În curând nu va mai trebui să faci niciun efort să te menţii în formă: cercetătorii lucrează la pastila care previne obezitatea

În curând nu va mai trebui să faci niciun efort să te menţii în formă: cercetătorii lucrează la pastila care previne obezitatea
În curând nu va mai trebui să faci niciun efort să te menţii în formă: cercetătorii lucrează la pastila care previne obezitatea

Oamenii de ştiinţă sunt pe cale să descopere soluţia permanentă pentru criza obezităţii-un medicament minune care previne acumularea în exces a kilogramelor.

A fost identificat un grup de celule ale creierului care controlează apetitul şi reprezintă cauza majoră a tulburărilor de alimentaţie. Iar medicamentul la care lucrează cercetătorii are rolul de a reseta controlul apetitului în creier.

 Oamenii de ştiinţă de la Universitatea East Anglia afirmă că descoperirea lor ar putea duce la conceperea unor medicamente care să fie prescrise în copilărie celor predispuşi la obezitate şi la vârstă adultă celor ce acumulează kilograme nedorite. Lansarea pe piaţă a unor astfel de medicamente poate dura însă 5-10 ani.

„Spre deosebire de curele de slăbire şi diete, descoperirea noastră ar putea duce la o soluţie permanentă pentru criza obezităţii”, a comentat coordonatorul acestei cercetări, doctorul Mohammad Hajihosseini de la Facultatea de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii East Anglia.

O astfel de reuşită ar putea avea implicaţii majore asupra sănătăţii publice. Obezitatea provoacă o serie de probleme de sănătate cronice, de la diabetul de tip 2 până la afecţiuni cardiace, artrită şi cancer.

Până acum se credea că celulele nervoase din creier asociate reglării apetitului erau generate în totalitate în cursul dezvoltării embrionului în uter, specialiştii crezând că numărul lor este fix de-a lungul întregii vieţi.

Acum, studiul publicat în Journal of Neuroscience a dus la identificarea unor celule stem capabile să genereze noi neuroni specializaţi în reglarea apetitului în creierele şoarecilor adulţi.

Oamenii de ştiinţă au investigat hipotalamusul, regiunea din creier care controlează somnul şi numeroase alte funcţii biologice. Cercetătorii au analizat celulele nervoase ce gestionează apetitul.

„Pierderea sau funcţionarea defectuoasă a unor neuroni din hipotalamus este principala cauză a problemelor de dietă precum obezitate. Până de curând credeam că aceste celule nervoase sunt generate în perioada embrionică, astfel că se credea că acest circui care controlează apetitul este unul fix. Studiul nostru arată că sistemul neuronal care controlează apetitul nu este fix, ceea ce înseamnă că poate fi manipulat din punct de vedere numeric pentru a combate aceste afecţiuni”, a comentat doctorul Hajihosseini.

 

7 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook