Sari la conținut

Marinela Debu (APAH): „Mii de pacienți mor anual din cauza cirozei provocată de hepatită”

Din cuprinsul articolului

Președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) trage un semnal de alarmă: fără tratamentul salvator, mii de oameni își pierd viața. Ea spune că trebuie negociat urgent un nou contract cost/volum/rezultat pentru tratamentul salvator fără interferon

Dana Lascu

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită, de la începutul anului, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății să reia negocierile pentru încă un contract cost-volum-rezultat cu compania care produce tratamentul fără interferon care vindecă Hepatita C. Mai mult, reprezentanții APAH-RO cer să se ia în considerare accesul la tratamentul fără interferon pentru toți pacienții care suferă de această boală, indiferent de stadiul în care se află. Până acum doar bolnavii cu gradul de fibroză F4 și o parte dintre cei cu F3 au intrat la tratament, iar actualul contract, al treilea desfășurat până acum în România, expiră în luna mai, moment din care pacienții care au nevoie vitală de el vor rămâne în aer.

„Deși președintele CNAS a declarat public că au fost inițiate demersurile pentru negocierile noului contract cost-volum-rezultat, până la acest moment autoritățile nu au informat în niciun fel pacienții despre forma și modul în care se va desfășura acest nou contract. Atragem atenția cu privire la riscul păstrării actualelor prevederi, situație în care pacienții nu au acces la toate terapiile inovatoare din piață. Considerăm că această problemă poate fi reglată prin implementarea unui sistem în care să existe mai mulți câștigători. În România mor anual mii de oameni din cauza cirozei hepatice”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În același timp, subliniază reprezentanta Asociației, o întârziere a procedurilor privind implementarea noului contract cost-volum-rezultat este inevitabilă în acest moment ceea ce va duce automat la întreruperea tratamentului pentru pacienții cu hepatita C.

„APAH-RO spera ca autoritățile competente să trateze cu toată seriozitatea propunerea Asociației, făcută în repetate rânduri, în ceea ce privește încheierea contractelor pe perioade mai lungi (mai mult de un an) pentru a exista predictibilitate”, conchide aceasta.

Până acum, prin contracte de tip cost/volum/rezultat au fost tratați circa 15.000 de pacienți români.

Date statistice importante

l România ocupă locul 1 în Europa, ca număr total de cazuri de hepatita C;

l România ocupă locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice (44,5 decese la suta de mii de locuitori – media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori);

l În România, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B și circa 600.000 de persoane au hepatită cronică C;

l Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei (20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel