trece efectul anesteziei locale. Circa 300 de pacienți pe an sunt tratați în acest fel al Spitalul Universitar din București, spune dr. Bogdan Dodobăț, medic specializat în radiologie intervențională.

Tehnica nu se poate aplica în toate cazurile în care este pus acest diagnostic, ci doar în acelea în care herniile nu sunt rupte, nu sunt fragmente intrate în canalul medular sau nu este ocupat mai mult de o treime din acest canal, explică dr. Dorobăț. Herniile destul de mari trebuie rezolvate neurochirurgical.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: