La ce risc vă supuneţi bebeluşul dacă îl înfăşaţi prea strâns

La ce risc vă supuneţi bebeluşul dacă îl înfăşaţi prea strâns
La ce risc vă supuneţi bebeluşul dacă îl înfăşaţi prea strâns

La venirea pe lume a copiilor, „corul femeilor cu experienţă” din familie îşi spune de multe ori cuvântul şi impune proaspeţilor părinţi „obiceiuri din bătrâni”, care pot face mult rău micuţilor.
O tradiţie care se poate dovedi periculoasă este înfăşatul strâns al picioarelor „ca să iasă drepte”. Prin această manevră, bebeluşul este supus riscului de a face o luxaţie de şold, denumită displazie, care apare mai ales la fetiţe, din cauza unor factori genetici.

„Copiii sunt înfăşaţi ca nişte sărmăluţe, când ei ar trebui lăsaţi să dea din picioruşe. Dacă e forţat să stea într-o anumită poziţie, se poate scoate capul femurului de bazin, ceea ce duce la luxaţie de şold”, explică neonatologul Silvia Stoicescu.

În loc să ajungă să aibă picioare drepte, copilul va avea un picior mai lung şi unul mai scurt. Un alt pericol este şi rahitismul, care poate să apară pentru că bebeluşul se mişcă mai puţin. „Înfăşatul strâns nu-i permite copilului să se mişte şi se instalează rahitismul, deşi organismul are vitamina D”, explică Rodica Nanu, medic primar pediatru la Centrul Medicover din Bucureşti.

26 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook