Sari la conținut

Imprimanta care creează ţesut uman-metoda revoluţionară prin care pot fi salavate organele deteriorate

Cu ajutorul unei imprimante 3D se poate crea ţesut artificial care poate înlocui celulele afectate ale organismului.

Imprimanta foloseşte mii de picături de apă conectate, încapsulate în pelicule de lipide care pot îndeplini câteva din funcţiile celulelor umane, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford.

Aceste „reţele de picături” ar putea constitui piatra de temelie a unei noi tehnologii folosite pentru a facilita absorbţia medicamentelor în corp şi ulterior chiar şi pentru înlocuirea ţesuturilor avariate

Din moment ce aceste reţele de picături sunt complet sintetice, nu au genom şi nu pot fi reproduse, ele nu întâmpină problemele pe care le au alte metode de crearea a ţesuturilor sintetice, precum celulele stem.

Potrivit profesorului Hagan Bayley, o reţea de 35.000 de picături a fost deja creată.

„Nu încercăm să dăm naştere unor materiale care să se asemene fidel cu ţesuturile, ci mai curând vrem să realizăm structuri care pot îndeplini funcţiile ţesutului. Picăturile pot fi printate cu pori de proteine pentru a forma căi prin reţea care să mimeze nervii. De asemenea, ele sunt capabile să transmită semnale electrice dintr-o parte în alta a reţelei”, a explicat Hagan Bayley, profesor la departamentul de chimie de la Oxford.

Potrivit unui alt om de ştiinţă de la Oxford, Gabriel Villar, „structurile printate pot, în principiu, să folosească mare parte din mecanismul biologic care permite declanşarea comportamentului sofisticat ale celulelor şi ţesuturilor vii”.

 

Fiecare picătură are un diametru de aproximativ 50 de microni (0,05 milimetri), de cinci ori mai mare decât cel al celulelor vii. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că „nu văd de ce picăturile nu ar putea fi chiar mai mici de atât”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel