Sari la conținut

Masturbarea pro sau contra. Ce efecte nebănuite poate avea?

„Masturbarea este o parte importanta a unei vieti sexuale sanatoase. Este mai sanatoasa decat spalarea zilnica pe dinti”, doctorul si sexologul Gloria Brame.

Iata 5 motive prezentate de sexologi pentru care masturbarea are si beneficiile sale:

Masturbarea previne cancerul

Un studiu australian a descoperit ca barbatii care ejaculeaza mai mult de 5 ori de saptamana au cu 30% mai putine sanse de a dezvolta cancer la prostata. Bolile cauzate de toxinele acumulate in tractul urogenital sunt eliminate odata cu lichidul seminal.

Masturbarea te face mai puternic

Odata cu inaintarea in varsta pierzi mult din calitatea musculara, inclusiv in partea de jos. Insa sexul regulat sau masturbarea lucreaza muschii pelvisului si astfel pot fi prevenite disfunctiile erectile si incontinenta urinara. Pentru ca rezultatele sa fie vizibile acesti muschi trebue lucrati de 3-5 ori pe saptamana.

Masturbarea impiedica ejacularea precoce

Masturbarea cu o ora inainte de a face sex cu sotia te ajuta sa detii controlul. Masoara cat timp iti ia pana sa ajungi la orgasm. Daca dureaza 2 minute atunci cand te masturbezi, incearca ca data viitoare sa adaugi un minut in plus. Rezultatele vizibile apar la doar o luna dupa inceperea „antrenamentului”.

Masturbarea imbunatateste imunitatea

Ejacularea creste nivelul cortizolului. Acest hormon se bucura de o reputatie foarte proasta fiind considerat hormonul stresului, insa el ajuta la reglarea si mentinerea sistemului imunitar. Doar ca trebuie sa fie in cantitati reduse. Iar masturbarea poate asigura mediul propice pentru intarirea sistemului imunitar.

Masturbarea creste buna dispozitie

Masturbarea favorizeaza eliberarea unor neurotrasmitatori precum dopamina si oxitocina care imbunatatesc starea de spirit, cresc satisfactia si activeaza senzatia de recompensa din creier. „Orgasmul elibereaza cea mai mare cantitate de dopamina cu exceptia drogurilor. Scanarea creierului unei persoane care docmai a avut orgasm este asemanatoare celui unei persoane dependente de heroina”, a punctat Brame.

Iata, exista si parti intunecate ale masturbarii pe care adeptii sai ar trebui sa le afle, mai ales cele asociate asa numitei onanii cronice.

Prima problema a masturbarii este legata de ejaculare

Cu cat un barbat se masturbeaza mai des, intr-o singura zi, cu atat mai greu va ajunge la climax, in timpul unei partide de sex. Totodata corpul acestor oameni va fi obisnuit sa aiba un raspuns doar daca se mangaie singur, nu cand este atins de partenera. Erectia de asemenea va avea de suferit. Dupa fiecare ejaculare, penisul va fi mai putin tare in timpul urmatoarei erectii, in special daca este foarte putin timp intre cele doua acte. Exista totusi putine dovezi ca onania frecventa ar afecta pe termen lung erectia. Totusi organul genital ar putea avea de suferit mai ales in cazul unor persoane care au mani aspre si care nu folosesc lubrifiati.

Masturbarea poate avea efect negativ asupra psihicului unei persoane

Multi oameni se simt rusinati si vinovati din cauza obiceiurilor lor de a se autosatisface. Astfel pot aparea efectele psihomatice precum dureri de cap, dureri de spate sau chiar dureri cronice.

Din punct de vedere biologic, s-a demonstrat ca practicarea onaniei in mod frecvent poate afecta creierul din cauza ca organismul va produce in exces hormoni sexuali. Este adevarat ca fiecare persoana va fi afectata diferit, unii se pot plange de dureri ale pelvisului, dureri de spate, probleme cu acuitatea vizuala, pierderea parului etc.

Sexologii recomanda asadar echilibru. Masturbarea in cantitate decenta si in combinatie cu o viata sexuala activa nu dauneaza grav sanatatii, dimpotriva. Problema sa apare in momentul in care persoana se izoleaza de o relatie sexuala fireasca alaturi de partenera sa si practica doar masturbarea si inca in cantitati mari (de mai multe ori pe zi).

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: