La ce riscuri vă expuneţi dacă luaţi pilule contraceptive fără să vă fie recomandate de medic

La ce riscuri vă expuneţi dacă luaţi pilule contraceptive fără să vă fie recomandate de medic
La ce riscuri vă expuneţi dacă luaţi pilule contraceptive fără să vă fie recomandate de medic

Femeile care utilizează incorect anticoncepţionale îşi pun în pericol sănătatea. Există şi situaţii în care aceste pastile nu trebuie luate din start din cauza unor boli preexistente, cum sunt cele vasculare.

Cel mai bine e ca alegerea unui anticoncepţional să se facă în urma unui consult medical. „După consult şi analize specifice, medicul specialist decide care este contraceptivul potrivit, comparând beneficiile cu efectele secundare”, explică Mirona Furtună, medic rezident obstetrică-ginecologie la Spitalul „Filantropia”, din Bucureşti.
Astfel, se pot evita probleme precum hipertensiune, accidente vasculare, osteoporoză sau complicaţii din cauza varicelor.

„Pilulele anticoncepţionale au în compoziţie două tipuri de hormoni: estrogen şi progestativ. Estrogenul creşte semnificativ sinteza factorilor de coagulare care se sintetizează în ficat şi astfel induce o stare de hipercoagulabilitate care predispune la accidentele vasculare”, explică Radu Chicea, medic ginecolog la clinica Polisano din Sibiu.

La o persoană tânără, sănătoasă, fără patologie vasculară sau a coagulării, uşoara stare de hipercoagulabilitate nu presupune riscuri de accidente vasculare.

Risc mai mare de infarct la fumătoarele peste 35 de ani

Femeile care folosesc un tip nepotrivit de contraceptive orale au un risc de a dezvolta trombembolism venos de patru ori mai mare decât cele care nu le utilizează.

„Riscul de infarct miocardic acut creşte numai în cazul acelor utilizatoare de anticoncepţionale care sunt fumătoare şi au peste 35 de ani, respectiv la cele care suferă de migrene”, afirmă medicul Mirona Furtună.

De asemenea, 1% din femeile care folosesc anticoncepţionale pot dezvolta hipertensiune arterială, iar riscul de adenocarcinom cervical (cancer de col uterin), adenom hepatic (tumoră benignă) şi litiază biliară (pietre la bilă) a crescut la femeile care folosesc contraceptive cu doze mari de estrogenii.

Modul de administrare al anticoncepţionalelor depinde de tipul lor, existând de la pilule, plasturi până la injecţii cu hormoni.

Societăţile medicale recomandă administrarea lor continuă, pauzele periodice nefiind indicate. Pe lângă evitarea unei sarcini nedorite, contraceptivele ameliorează acneea, sângerările excesive din perioada ciclului şi hirsutismul (pilozitatea).

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Toni Victor Moldovan says:

    Efectele sunt multiple asa cum e subliniat mai sus si chiar mai mult decat atat…
    Pe langa hipertensiune arteriala DESEORI REZISTENTA LA TRATAMENT, cresterea enzimelor hepatice pana la inducerea de tumori hepatice, depresie si scaderea libidoului pana la „necesiatetea” unui tratament antidepresiv, uneori hipopotasemie extrema ca urmarea inducerii unui pseudohiperaldosteronism, efectele tratamentului anticonceptional sunt de mai lunga durata decat s-ar credea. Concepera unui copil imediat dupa intreruperea tratamentului anticonceptional este o mare greseala. Efectele hormonale complexe ale tratamentului dureaza luni de zile….luati o marja de siguranta de 6 luni fara medicatie, daca va ganditi sa aveti un copil. Felicitari Dr Chicea pentru initiativa de-a vorbi despre efectele secundare ale unui tratament de fapt extrem de nefast pentru economia hormonala a organismului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *