Ingredientul care nu ar trebui să lipsească din salate: ajută la slăbit și poate ține la distanță 100 de boli

Ingredientul care nu ar trebui să lipsească din salate: ajută la slăbit și poate ține la distanță 100 de boli
Ingredientul care nu ar trebui să lipsească din salate: ajută la slăbit și poate ține la distanță 100 de boli

Pătrunjelul este o plantă gustoasă foarte bogată în vitamine, de la care se utilizează, atât în bucătărie, cât și în scop terapeutic, toate părțile componente, atât frunzele cât și rădăcina. Este bogat în vitamine și minerale, conținând vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, acid folic, clorofilă, sulf și iod. De asemenea, această plantă mai conține și unul din amonoacizii (componente ale proteinelor) cu proprietăți anticanceroase, mai exact histidina.

Puține medicamente din lume se pot compara ca eficiență cu această plantă, care, corect preparată și administrată, are o acțiune terapeutică extrem de intensă. Atât de intensă, încât laboratoarele unor universități și firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu pentru a-i afla tainele.

Cercetările au arătat că pătrunjelul are în compoziție de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, mai multe proteine decât două ouă la un loc și mai mult fier decât renumitul spanac. În compoziția sa, pătrunjelul deține un valoros depozit de substanțe nutritive care țin la distanță 100 de boli.

Puternic aromat este cea mai populară ”verdeață” pentru gătit, însă și una dintre cele mai puternice 7 plante — medicament de pe planetă, completând lista alături de: ghimbir, oregano, scorțișoară, salvie, turmeric și ardeii iuți.

Sucul de pătrunjel detoxifică organismul, se poate folosi în curele de slăbire fiind cel mai mare dușman al celulitei. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat, preferabil înainte de masa principală, și în nici un caz nu se ține în frigider mai mult de cinci ore.

Studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobișnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul.

Ca paleativ contra intoxicației alcoolice acute (beției) și a urmărilor ei, se consumă mari cantități de pătrunjel frunze, care se mestecă bine, înainte de înghițire.

Câteva frunze de pătrunjel mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare și activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greața, fiind de un real ajutor pentru cei care nu pot mânca din cauza stărilor de greață persistente.

Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respirației, acționează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii și superioare.

Salatele cu mult pătrunjel, sucul de frunze și rădăcina de pătrunjel sunt un excelent adjuvant în tratamentul cancerului.

Sucul de pătrunjel este folosit și în cosmetică pentru curățirea tenului sau ca remediu contra pistruilor.

În tratamente externe, pătrunjelul este folosit în: inflamații ale pleoapelor și ale ochilor, hernie, contra inflamațiilor sânilor (la femeile care alăptează) și în nevralgii.

Pătrunjelul este o adevărată farmacie de polivitamine și substanțe nutritive esențiale pentru organism.

Există și câteva precauții în folosirea pătrunjelului ca medicament.
Sucul de pătrunjel (din rădăcină sau frunze) are o acțiune terapeutică atât de intensă, încât nu se folosește niciodată nediluat. În doze mai mari poate da reacții adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasă sau anumite deranjamente digestive.

O doză mai mare de semințe produce vertij, spasme și deranjamente digestive puternice.

Din aceste motive sucul de pătrunjel se consumă în cantități mici sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de țelină sau de spanac se obțin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.

Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au semințele (câteva grame determină începerea contracțiilor uterine), dar nici efectul similar al rădăcinii sau al frunzelor nu este de neglijat.

230 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook