MAMA AVEA DREPTATE. Câți ani din viață poți pierde dacă nu-ți mănânci porția zilnică de legume și fructe

MAMA AVEA DREPTATE. Câți ani din viață poți pierde dacă nu-ți mănânci porția zilnică de legume și fructe
MAMA AVEA DREPTATE. Câți ani din viață poți pierde dacă nu-ți mănânci porția zilnică de legume și fructe

Andreea Ciulac

Atenționarea „Trebuie să mănânci legume, altfel nu mai crești mare”, folosită de părinți pentru a-și convinge odraslele că morcovii și spanacul care însoțesc fripura nu sunt pentru decor, are un sâmbure de adevăr. După ani întregi de cercetări, experții în nutriție au descoperit că obiceiul evitării acestor alimente îi costă pe oameni, la propriu, ani din viață.

Și eliminarea fructelor din dietă are același efect spun oamenii de știință de la Institutul Karolinska din Stockholm, care au analizat, timp de 13 ani, dietele a mai bine de 70.000 de oameni cu vârste cuprinse între 45 și 83 de ani. Concluzia? Cei care nu au mâncat suficiente fructe și legume au trăit, în medie, cu 37 de luni mai puțin decât participanții care au consumat cinci porții zilnice din această grupă alimentară. Mai mult, au și murit cu 32 de luni mai repede ca cei care au mâncat cel puțin trei porții zilnice de fructe și legume. Au existat cazuri și de persoane aflate la limită, care au inclus totuși o porție de mere și una de salată, spre exemplu, și care tot au avut de câștigat: au decedat doar cu 18 luni mai repede decât participanții iubitori de leguminoase.

Iar conducătorii studiului sunt cât se poate de tranșanți: “Fructele și legumele sau mai precis eliminarea lor din meniu este asociată cu o rată scăzută de viață și una crescută de moarte”.

Pentru cei care nu știu cum să interpreteze recomandarea de a mânca cinci porții de legume și fructe, Organizația Mondială a Sănătății spune că este de ajuns să consumați 400 de grame per total.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Decat o viata gaina mai bine o zii Vultur!! Posibil ca ceelalti sa fi trait 32 luni mai mult dar cum??…Paralizati in scaun cu rotile sau…sanatosi tun? Decat sa traiesc 32 luni stand in pat asteptand sa mor…mai bine ma duc mai devreme sanatos si nu stau chin pe capul nimanui!!

  2. Si daca, ingnorand sfatul bun de a manca fructe si legume, ajungi sa traiesti putin si prost? Adica sa mai si petreci o parte din anii aia putini de care vorbesti, ca om bolnav, paralizat (precum spui). Si sa te uiti cu regret la cei care, hranindu-se sanatos, traiesc o viata de vultur chiar la varsta cand tu nu mai credeai posibil asa ceva?

    E usor sa te minti singur atunci cand urmarile unui stil gresit de viata par atat de departe in viitor! Dar cand va veni in sfarsit nota de plata – urmare naturala a ignorantei tale – nu ii vei dori efectele. Atunci vei vrea sa traiesti mai mult si sa fii sanatos. Poate vei dori sa respecti sfaturile pe care acum le iei in zeflemea. Nu e mai simplu sa le iei in serios chiar acum si sa scapi de niste urmari nenorocite?

    Exista medici care se iau cu mainile de cap cand vad in ce hal au ajuns bolnavii care vin la ei sa se trateze, dupa ce o viata intreaga si-au sapat groapa cu dintii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *