Sari la conținut

Insarcinata de sarbatori? Afla ce nu ai voie sa mananci

Sarbatorile aduc cu sine si un adevarat festin culinar, care ar putea fi devorat imediat, daca adaugam la poftele obisnuite ale unui gurmand si poftele unei gravide. Insa nu tot ceea ce e pe masa de Craciun este indicat pentru femeile insarcinate. Specialistii au demonstrat ca aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel putin un aliment si ca aceste afinitati culinare pot suferi modificari in functie de etapa de dezvoltare a sarcinii. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica – ginecologie, avertizeaza in legatura cu pericolele pe care le pot aduce micile rasfaturi gastronomice de sarbatori.

„Foarte multe tipuri de alimente pot contine bacterii sau poluanti din mediul inconjurator care nu vor face bine nici gravidei nici fatului. Listeria, salmonela, E Coli si mercurul sunt cateva dintre cele mai periculoase elemente care pot dauna sarcinii. De sarbatori, mancarea traditionala este de cele mai multe ori bogata in grasimi, pica greu la stomac, iar unele preparate contin si alimente interzise pentru o gravida”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

5 alimente interzise de sarbatori

Poti servi carne doar daca aceasta este foarte bine gatita. Insuficienta preparare termica a carnii poate duce la contaminarea cu toxoplasma sau la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii. De evitat si produsele traditionale din porc, care incetinesc digestia. Atentie la bacteria listeria care se poate dezvolta si la temperaturile din frigiderul de acasa. Din acest motiv, evita mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne si care se tin la frigider, inclusiv crenvurstii. Aceste produse se consuma numai incalzite pana cand sunt fierbinti (prajite sau la cuptor) si se mananca imediat, desi in conditiile continutului prea mare de e-uri mai bine renunti la ele.

Te poti consola cu o friptura de curcan sau peste la cuptor. Pestele este bogat in proteine, iar acizii omega 3 pe care ii contine pot aduce multiple beneficii dezvoltarii bebelusului, insa mare atentie la nivelul de mercur! Cu cat pestele este mai mare, cu atat acesta va contine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista pestilor ce cresc riscul supradozarii cu mercur se afla rechinul, peste spada, tonul si macroul regal. In plus, acestia au un risc mai mare de a produce toxiinfectii alimentare.

Spune NU maionezei. Orice aliment sau fel de mancare in a carei compozitie intra oua crude poate fi infectat cu salmonella. Aceasta bacterie se poate gasi in ouale crude sau negatite suficient si provoaca febra tifoida, dar si infectii alimentare. De asemenea, sosurile de salata din comert, cum ar fi maioneza, sunt facute cu oua pasteurizate, asa ca se pot consuma, insa normal ca si in cazul acestora consumul trebuie sa fie moderat. Nu uitati ca si acestea contin aditivi alimentari.

Branzeturile fac parte si ele din categoria alimentelor pe care trebuie sa le consumi cu moderatie, iar unele sortimente ar trebui evitate complet, cum sunt cele moi: feta, Brie, Camembert sau gorgonzola. La fel ca in cazul laptelui nepasteurizat acestea pot sa contina o bacterie numita listeria, care pune in pericol bebelusul.

Dulciurile cu masura. In timpul sarcinii este bine sa eviti alimentele bogate in glucide, cum este cozonacul, prajiturile sau ciocolata. Poti opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet.

“Consumul exagerat de dulciuri nu duce numai la cresterea glicemiei, dar favorizeaza si acumularea depozitelor de grasime, implicit cresterea rapida in greutate. Majoritatea acestor depozite de grasime sunt greu de inlaturat dupa sarcina”, spune Dr.Silviu Istoc.

Atentie si la fructe!

“Fructele fac parte din dieta de baza a unei gravide si cea mai mare conditie este sa fie foarte bine spalate. Doar cateva nu sunt recomandate: strugurii, pentru ca pot ridica temperatura corpului si pot provoca miscari intestinale exagerate, fructele prea acide, daca pacienta sufera de gastrita, papaya necoapta bine si ananasul sunt periculoase in primele luni de sarcina deoarece dau contractii ale uterului”, adauga Dr.Silviu Istoc.

In locul sampaniei poti opta pentru sucuri proaspat stoarse dar cel mai bine acasa, unde ai control asupra igieniei. Sucurile proaspat stoarse in sticlute de plastic cumparate din comert ar trebui evitate si consumate doar cele pasteurizate cum sunt cele in cutii, pe care scrie 100% fruct.

„Foarte important este sa nu exagerati cu mancarea in perioada sarbatorilor, sa mancati putin si des, pentru a evita balonarea si arsurile. Mai bine ciuguliti cate un pic din fiecare fel de mancare, cina sa fie cea mai usoara masa a zilei si sa nu combinati prea multe alimente la aceeasi masa”, completeaza dr. Istoc.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: