Mihaela Bilic: ”Primăvara e cel mai potrivit moment pentru slăbit, rezultatele vor fi maxime.” 11 alimente de care să ”abuzați” în acest anotimp

Mihaela Bilic: ”Primăvara e cel mai potrivit moment pentru slăbit, rezultatele vor fi maxime.” 11 alimente de care să ”abuzați” în acest anotimp
Mihaela Bilic: ”Primăvara e cel mai potrivit moment pentru slăbit, rezultatele vor fi maxime.” 11 alimente de care să ”abuzați” în acest anotimp

Primăvara este cel mai potrivit moment din an pentru a vă recăpăta tonusul, buna dispoziție și forma fizică, eforturile pe care le presupune o cură de slăbire vor fi minime iar rezultatele maxime, potrivit unui articol scris de  Mihaela Bilic, pe site-ul său. 

Creșterea temperaturii exterioare și prelungirea perioadei de lumină din zi au o influență pozitivă asupra creierului și sistemului nervos.

Căldura inhibă centrul nervos al foamei, iar schimbarea anotimpului și trezirea naturii la viață creează un stres pozitiv reflectat în nevoia de face mișcare în aer liber. În plus bucuria și starea de ușoară excitație reduc mâncatul compulsiv, atât de prezent în timpul iernii.

Scurtarea nopților stimulează indirect secreția unor hormoni precum cortisolul, testosteronul și prolactina, cu efect de accelerare moderată a metabolismului bazal și a arderilor de calorii.

Organismul caută din instinct alimente proaspete și ușor de digerat, apetitul este mult mai ușor de ținut sub control. Puteți chiar apela la o dietă de detoxifiere pe o perioadă de 2 săptămâni, care să ajute ficatul să elimine toxinele acumulate peste iarnă.

Profitați de legumele și fructele de sezon, care reîncarcă organismul cu mineralele și vitaminele de care are nevoie. Asociate cu o bună hidratare și cu un consum redus de zahăr, sare și carne roșie, ajută la ameliorarea constipației, îmbunătățirea calității pielii și pierderea surplusului de kilograme.

Dacă nu o făceați până acum, începeți un program organizat de mișcare și îngrijire corporală (saună, masaj, exfolieri, împachetări) deoarece cresc drenajul limfatic și tonusul pielii, pregătindu-vă pentru sezonul cald care urmează. Lăsați-vă antrenați de explozia de energie din jurul vostru și mișcați-vă cât mai mult – se apropie vara iar forma

fizică nu se redobândește peste noapte.

Ajutați-vă organismul să fie în formă și să elimine toxinele consumând cantități mari de apă și ceai verde cu proprietăți antioxidante. Înlocuiți zahărul cu îndulcitori, iar în loc de desert mâncați căpșuni, numai acum sunt de sezon, maturate în condiții naturale.

Lista de cumpărături pentru primăvară

Toate verdețurile şi crudităţile pe care le găsiți în piață: spanac, salată verde, ștevie, lobodă, urzici – sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), fibre și fitonutrienți antioxidanți, cu efecte benefice pentru sănătate. Au efect laxativ, diuretic, reduc colesterolul din sânge, au proprietăți antitumorale și de stimulare a imunității întregului organism.

„Abuzați“ de verdețuri la maxim, gătiți-le cu cantități minime de grăsime și nu le fierbeți excesiv, până se înmoaie, deoarece tratamentul termic prelungit micșorează conținutul de nutrienți.

  • Usturoiul și ceapa verde au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, scad colesterolul și presiunea sangvină, au efect antioxidant (de neutralizare a radicalilor liberi) și de creștere a imunității.

Nu uitați de tradiționalul stufat făcut din carne de pui sau de miel

  • Spanacul și urzicile conțin doze mari de fier și trebuie asociate cu substanțe acide (oțet, zeamă de lămâie) sau carne, care cresc absorția și biodisponibilitatea fierului non-hemic (vegetal). Spanacul poate fi consumat proaspăt, ca salată, când păstrează intact aportul de vitamina C.
  • Mărarul și pătrunjelul pot fi folosite nu pe post de condimente, ci de alimente: descoperiți salata de pătrunjel „tabuleh“ din bucătăria libaneză și faceți sosuri de roșii cu foarte mult mărar pentru carne sau legume (mazăre). Sunt bogate în vitamina C, fibre, fier și antioxidanți, au proprietăți diuretice și detoxifiante.

Mărarul ameliorează celulita și poate înlocui sarea în mâncare.

Mazărea nouă este o sursă de proteine vegetale (8 g/100 g), vitamina C, potasiu, fibre, vitamine din grupul B (B1, B3, B6, acid folic) și fier. Cu cât e mai proaspătă, cu atât e mai fragedă și mai dulce, așa că mâncați-o crudă sau fiartă câteva minute în puțină apă, astfel încât să rămână crocantă. Pe măsură ce „îmbătrânește“ mazărea devine mai tare, iar zahărul din conținutul ei se transformă în amidon.

Fasolea verde este foarte săracă în calorii și conține mult betacaroten (provitamina A), acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fier și calciu. Aportul mare de fibre solubile și insolubile (o porție de 200 g fasole verde acoperă 25% din necesarul zilnic de fibre) o face extrem de eficientă pentru stimularea tranzitului intestinal. Este leguma cel mai ușor de digerat și datorită efectelor ei benefice poate fi folosită cu succes în cura de slăbire sau pentru detoxifiere.

Sparanghelul, chiar dacă este un produs puțin utilizat în bucătăria românească, are reale proprietăți diuretice și laxative, iar asparagina, substanța activă din structura lui, stimulează regenerarea celulelor din organism.

Varza este un reputat agent antiinflamator, ameliorează simptomelor ulcerului și gastritelor care recidivează frecvent primăvara. Previne retenția de apMihaela-Bilic-primavara-capsuniă, combate constipația și stimulează sistemul imunitar prin conținutul bogat de antioxidanți (vitamina C, betacaroten), fier, vitamine din grupul B și fibre. Preparați-o cu suc de roșii, mărar, foarte puțin ulei, acrită cu corcodușe (zarzăre) sau și mai bine consumați-o crudă, în salată.

Citiți continuarea pe mihaelabilic.ro.

43 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook