Leguma regală care n-ar trebui să vă lipsească de la masă în luna iunie

Sparanghelul e cel mai gustos în lunile mai și iunie
Leguma regală care n-ar trebui să vă lipsească de la masă în luna iunie

La mesele din Franța, Olanda și Belgia, este servit cel mai adesea cu șuncă de Parma, sos bechamel sau sos de brânză. În partea de sud-est a Europei, sparanghelul, căci despre el este vorba, este considerat o legumă rafinată și cu adevărat regală. Românii nu sunt însă mari amatori.

Sparanghelul este o sursă de vitamine numeroase și de compuși minerali, având, în plus, avantajul că se pregătește ușor și are un gust original. Lunile mai și iunie reprezintă perioada sparanghelului, în care acesta este cu adevărat proaspăt și apetisant.

Cum se pregătește sparanghelul?

Din cauza cojii sale puţin lemnoase, sparanghelul alb trebuie curăţat cu cuţitul de legume. Vom decoji sparanghelul alb în straturi cât putem de subţiri, cu excepția capătului său superior. Sparanghelul verde nu are nevoie de curăţare. Tăiem doar solzii de pe tulpină și, dacă e cazul, tăiem şi terminaţiile lemnoase. De asemenea, trebuie remarcat faptul că sparanghelul se înmoaie de la capăt, astfel că avem nevoie de o oală înaltă pentru a-l fierbe în apă. Sparanghelul verde se fierbe pentru scurt timp, circa 2-3 minute. Cel alb trebuie fiert puțin mai mult, aproximativ 10-15 minute, până când se poate înţepa ușor cu furculița. Poate fi, de asemenea, prăjit în unt.

Cu se servește?

Sparanghelul se poate servi alături de o gamă largă de ingrediente – caşcaval (de capră, parmezan, Brie), șuncă de Parma, ouă, alte legume. Merită să-l încercăm în bucătărie, mai ales acum, pe parcursul acestei perioade. Să aveți spor!

SURSA: Campania 5 pentru sănătate, realizată cu sprijinul UE

Tags:
Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

9 Comments

 1. Eu il folosesc foarte des in aceasta perioada,fac des „risotto agli asparagi”.Cine vrea reteta…..ma cauta!!!!

 2. De unde il cumperi? Eu nu am gasit pana acum

 3. o tocanita de cartofi n-ati face…sanki, sparanghel…parizer…batman

  • facaletul zburator says:

   Cine poate oase roade , cine nu sta sa se uite. Cartofii se servesc si ei din cand in cand nu ca baza alimentara permanenta : dimineata la pranz , seara … 7 zile pe saptamana .

 4. nu-l agreaza pe el si multe altele din cauza saraciei..nu din alte cauze..:((

 5. leguma regala – ne-am dat draku – o salata de rosii ne sta in gat – stiti de ce sufera romanul – de snobism – dupa ce suntem prosti mai suntem si snobi !!!

 6. Stanica Racovita says:

  Chiar s-a pradat tara de legumele indigene ? O fi bun si sparananghelul nu zic ( eu una ii detest gustul )dar e superscump si total inaccesbil persoanelor cu venit mic ! Asa deci mai lasati-ne cu fitele….suntem satui de necazurile noastre !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *