Sari la conținut

Laringita

Laringita este o inflamaţie a corzilor vocale sau a laringelui care face ca vocea să devină foarte răguşită. Laringitele pot fi de scurtă durată sau cu o durată mai mare (cronice). De cele mai multe ori apare pe neaşteptate şi nu durează mai mult de 2 săptămâni. Atunci când simptomele durează 2 săptămâni sau mai mult, este vorba despre o laringită cronică şi este necesară vizita la medic.

Cea mai comună cauză a laringitei este răceala sau gripa, însă există şi alţi factori cum ar fi: suprasolicitarea vocii, iritaţia gâtului din cauza fumului de ţigară sau a alergiilor şi refluxul de acid. Refluxul de acid, denumit şi boala gastroesofagiană de reflux este cea mai comună cauză a laringitei cronice. Alte cauze pot fi: leziuni ale nervilor, răni, polipi, noduli pe corzile vocale. Corzile vocale sunt benzile elastice din interiorul laringelui, care produc vocea.
La unele persoane răgușeală poate apărea natural odată cu înaintarea în vârstă când corzile vocale devin mai subţiri şi mai slăbite.

 

Simptome

Principalul simptom al laringitei este răguşeala, vocea poate deveni mai groasă decât de obicei, sau vă puteţi chiar pierde vocea în totalitate. Pot apărea, însă şi alte simptome ca: durere şi senzaţie de uscăciune în gât, tuse şi dificultăţi de înghiţire.

 

Diagnosticare

Medicul va diagnostica laringita printr-un examen fizic şi întrebându-vă despre simptome sau vă poate recomnda următoarele teste:

– Laringoscopie: pentru acest examen medicul va introduce un tub flexibil (fibroscopul) în gât, ceea ce îi va permite să vadă în detaliu laringele, în timpul acestui test, medicul poate preleva o porţiune de ţesut de la nivelul laringelui pentru efectuarea unei biopsii. Examinarea anatomopatologică a acestui ţesut laringian poate exclude diagnosticul de cancer sau al unei alte afecţiuni grave.  Există riscul apariţiei cancerului în cazul în care pacientul este fumător şi prezintă noduli la nivelul laringelui;
– Laringostroboscopie: acest test permite medicului să observe vibraţiile corzilor vocale pentru studiul mobilităţii acestora, utilizând un instrument luminos.

 

Tratament

În majoritatea cazurilor, laringita este tratată acasă prin: consumarea cât mai multor lichide, ferindu-vă de fumul de ţigară şi prin repaus vocal.

Medicaţia poate fi administrată pentru tratarea laringitei sau pentru a rezolva o serie de simptome ce pot înrăutăţi evoluţia lbolii. Medicul specialist poate recomanda exact tratamentul necesar pentru fiecare pacient în parte.

Pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian tratamentul are drept ţintă scăderea producerii de acid gastric.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel