Sari la conținut

Importanţa pâinii în alimentaţie

Produsele cerealiere, printre care şi pâinea, reprezintă fundamentul alimentaţiei sănătoase şi fac parte din prima grupă de alimente, recomandate pentru a fi consumate cel mai des, alături de cele din grupa a doua, compusă din fructe şi legume, conform piramidei alimentare, recomandată de nutriţionişti.

 În cazul produselor de panificaţie, conţinutul de fibre alimentare, vitamine, minerale, etc. precum și viteza de absorbție a glucidelor sunt stabilite de tipul de făină folosită. Astfel, se recomandă pâinea fabricată din făină integrală, datorită conţinutului de substanţe nutritive si a proprietăţilor acestora, care asigură un aport important de glucide complexe, proteine, fibre, vitamine, minerale, având in acelaşi timp conţinut scăzut de calorii.

Făina integrală de grâu sau de secară se obţine din măcinişul integral  al cerealelor, păstrând o parte importantă a elementelor nutritive ale  bobului de grâu.

 Făina rafinată (albă) se obţine prin procesarea cerealelor, în urma înlăturării în totalitate a învelişului şi a germenului. Acest tip de făină este săracă în fibre alimentare, minerale sau vitamine absolut necesare organismului într-o nutriţie echilibrată.

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia asupra faptului că nu orice fel de pâine de culoare mai închisă este produsă din făină integrală. Adesea, această culoare nu este conferită de natura făinii sau a altor ingrediente admise ci de adaosul de coloranţi sintetici. De aceea, pentru a fi siguri în alegerea produselor, este recomandat să citim cu atenţie eticheta cu informaţii nutritive.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel