„Mi s-au scos ovarele și uterul. Cum să tratez deficiențele hormonale?”

„Mi s-au scos ovarele și uterul. Cum să tratez deficiențele hormonale?”
„Mi s-au scos ovarele și uterul. Cum să tratez deficiențele hormonale?”

Ioana Man: Am intrat la menopauză un pic forțat, după ce mi-a fost scos uterul, când aveam 45 de ani: avem un fibrom de dimensiuni foarte mari și chisturi pe ovare. Acum am 55 de ani și am o uscăciune a vaginului neplăcută, stări de amețeală, transpir abundent. Cum ar trebui să suplinesc lipsa ovarelor la vârsta mea și deficiențele hormonale?

Deduc ca intrarea în menopauză produsă la vârsta de 45 ani a fost cauzată de o interventie chirurgicală de scoatere a uterului si ovarelor – foarte important de cunoscut daca operatia a fost histerectomie totala cu anexectomie bilaterală.

În acest caz, dumneavoastra sunteti intr-un climax tardiv – 10 ani de menopauza si va confruntati cu o serie de simptome secundare carentei estrogenice precum uscaciunea vaginala. In ceea ce priveste starile de ameteala, daca acestea au un debut recent ar fi bine sa excludeti ai alte posibile cauze precum afectiuni neurologice, cardiologice, endocrinologice, sfera ORL. Este foarte important de stiut care este carcaterul acestor ameteli.

În principal, tulburările neurovegetative în climax sunt mai pregnante in primii 5 ani postmenopauză astfel încât sunt necesare investigatii ceva mai aprofundate. In ceea ce priveste uscaciunea vaginala a carei cauza este reprezentata de catre carenta estrogenica, aceasta poate fi contracarata prin administrarea de estrogeni local sub forma de ovule si creme. Va recomand insa un consult de specialitate care sa realizeze un bilant general al dumneavoastra si abia apoi o conduita care trebuie inteleasa in paralel cu factorii de risc si modalitatile de screening.

1 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook