Medicii spun câte ouă este indicat să consumaţi pe zi şi cum evitaţi combinaţiile alimentare periculoase

Medicii spun câte ouă este indicat să consumaţi pe zi şi cum evitaţi combinaţiile alimentare periculoase
Medicii spun câte ouă este indicat să consumaţi pe zi şi cum evitaţi combinaţiile alimentare periculoase

Dr Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămâni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.

,,Aceste sărbători încep să fie pregătite încă de pe acum. Oamenii deja îşi fac lista cu toate bunătăţile pe care le vor pregăti pentru masa de Paşte. De data aceasta vorbim însă şi de o minivacanţă. Trebuie să ne gândim că toate aceste alimente foarte gustoase sunt alimente greoaie care suprasolicită tubul digestiv şi atunci trebuie multă cumpătare, multă grijă, pentru ca această minivacanţă şi Sărbătoarea Paştelui să le trecem cu bine, fără a ajunge la medic sau la spital”, a declarat dr. Alis Grasu.

Ea a adăugat că ouăle, alimente tradiţionale de Paşte, au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi, ca urmare, trebuie mâncate cu grijă. ,,Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amândouă odată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mâncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. Ca fel doi vom mânca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvârşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei”, a completat medicul.

Carnea de miel este grea, suprasolicită pancreasul, vezica biliară, chiar şi cea de ied are un conţinut crescut de colesterol, a amintit dr Grasu. Potrivit acesteia, friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitându-se să fie mâncată cu garnitură de paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia.

,,Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mâncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brânză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi”, a adăugat specialistul.

Dulciurile – cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brânză, tortul – trebuie consumate şi ele cât mai raţional, în cantităţi cât mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza la ora 17,00, a mai recomandat dr Alis Grasu. „Trebuie evitat să le mâncăm la copioasa masă de prânz, când, pentru a proteja pancreasul, vezica biliară, ar fi indicat să mâncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie”, a explicat medicul.

Potrivit acesteia, mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui lăsate deoparte. Alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese, să nu se înceapă cu băuturi spirtoase şi să se termine cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte, a menţionat dr Grasu.

„Toate mesele vor fi urmate de plimbări în aer liber, în parcuri, pentru a avea grijă ca digestia să se desfăşoare în condiţii bune. Somnul imediat după masă nu este recomandat, organismul va face greu faţă. Este bine să practicăm înotul în aceste zile, dar şi tenisul, baschetul, handbalul”, a subliniat dr Alis Grasu.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

 1. Io înțeleg că să nu mai mâncăm nimic ca să nu ne îmbolnăvim…

 2. se pare ca domnul doctor n-a auzit de cumpatare. mincat din toate cite putin. dat cioc cu un ou, o bucatica de drob, un polonic de ciorba, o bucatica de miel si o feliuta de pasca stropite cu un pahar doua de ceva udatura, mai mult nu-ti poti dori! si miine e o zi incare sa te bucuri de bunatati.

 3. MARINELLU' HEDONIST says:

  Si Doctoru’, si voi, Comentacii Sceptici (bazati pe CE ?) sunteti in gresala.
  Doctrou’ pen’ca fie, nu stie tot, fie nu coreleaza tot ce stie. Daca ar face asa ceva, ar redescoperi Alimentatiunea NATURALA.
  Ce este aia ?
  NU va spui, ca Io am redescoperit-o singur folosind Mintea si Iubirea de Sine …
  TAIE toate dietele, fie tintit concepute a prosti Gugustiucii, fie sincer naroade … :)
  Imi pare rau ca nu am realizat-o complet decat de f’o zece ani.
  De patruzeci de ani stiam destul, dar nu tot.
  Asa ca sunt de 70 de ani CRONOLOGIC, da’ de 55 de ani, biologic si de … 45 la Alte Alea … :).
  DACA as fi stitu TOT de acum patruzeci de ani, eram de 70 cronologic, de 50 biologic si de35 la Alte Alea … :)
  Daca mi-as calca pe principii sa va explic, as atrage replicile Scepticilor, care merg pe Ideea … Penibila … :) :
  Io asa am apucat de la Mama, Mama Mamii … :)
  NU ca nu as sti sa le raspund, amuzandu-ma si simultan bascaliindu-i subtire …
  Da’ NU am vreme …
  La 70 de ani, orice TIMP sustras SEX-ului in Stil TAO este un Timp I-Remediabil de I-Re-FUTABIL pierdut … :)

  Succesuri ! La DIETE care sa „repare” (AIUREA ! ) ce stricati mancand, NU hranindu-va …

  PS Se consuma in DIETA mea, de TOATE, fara restrictie …Cel_mai_TANAR_Batran de 70 de ani din Bucuresti …

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *