Sari la conținut

Leacul-minune al sezonului rece. E de 10 ori mai puternic decât brocoli în tratarea cancerului

sursa foto: Unsplash
Orice parte din planta de hrean are valoare medicală. Luptă împotriva bolilor respiratorii, dar combate și infecțiile tractului urinar sau cancerul.

În afară de ingredient delicios în murături şi salate, hreanul este bun în sinuzite, bronșite, infecții urinare și chiar cancer. Ceaiul făcut din rădăcina de hrean a fost folosit ca expectorant, în timp ce acela preparat din florile hreanului ajută în lupta contra răcelilor obișnuite.

 Oprește tumorile

Însă cel mai interesant beneficiu al hreanului, acela de ajutor în tratarea cancerului, a fost descoperit recent. Hreanul conține cantități semnificative dintr-un component numit glucosinolate care oprește creșterea tumorilor. Cu toate că mai există și alte crucifere precum broccoli care au această componentă, hreanul are de zece ori mai mult. „Conține o enzimă care sparge glucosinolatele în substanțe responsabile de beneficiile anticancer”, afirmă Mosbah Kushad, de la Universitatea din Illinois. Datorită calităților antimicrobiene, hreanul e bun și pentru tratarea infecțiilor urinare. În Germania, hreanul a fost aprobat ca tratament adjuvant în infecții de tract urinar, pentru că se consideră că are efect antibiotic.

Hrean cu miere

Mod de preparare: Zece linguri de hrean ras fin se amestecă cu 30 de linguri de miere într-un borcan care se închide ermetic. Compoziția se lasă la macerat pentru trei-patru zile. Când apar simptome de răceală, se iau una-două lingurițe, de patru ori pe zi. Tratamentul se poate face și preventiv pentru 20-30 de zile, în infecții respiratorii și tuse persistentă.

Rădăcinile plantei sunt bogate în vitaminele C și B, enzime, fitohormoni, acizi organici, săruri minerale, ulei volatil și glicozizi sulfurați. Toate acestea îi atribuie hreanului puternice efecte tămăduitoare, materializate în acțiunile sale antibiotice, antimicrobiene, expectorante, stimulatoare sau remineralizante.

Suc de hrean pentru sinuzite

Tratamentul include jumătate de linguriță de suc de hrean dimineața și după amiaza. Nu se bea nimic și nu se mănâncă timp de 10 minute după doză. Simptomele sinuzitei vor dispărea în câteva zile.

Cataplasmă cu hrean împotriva durerilor

Durerile reumatice dispar dacă pe zona afectată se aplică o cataplasmă cu hrean crud atât timp cât nu apare senzația de arsură. Tot pentru reumatism și gută, se pun într-o cană de lapte cald 1-2 lingurițe de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 3 săptămâni.

Salată de hrean pentru combaterea anemiei

Se consumă cel puțin o dată pe zi o salată din hrean, care se obține astfel: se amestecă hrean ras fin (1-2 linguriţe), măr cu tot cu coajă (2 linguriţe), sfeclă roşie (1-2 linguri) şi morcov (1-2 linguri). Cura se ține minim o lună de zile, fiind recomandată pe perioada iernii și la trecerea de la sezonul rece la cel cald.

Hrean crud pentru paradontoză

Se mestecă îndelung hrean crud dat prin răzătoare (se poate amesteca cu morcov ras pentru atenuarea iuțelii). Se mai poate face o soluție din 20 de picături de tinctură de hrean la un de pahar de apă, cu care se clătește gura îndelung.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel