Sari la conținut

Epidemie mondială de miopie. Care sunt cauzele?

Lucru online
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
Predictii pentru 2024

Pentru Christine Wildsoet, un profesor care se ocupă de optică la Universitatea California-Berkley, cafenelele sunt cele mai rele locuri în care ar putea fi. Vede peste tot mame care stau de vorbă în timp ce copii lor se joacă pe ipad-uri sau tătici care citesc în timp ce băieții lor se joace jocuri pe telefonul mobil.

“Nu știu care sunt implicațiile noilor tehnologii pentru capacitatea vizuală a copiilor noștri ” spune Wildsoet, care studiază miopia, o boală care începe destul de devreme în viață, care se înrăutățește pe parcurs și care devine o epidemie la nivel mondial.”

“ Există un stil de viață care s-a format în ultimii 30 de ani, de pildă copii și adulții care petrec foarte mult timp în fața ecranelor și mai mult timp acasă, spune Mark Jacquot, director al unei clinici medicale. “Acest stil de viață contribuie la reducerea focusului pe lucrurile aflate la distanță, ceea ce înseamnă miopie ”

În 1970, aproape 25% dintre oameni cu vârsta cuprinsă între 12-54 ani erau miopi. În anii 2000, procentajul a crescut la 41%. În celelalte părți ale lumii, spre exemplu în Singapore, armata are probleme cu recruții deoarece nu îi mai poate înrola în armată deoarece suferă de miopie. În 2012, în Coreea de Sud, un studio făcut pe adolescenți de 19 ani a arătat că aproape 96% dintre ei sunt miopi. “Așa că poți spune că aproape toată lumea este mioapă” , spune Wildsoet

Este o problem gravă deoarece myopia este strâns legată de boli precum dezlipire de retina, glaucoma sau cataractă. Acest lucru devine o problemă de sănătate publică deoarece nu doar costurile corecției miopiei trebuie luate în considerare ci și aceste boli asociate cu miopia sunt din ce în ce mai dese”

Din fericire, miopia nu se transmite genetic. Aproape 20 de studii au arătat că nu contează ce fel de material genetic îți este transmis, ci felul în care îți folosești ochii.

Ce poți să faci ca să previ miopia?

-Petrece mai mult timp afară

– Pauzele dese

Jacquot povestește despre regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute de activitate în fața unui ecran sau a unei cărți uită-te la ceva care se află la 20 de metri distanță pentru 20 de secunde. “Pentru ochii tăi asta înseamnă o mică pauză, la fel și pentru mintea ta”

  • Du-te o data pe an la medical oftalmolog
  • Mânâncă alimente bune pentru ochi și aici nu ne referim doar la morcovi(somon, legume galbene și portocalii, ciocolată neagră și vin)

 

Ana Maria N

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: