„Infecțiile vaginale nu pun în pericol viața, ci capacitatea de a da viață”

„Infecțiile vaginale nu pun în pericol viața, ci capacitatea de a da viață”
„Infecțiile vaginale nu pun în pericol viața, ci capacitatea de a da viață”

Geta Roman

Până la 78% din femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, la un moment dat, atenționează medicii ginecologi. Aflați care sunt simptomele care le trădează și unde vă puteți face testări gratuite începând cu luna februarie

Campania Națională „Zilele V – Protejează-ți feminitatea!” va cuprinde pe lângă informare/educație medicală, consult ginecologic de rutină și diagnostic gratuit pentru depistarea și tratarea infecțiilor vaginale.

Aceasta se va desfășura începând cu luna februarie 2014, în 23 clinici medicale din 16 orașe. Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, Directorul Departamentului de Obstetrică și Ginecologie UMF „Carol Davila”, București atenționează asupra faptului că infecția vaginală este una dintre cele mai frecvente neplăceri pe care o poate experimenta femeia, din punct de vedere ginecologic, dar, din fericire, este și cel mai ușor de rezolvat.

Doctorul Zilei: Care sunt cele mai frecvente infecții vaginale?

Prof. Radu Vlădăreanu: Una dintre cele mai frecvente este infecția candidozică –întâlnită și în timpul sarcinii și în perioadele cele mai solicitante pentru femei – sesiuni, perioade mai proaste, cu mult stres. Alte infecții frecvente sunt cele nespecifice sau vaginoza bacteriană care e dată de un germen specific. Mai sunt infecții vaginale cu Ureaplasma, Mycoplasma si sigur, vorbim de bolile transmisibile sexual – gonoree, sifilis. etc. Sunt multe, dar marea lor majoritate sunt blânde și ușor de tratat.

– Care sunt principalele cauze ale acestor infecții?

– Cu excepția infecțiilor candidozice (candida e un organism căruia îi place să trăiască într-un mediu umed și întunecos), majoritatea infecțiilor vaginale se iau pe cale sexuală.

– Pot fi toaletele publice sau cele de la birou un factor de îmbolnăvire?

– Faptul că infecțiile vaginale se iau de pe toaletele publice e un mit. În realitate, nu e așa, ele sunt boli cu transmitere sexuală.

– Care sunt simptomele care anunță o astfel de infecție?

– De obicei jena intravaginală, o senzatie de usturime, de uscăciune, de disconfort asociată cu o scurgere (leucoree) care are anumite caracteristici în funcție de germenul contactat.

– Există leucoree normală?

– Multe femei în preajma ovulației au o secreție mult mai abundentă, dar asta nu înseamnă că e o patologie. Dacă secreția nu e infectată, dacă nu găsim niciun germen sau nu are niciun caracter macroscopic de infecție, sigur că e o leucoree fiziologică pe care nu are rost să o anihilăm.

– Există o legătură între categoriile de vârstă și incidența acestor afecțiuni? 

– Sunt mai frecvente cu cât activitatea sexuală este mai intensă. Infecțiile apărute la maturitate au legătura cu lipsa de hormoni care favorizează proliferarea unor germeni.

– Pun ele viața în pericol, la un moment dat?

– Nu, dar pot să producă prin persistența lor infecții genitale înalte, adică de uter sau de trompe. Or, infecțiile cronice de trompe uterine sunt o cauză majoră de infertilitate. Deci, infecțiile vaginale nu pun în pericol viața, ci capacitatea de a da viață.

– În cât timp trebuie să te adresezi medicului? Ce specialitate trebuie să aibă el?

– Cât mai repede, ca să nu treneze. Aceste infecții nu trec de la sine.Adresați-vă ginecologilor.

– La ce interval de timp ar trebui să meargă femeile la un medic ginecolog?

– Este foarte important ca femeile să mergă la ginecolog pentru examinarea Babeș Papanicolau o dată pe an. Dacă își fac această examinare anual, înseamnă că merg la medicul ginecolog o dată pe an – iar asta e un lucru foarte bun și suficient. Examenul Babeș Papanicolau se face nu de la 30 sau 40 de ani încolo, ci de îndată ce femeile își încep viața sexuală.

– Există riscuri dacă ne tratăm la sfatul unor persoane care nu sunt medici?

– Nu este un risc major, dar dacă tratamentul nu e bun, infecția își face de cap în continuare, iar tu te-ai încărcat inutil cu antibiotice, lucru care se va repercuta în viitor.

Unde puteți beneficia de consultații și analize gratuite

În România, foarte multe femei cu infecții vaginale sunt nediagnosticate sau se autotratează. „Automedicația este o problemă de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât importanța unui consult medical și riscurile automedicației nu sunt conștientizate de femei”, atenționează ginecologii.

În plus, tratamentul de scurtă durată făcut incorect nu eradichează îndeajuns microorganismele și duce la o creștere a infecțiilor.

În cazul apariției simptomelor de infecție vaginală este foarte importantă programarea de urgență a unui consult medical  în cel mult o săptămână de la apariția simptomatologiei .

Din luna februarie 2014, în 23 clinici medicale din 16 orașe
(București, Brașov, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timișoara, Pitești, Oradea, Cluj Napoca, Ploiești, Târgoviște și Arad), medicii ginecologi vor oferi sesiuni de informare medicală privind sănătatea femeii, consultații ginecologice de rutină și diagnostic gratuit pentru depistarea și tratarea corectă a infecțiilor vaginale. Iată o parte dintre clinicile implicate în campanie: București: Centrul Medical Academica și Donna Medical Center; Timișoara: Clinica Medicală Progyn, Clinica Medicală Gyniclinique, Centrul Medical Al Jobory; Oradea: Spitalul Pelican.

Lista completă a celor 23 de clinici participante la campanie o găsiți pe www.doctorulzilei.ro (din 21 ianuarie 2014) sau pe www.zilelev.com (din 5 februarie 2014).

48 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook