Sari la conținut

Legea vaccinării, pe ultima sută de metri

În timp ce taberele pro și antivaccinare se luptă la scenă deschisă pe necesitate aunei legi care să reglementeze imunizarea pruncilor, 26 de copii au murit din cauza unei boli a copilăriei: rujeola. Niciunul vaccinat! În mai, la nivel național s-a desfășurat o amplă campanie de recuperare de promovare a imunizării

Cristina Vladu

La Institutul Național de Sănătate Publică din București s-a desfășurat, în luna mai, prima dezbatere publică legată de proiectul Legii vaccinării. Au fost discuții aprinse, unii dintre cei în jur de 100 de părinți cu opinii anti-vaccinare, veniți din toată țara, susținând că au copilași care au suferit grave reacții adverse la aceste seruri.

„Renunțați la lege, n-avem nevoie de ea”, „ne vaccinați copiii fără să le faceți analize”, „cei care produc medicamente nu sunt sancționați”, „nu aveți niciun drept să ne obligați să ne vaccinăm copiii, vaccinul este tratament profilactic, nu curativ”, „e copilul meu și eu decid ce fac cu el”, au fost argumentele lor, aruncate pe ton înalt în timp ce vorbea câte-un medic.

Institutul Cantacuzino, cheia împăcării

Protestatarii au cerut și redeschiderea Institutului Cantacuzino, susținând că în vaccinurile care ar fi produse acolo ar avea încredere.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, le-a explicat că e vorba de un proiect de lege și că discuțiile au scopul de a îmbunătăți forma și conținutul viitorului act normativ. „Vreau să asigur pe toată lumea că nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, adică nu vom lua copiii cu arcanul să-i ducem la vaccinare! (…) Vaccinul este ca și botezul pentru copil. Dacă suntem credincioși și ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu-l vaccinăm”, a spus Florian Bodog.

În ce privește Institutul Cantacuzino, la ora închiderii ediției ministrul Bodog încă nu numise un director (deși a anunțat că a găsit un posibil candidat). Chiar dacă ar avea șef, pentru a reporni producția, Cantacuzino ar trebui să își recapete, din nou, toate acreditările medicale pe care le-a pierdut în anii de când a fost închis.

Vaccinarea salvează vieţi!

Asociaţia Pro Imunizare (API), împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Societatea Română de Microbiologie (SRM), au organizat, între 7 – 28 mai, campania de informare și  educare „Vaccinarea salvează vieţi”, în contextul scăderii ratei de imunizare (sub 75%) a copiilor din România. Cel mai concludent argument al dezastrului este epidemia de rujeolă, care, din septembrie 2016 până la jumătatea lui mai anul acesta, îmbolnăvise circa 5.400 de români, din care 26 au decedat, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Niciunul din cei decedați nu a fost vaccinat!

„Nu există nicio legătură între vaccinarea ROR și autism. Vaccinarea este sigură și eficientă. Există studii recente care susțin aceste informații și pot fi consultate de către toată lumea. (…) Dreptul copilului la sănătate este superior deciziei părintelui” a declarat, la Buzău, dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator Grupul de Vaccinologie a SNMF.

„Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile”, a explicat, la rândul ei, dr. Anca Drăgănescu, președinte API. Campania s-a desfășurat și în Bacău și Constanța.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel