Sari la conținut

Efecte nebănuite. Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic măsline

Măslinele sunt foarte bogate în fier, sunt o sursă preţioasă de vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele sunt un adevărat miracol pentru sănătate, ajutând la prevenirea cancerului, lupta împortriva colesterolului, sănătatea oaselor, circulaţia sangvină, îmbunătăţirea vederii, calitatea pielii etc.

Consumul zilnic de măsline, spun nutriţioniştii, aduce beneficii importante şi stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. ”Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum: vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat,” explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Măslinele conţin compuşi fenolici importanţi, precum oleuropeina si oleocantalul, consideraţi cei mai puternici antioxidanţi din natură, care, alături de vitamina E şi carotenoizii din măsline, ajută în mod real la prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace, inflamaţiilor, şi a diabetului. Măslinele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc şi sunt surse importante ale complexului de vitamine B.

Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp. Măslinele au şi un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate în cazul constipaţiei. Grăsimile mononesaturate şi vitamina E din măsline ajută şi la prevenirea afecţiunilor inflamatorii. Proprietăţile antiinflamatorii ale maslinelor ajută şi la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului. Măslinele au un indice glicemic mic (15), menţinând nivelul de zahăr în sânge la un nivel scăzut, asigurând astfel şi reglarea apetitului alimentar. „Prezenţa azotului şi fosforului oferă măslinelor proprietăţi anticanceroase. În plus, s-a constatat că măslinele cresc cu 12% capacitatea de refacere a sistemului nervos.

Măslinele şi uleiul de măsline sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi tip Omega 9 şi în vitaminele A şi E. Consumul regulat de măsline (câte 5-10 pe zi, negre sau verzi) aduce mari beneficii sănătaţii: previne afecţiunile cardiovasculare, împiedică formarea ateroamelor şi creşterea nivelului colesterolului, protejează celula nervoasă şi previne inflamaţiile.”, Livia Nena, biolog, nutriţionist. Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, nutriţioniştii arătând că măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200 kcal. Măslinele sunt recunoscute şi pentru beneficiile pe care le au pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, fiind bogate în acizi graşi şi antioxidanti care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: