Sari la conținut

În mâinile cui lăsăm sănătatea celor mici

„Dai un ban și stai în față!”. Așa gândesc mulți părinți care apelează la servicii în clinici private. Atunci când copiii ajung la complicații, tot statul e baza

Andreea Ciulac

Sistemul public de sănătate rămâne extrem de aglomerat atunci când vine vorba de sănătatea copiilor. „Din punctul meu de vedere, ca mamă a doi copii, problemele cele mai mari sunt în weekend, când doctorii de familie sunt liberi. Dacă ai o urgență, la camerele de gardă de la spitale de stat e incredibil de aglomerat, iar atitudinea asistentelor, mai ales, e de-a dreptul respingătoare. Într-un weekend, tocmai ca să evit spitalul de stat, am mers cu băiețelul care avea doar 2 luni, la clinica de pediatrie
MedLife. M-au ținut nu mai puțin de două ore la coadă, pentru că erau foarte aglomerați, iar personalul era insuficient”, povestește Laura, mamă a doi copii, din București. Diferența față de stat, adaugă mămica, este că de la spitalul privat a fost sunată a doua zi de un medic care s-a interesat de starea copilului și a ghidat-o cu tratamentul.
Prematurii din privat,
mutați la stat
Nu vă așteptați la minuni nici dacă nașteți în privat, iar copilul este prematur. „Avem serviciu de terapie intensivă pentru nou născuți. Totuși, prematurii până în 34 de săptămâni sunt trimiși la stat, nu pentru că nu avem aparatura necesară. Costurile aferente susținerii unui prematur sunt foarte mari și de cele mai multe ori părinții nu le pot acoperi”, admit reprezentanții Medlife.
Rețeaua oferă însă servicii medicale din ce în ce mai complexe atunci când vine vorba de operații. Spitalul de Pediatrie MedLife e primul de acest gen deschis în mediul privat și are o capacitate de 120 de paturi, bloc operator cu două săli de operație care poate gestiona intervenții din mai multe domenii chirurgicale. Spitalul dispune și de un departament specializat de imagistică, unde se pot efectua examinări ecografice, radiologice, precum și tomografii computerizate. O simplă consultație costă între 110 și 155 de lei, în funcție de medic, iar o tomografie-între 220 și 860 de lei, putând fi compensată parțial prin asigurările publice.

De la cameră de gardă la operații pe creier în privat

Secția de pediatrie a Spitalului Medicover acordă asistență pentru copii în specialități precum gastroenterologie, logopedie, pneumologie, somnologie pediatrică sau screening auditiv și oftalmologic. „Dispunem de asistență medicală  24/7 cu linie de gardă dedicată, cabinete ambulator cu spațiu separat de cel al cabinetelor pentru adulți, sală spitalizare de zi, servicii de imagistică și analize de laborator precum și rezerve pentru internare”, detaliază Bogdan Pană, directorul executiv Medicover.
O consultație poate costa între 45 și 130 de lei, în funcție de specialitate.
Lanțul de clinici private Regina Maria oferă servicii pediatrice pentru grupa de vârstă 0-16 ani (laborator, imagistică, spital, celule stem). „Internarea copiilor se face în spitalele din Brașov și București. În Spitalul Băneasa avem o cazuistică complexă cu servicii de pediatrie generală, chirurgie, neurochirurgie, ortopedie, ORL, etc. Un singur exemplu este cazul unei fetițe de 12 ani care a beneficiat de îndepărtarea completă a unei tumori voluminoase de 6 cm de trunchi cerebral, intervenție realizată de medicul neurochirurg Sergiu Stoica”, exemplifică Fady Chreih, director executiv de la Regina Maria. Prețurile variază în funcție de echipa medicală. Astfel, un control cardiologic efectuat la spitalul Băneasa, din Capitală,costă în jur de 60 de lei, iar unul oftalmologic sare de 150 de lei.

Stomatologi care tratează dinții în joacă
În ultimii ani s-a înmulțit și oferta clinicilor stomatologice care au servicii speciale pentru copii. Dent Estet 4 KIDS, spre exemplu, oferă pentru 35 de euro pe lună timp de un an, un abonament care include pe lângă urgențele dentare și extracții, sigilări sau obturații. O consultație sau un tratament de urgență costă 90 de lei, periajul-100 de lei, radiografia panoramică 60 de lei, o extracție ajunge chiar la 220 de lei. Și BB Clinic din Capitală are un cabinet special pentru copii și oferă posibilitatea unor vizite de acomodare pentru micuți. „Procedurile transformate în joc ajută la o relație sănătoasă între medic și copil”, spun reprezentații clinicii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel