Lupta continuă cu zahărul. Antrenorul Florin Neby îţi spune cu ce îl poţi înlocui

Lupta continuă cu zahărul. Antrenorul Florin Neby îţi spune cu ce îl poţi înlocui
Lupta continuă cu zahărul. Antrenorul Florin Neby îţi spune cu ce îl poţi înlocui

Cu toţii ştim că zaharul alb este unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii şi ai siluetei. Diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt numai câteva dintre afecţiunile pe care acesta le provoacă. Însă renunţarea la deserturi poate fi una dintre cele mai mari provocări în materie de alimentaţie, o adevărată victorie.

Din fericire, există numeroase alternative pentru înlocuirea zahărului, ne spune Florin Neby, şi nu se referă doar la îndulcitorii naturali, ci şi la fructele uscate, piureurile şi sucurile de fructe sau condimentele. Antrenorul ne sfătuieşte să evităm consumul îndulcitorilor artificiali (zaharina, sucraloza, maltitol, sorbitol, xilitol, aspartame), deoarece aceste substanţe cauzează neplăceri gastrice, alergii şi favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

Iată cu ce ne spune Florin Neby că putem înlocui zahărul din prăjituri fără să ne prejudiciem sănătatea şi forma fizică:

Îndulcitori naturali. Mierea, siropul de arţar, melasa, zahărul din nuca de cocos, siropul de agave, extractul de stevia, toate acestea sunt mai puţin procesate decât zahărul rafinat, ceea ce înseamnă că au şi nutrienţi folositori organismului. Mierea şi siropul de arţar sunt bogate în antioxidanţi, melasa conţine fier, calciu, potasiu, magneziu, iar zahărul din nuca de cocos este o sursă foarte bună de aminoacizi. În plus, toate au indicele glicemic mai scăzut decât zaharul alb, iar extractul de stevia are zero calorii.

Sucuri şi piureuri de fructe. Iată o alternativă care va da un plus de aromă prăjiturilor tale. Bananele, merele, portocalele, ananasul şi piersicile sunt fructe care se pretează foarte bine acestui procedeu.

Fructe proaspete. Coaja de lămaie şi de portocală, fructele de pădure (murele, zmeura, căpşune), dovleacul, rubarba sunt doar câteva dintre variantele pe care le poţi folosi. Acestea dau aroma şi consistenţă prăjiturilor, fiind surse de zaharuri naturale.

Fructe uscate. Când vine vorba de fructe uscate, ai o mulţime de opţiuni. Cele mai folosite sunt curmalele, prunele uscate, stafidele, feliile de banană şi măr, însă nu trebuie să subapreciezi nici caisele, smochinele, merişoarele, ananasul, mango sau papaya. Toate acestea au un aport ridicat de fier, calciu, cupru, magneziu, potasiu. Tot ce trebuie să faci este să le pui la hidratat cu o zi înainte şi apoi să le amesteci într-un mixer. De asemenea, poţi folosi cocosul uscat, fulgi sau cuburi. Evită fructele confiate deoarece au cantităţi foarte mari de zahar.

Condimente. Chiar dacă îţi sună ciudat, unele condimente sunt dulci, deşi sunt folosite în preparatele sărate. Seminţele de fenicul sunt foarte dulci, însă s-ar putea să nu se potrivească foarte bine în prăjituri. În schimb, îţi recomand să foloseşti scorţişoară, nucşoară, anason stelat, cuişoare, extract de vanilie, pudră de roscove. Vestea bună e că acestea dau savoare deserturilor, fără să adauge extracalorii.

Mai multe detalii găsiţi pe blogul antrenorului: http://www.neby.ro/blog/

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *