Miracolul vieții de la Timișoara: „Femeie, fiul tău moare. Lasă-l să salveze fiii altor femei”

Miracolul vieții de la Timișoara: „Femeie, fiul tău moare. Lasă-l să salveze fiii altor femei”
Miracolul vieții de la Timișoara: „Femeie, fiul tău moare. Lasă-l să salveze fiii altor femei”

Georgeta Petrovici

Timișoara a ajuns unul dintre cele mai importante centre de prelevare de organe din România. Totul se întâmplă grație unor oameni care pun mai presus de moarte viețile altora. Sunt oameni care, atunci când unei mame îi moare copilul de 18 ani în accident de mașină, au puterea să îi spună: „Femeie, iată, fiul tău moare. Lasă pe fiul tău să salveze fiii altor femei”.
„Rețeta se­cre­tă” a timi­șorenilor, implică, spun ei, și „mult ajutor de la Dumnezeu”.
Medicii de la Clinica de Anestezie – Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgență Județean Timi­șoara știu că viața nu are preț. Dar știu că multe morți pot salva alte vieți. O explică atât de bine încât nu pot decât să convingă. Vin, discută cu rudele, șterg lacrimi și le explică familiilor că, oricât de mare e durerea, pot salva puțin din existența ființei pe care o iubesc enorm și care a plecat fizic de lângă ei.

Patru prelevări de organe în trei luni

Suntem în martie și deja de la Timișoara s-au prelevat organe de la patru pacienți. Anul trecut, persoanele aflate în moarte clinică au fost puține. De la nouă dintre ele s-au prelevat organele valide. În 2011, s-au făcut 19 prelevări de organe. Un an mai devreme, în 2010, s-au efectuat 15, ultima chiar în noaptea de 31 decembrie.

Înainte – voiau mortul întreg, acum – chiar rudele propun donarea

Prof. dr. Dorel Săndesc este unul dintre cele mai bune exemple ale zicalei „omul sfințește locul”. Nu ştie exact de când este şeful Secţiei Anestezie-Terapie Intensivă pentru că nu are timp să numere ani şi funcţii. Dar știe că totdeauna a pus viața mai presus de orice. „Un donator de organe poate salva patru vieţi” era sloganul sub care, în iulie 2006, a început totul.
Spitalul a demarat o campanie pro-transplant, prin care încearca să convingă rudele persoanelor aflate în moarte cerebrală să accepte donarea. „La început chiar nouă, medicilor, ne era greu să abordăm subiectul. Cu toții voiau să-și ia acasă mortul întreg. După mediatizarea subiectului, după ce familiile au aflat că prelevarea organelor nu presupune «măcelărirea» cadavrului, ci o simplă cicatrice abdominală, avem rude care vin ele cu propunerea de a dona organele celor dragi, fiindcă asta a fost și dorința celui aflat în moarte cerebrală, exprimată din timpul vieții”, spun uimiți medicii de la Timișoara.

Pușca nevăzută a destinului de la Reanimare:„Aici vezi ce înseamnă adevăratul necaz”

Terapia Intensivă nu este un loc pentru oamenii sumbri, pentru că sunt într-un mediu periculos, este convingerea profesorului Dorel Săndesc (FOTO).


Este specialitatea care are cea mai mare rată a dependenţei de droguri, a alcoolismului, a tendinţelor de suicid, pentru că vii în contact cu suferinţa umană în forma ei cea mai dură. „Asta se resimte dacă ai o structură mai puţin pozitivă. Dacă eşti pozitiv, poate poţi transmite în jur ceva în acest sens. Eu spun că secţia asta poate fi o formă de psihoterapie pentru mulţi oameni. Aici vezi ce înseamnă adevăratul necaz şi ajungi să relativizezi marile probleme pe care ţi le faci din nişte nimicuri, de fapt”, adaugă medicul, care își amintește că, la începuturi, îi spunea soției, când era necăjită pentru că se stricase televizorul sau frigiderul, să vină pe secţia de ATI să vadă ce înseamnă un necaz adevărat.
La Reanimare  îţi dai seama cât eşti de norocos, de fapt. „Pacienţii de aici sunt ca şi noi şi nu sunt acolo din vina lor, ci pentru că puşca nevăzută a destinului i-a ales pe ei”, e concluzia profesorului Săndesc.

Ajutor divin prin campanii publice

Uneori, cot la cot cu medicii, la discuții participă preotul spitalului. Are o contribuție extraordinară prin mângăierile pe care le aduce rudelor. „Ca orice reţetă de succes, şi aceasta e compusă din mai multe. Şi aici putem identifica mai multe elemente, poate unele mai greu de definit, şi anume că ne-a ajutat Dumnezeu, ceea ce e  factorul cel mai important. Preotul spitalului colaborează extraordinar cu noi, este întotdeauna alături când mergem să vorbim cu rudele, face slujbele necesare etc.”, spune şeful secţiei ATI.
Medicul e convins că implicarea bisericii în campaniile spitalului a jucat un rol important în schimbarea mentalităților.
„Am avut apariții tv, în presă, în care reprezentanții bisericii s-au declarat explicit în favoarea transplantului şi a donării organelor persoanelor aflate în moarte cerebrală”, a mai povestit şeful ATI.

„Echipa fantastică”, condusă de un asistent, acționează în cel mult 24 de ore

De la Timișoara se prelevează rinichi, ficat, pancreas, cord, ţesut osos şi tendoane. Momentan aici nu se fac transplanturi, instituția sanitară din orașul de pe Bega nefiind avizată de autoritatea națională de transplant.
Medicii timișoreni speră ca pe lângă un important centru de prelevare de organe, aici să fie și unul la fel de important, de transplant. Asta mai ales în condițiile în care există o tradiție în acest sens. La Timișoara, bunăoară a avut loc în 1981, primul transplant renal din România, folosindu-se rinichi prelevat de la un pacient mort.
Medicii voluntari care speră la un contract full-time
Veriga care face posibilă „minunea de la Timișoara” este asistentul Dan Ilincariu.
Este omul care discută cu familiile pacienţilor şi obţine acceptul lor în câteva ore. Pentru că timpul este esenţial: medicii ştiu că odată instalată moartea cerebrală organele valide trebuie prelevate în 24 de ore, după care încep să se deprecieze.
Din „echipa fantastică” fac parte și voluntarii. Sunt medici specialişti tineri care au contract de voluntariat cu spitalul și care vin de acasă, gratis, să salveze vieți, sperând că la un moment dat vor ajunge să aibă contract cu spitalul.
Explozia de prelevări de organe mai are însă o explicație, pe lângă faptul că lumea își dă acceptul mai ușor. În ultimii ani, a crescut foarte mult calitatea serviciilor de urgenţă şi, în aceste condiţii, pacienţii ajung în viaţă la Terapie Intensivă. „Înainte, pacienţii decedau acasă. Sau pe drum spre spital. Acum, atunci când sunt cazuri grave, unele centre medicale din jur, conştientizând că este un posibil donor, nu-l abandonează, ci îl trimit la noi”, mai explică profesorul Dorel Săndesc.
De multe ori, spitalul acoperă și o parte din cheltuielile de înmormântare.

Cum se desfășoară o recoltare de organe

În momentul transplantului intervine o întreagă echipă: un coordonator de transplant, care trebuie să fie prezent obligatoriu, medici, asistente medicale, șoferi de ambulanță care sunt solicitați să meargă la laborator, departamentul de explorări paraclinice care efectuează EEG – test obligatoriu de stabilire a morții cerebrale, radiologia, ATI -ul. Toate aceste activități se fac cu oameni care vin din timpul lor liber, iar o echipă presupune minimum zece persoane. Pe lângă aceștia, vin medicii din centrele de  transplant – București, Cluj, Târgu Mureș.
Agenția Națională de Transplant verifică compatibilitatea organelor prelevate și decide unde merg organele, asigură transportul echipelor de prelevare, cu avioane, elicoptere de la Ministerul Sănătații.
Costurile totale sunt de aproximativ 10.000 de lei de donator.  În acești bani intră medicație, materiale sanitare, organizare, transportul organelor în alte centre.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

15 Comments

 1. Aceste persoane (medici,asistenti si tot restul echipei implicate in realizarea unui transplant) sunt binecuvantate;asta pentru ca ajuta oameni in suferinta,disperati si pentru ca primesc mereu,iar si iar, urarea „Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va aiba in paza Lui!”

 2. gata , nu injura nimeni ‘spagarii’? ma mir foarte tare , totusi se pare ca e un subiect evitat de manelisti

  • Dar ce ce ai pus spagari in ghilimele ?
   Cum adica nu ar fi ?
   Hai sa fim seriosi…va arde la buzunar ca pe orice amarastean…sunteti niste lepre ordinare…exceptii exista oriunde si nu este cazul sa vorbim de ele aici.
   De altfel articolul este unul de propaganda…

 3. Tot respectul pentru dr. Sandesc, de cand este sef la ATI a facut foarte multe. E un profesionist adevarat, un medic cu vocatie!

 4. Marian Petruta says:

  Acuma hai sa fim sinceri. Vad asta in America, am vazut in Suedia, peste tot cind e vorba de donatori de organe, medicii nu se mai straduiesc sa resusciteze pacientul. Aici un U.S.A. tot mai multi americani renunta singuri sa nai fie „organs donor” tocmai pt ca au fost cazuri enorme cind medicii de la Camerele de Urgente nu au facut totul absolu pt salvarea vietilor celor care figurau in acte ca si donatori de organe. Se merge pe ideea ca mai bine salvez un copil, un adolescent decit un barbat la 55 ani. Au fost o sumedenie de cazuri de astea. Dar romanii nu inteleg asta. Parca ti-ar da Spitalul o diploma ca dai organe.,kancs, nimic, zerooo.
  Dar doctorii care executa recoltarea si transplantul cistiga de 4 ori mai mult ca un medic obisnuit. Deci naivi sa fie c a romani sunt multi.

 5. Ramona Băluţescu says:

  Hai că m-ai dat gata, Geta. Mai noi ştie Ilincariu cîte prelevări se fac?? Woooooooooow! Eu n-am avut norocul ăsta, cînd i-am solicitat date.

  Acum povestea cu patru oameni salvaţi de la un om în moarte cerebrală eu n-aş spune-o, la cîte inimi s-au pierdut în ultima vreme. Iar rinichii… merg la Lucan, la Cluj, că deh, de ce să fie acreditat Bucuraş, la noi, cînd îi poate pune Lucan, Sinescu fiind departe? Şi de ce să fie acreditat Gaşpar, pentru inimă, după ce Socoteanu, împins de Drăgulescu, a pizdit povestea, acum o vreme, cînd… e mai simplu să se spună că n-a răspuns Brădişteanu la telefon şi… s-a mai dus un cord?…

  Respect pentru Săndesc dar cîtă vreme se moare în Judeţean că omul a luat piocianic şi nu e dus pe ATI că…. să nu se ducă dracului încă o încăpere, cred că mai e de lucrat înainte de a pune pe masă povestea cu recoltările de organe, privită din unghi frumos.

 6. Ingerii nostri de pa Pamant.

 7. PETRE BARDE says:

  Analizand cea ce SE CUNOASTE : orice MORT om sau alta fiintsa odata moarta intra in PUTREFACTIE SI TOATE ORGANELE LUI inclusiv cele INCA BUNE vor puttrezi. CEL MAI SIMPLU AR FI o LEGE, ACCEPTATA BENEVOL prin referendum de MASSA UMANA,[ CINE vrea]- CONTRA UNEI SUME,pt urmasi , nici prea modeste nici catastrofale sa accepte donarea KIAR IN ZIUA MORTII,a ORGANELOR MORTULUI. LEGEA VA FI acceptat la inceput F GREU, de PUTINI apoi cu timpul de- DE TOATA SUFLAREA UMANA, CAND SE VOR OBISNUI, CACI IN FOND din oirice om nu ramane decat SKELETUL si kraniul HID. ……. MOARTEA ESTE CEL mai NEDORIT EVENIMENT, imposibil de DISECAT LEGAT DE SEX SI NASTERE, PARE un fenomen logic si NECESAR. DACA NASTEREA aduce NOUL BUCURIA, MOARTEA aduce tristete imensa, dar si TERMINAREA UNOR SUFERINTSE. TOTUL ESTE MIXT, ca meteorologia TERESTRA.

 8. Foarte frumos, aici in Timisoara noi ne chinuim sa ajutam vieti omenesti, insa nu pe cele ale rudelor si prietenilor nostrii….organele merg spre spagari din Bucuresti Cluj si culmea Tirgu Mures….Timisoara e de departe foarte tare la medicina, mi se pare o discriminare sa nu avem aici o sectie pentru transplant-uri. Aici avem mentalitatea de a ne ajuta aproapele, nu de a-l manca de viu cum e in Oltenia sau alte locuri. Daca am avea si o sectie de transplant sunt sigur ca numarul acestor donatii ar creste spectaculos. Oricum RUSINE BUCURESTI!

  • Alex, as avea o singura intrebare pentru tine. Ai fost vreodata in Bucuresti la vreun spital? Iti imaginezi ca Spitalul Judetean este unul singur in Tm.si e chiar micut fata de zecile de spitale Universitare din Bucuresti si Clinici de specialitate? Eu am lucrat 6 ani in capitala si acum vad si experimentez si Timisoara. Crede-ma, pe cuvantul meu ca e o diferenta uriasa intre Bucuresti si Timisoara ca si Centru Universitar, ca si dotari, ca si profesori, ca si pregatirea studentilor…etc Nu spun ca cei din Timisoara sunt mai slabi, dar ar trebui sincer sa nu visam, ca in Bucuresti se face scoala(nu cu spagi la examene ca in Timisoara) si se pregtaesc studentii la modul cel mai serios si in plus au cel putin 20 de spitale cum e Spitalul Judetean. Eu iti inteleg pe o parte dezamagirea, dar e bine sa nu tragi concluzii pripite si ar fi corect din partea ta sa vizitezi macar spitale ca (Universitar de Urgenta, Coltea, Witing, Militar Central, CF2, Elias, Floreasca, Colentina, Judetean Ilfov, Obregea 9, Bagdasar Arseni, Agripa Ionescu, Babes – infectioase si tropicale, Parhon, Fundeni si multe altele…) Sunt sigur ca daca ai avea curiozitatea macar sa treci in vizita ai observa cat de mici suntem noi cei de la Judetean Timisoara, si pe buna dreptate nu te poti compara!

 9. PAPA FRANCISC says:

  NU MAI FACETI PROPAGANDA DESANTATA PENTRU CANIBALISMUL SECOLULUI XXI ! TINERII VOR FI VANATI SI UCISI PENTRU ORGANE. VOR FI ‘CUTIVATI’ PENTRU A DONA ORGANELE ALTORA. BISERICA AR TREBUI SA VA BLESTEME

  • Bai Papafloc, sa-ti poti dona organele ptr. a salva alte vieti e ceva minunat, oricum putrezesc. Traiesti prin altii. Ai vazut prea multe filme care te-au inspirat in comentariu. Sunt tari unde donarea si transplantul de organe e ceva normal unde nimeni nu abereaza asa ca tine. Chiar daca pana acum nu s-a reusit, un transpalnt de ” balcon” nu ti-ar strica, poate unul cultivat pe o maimuta.

 10. La Constanta, familia unui preot aflat in moarte cerebrala a refuzat cu inversunare orice propunere de prelevare de organe!!! Consider ca primul pas ar trebui facut de BOR, care ar trebui sa indemne preotii sa-si dea acordul de eventuala donare de organe! Exemplul personal inainte de toate, nu?

 11. Vine si ziua cit de curind in care daca esti intr-o situatie mai delicata doctorii nu vor mai face nimic in speranta ca organele tale se vor duce la altii.
  Iar daca stam sa vedem cine sint sint beneficiarii acestor organe putem constata ca in nici-un caz un om sarac sau obisnuit si tot aia cu portofelul plin cu bani.

 12. Poate ar trebui sa va informati mai mult, astia care sunteti atat de inversunati impotriva transplantului. Cand apare un organ de la un pacient in moarte cerebrala, se fac o multime de teste de compatibilitate, nu merge organul oricui la oricine.
  Incetati sa mai bateti campii.
  Cum ar fi daca cineva apropiat sau chiar voi ati depinde de un transplant? Ati mai fi asa de gica contra?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *