Sari la conținut

Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că a obţinut, certificatul de acreditare a liniei de producţie pentru vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino, iar pentru cel antituberculos, Consiliul General al Capitalei vrea să aloce 700.000 lei

„Este un pas extraordinar de important pentru repunerea în funcţiune a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie «Cantacuzino»”, a spus ministrul.

Acesta a explicat că, din nefericire, în anul 2010, toate licenţele Institutului Cantacuzino au fost depuse la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), institutul declinându-şi posibilitatea de a mai continua producţia de vaccinuri.

Astfel, pentru reluarea producţiei, este nevoie de reluarea procedurii de acreditare, care durează între unul şi trei ani, a mai precizat Nicolăescu.

Cât despre vaccinul antituberculos (BCG), consilierii municipali vor să aloce suma de 700.000 de lei pentru reluarea producţiei lui la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”

Potrivit proiectului de hotărâre, suma a fost deja prevăzută în bugetul Administraţiei Spitalelor, însă este nevoie de aprobarea explicită a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru a fi alocată.

„Aprobarea alocării sumei nu afectează echilibrul bugetar, suma fiind inclusă în bugetul Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 129/2013”, se arată în expunerea de motive a proiectul de hotărâre.

În referatul ASSMB se precizează că, urmare a importului de vaccinuri, există atât o discontinuitate a procesului de aprovizionare, cât şi costuri suplimentare atât pentru buget cât şi pentru populaţie.

În anul 2009, Institutul Cantacuzino a încetat producţia de vaccinuri, întrucât dotarea, organizarea şi desfăşurarea producţiei nu corespundeau normelor internaţionale şi naţionale în materie, ceea ce a determinat recurgerea la importuri.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara că are în vedere ca, după reluarea capacităţii maxime de producţie a Institutului Cantacuzino, să înceapă şi fabricarea vaccinului BCG şi a Cantastimului.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel