Sari la conținut

Modalităţi simple prentru prevenirea uneia dintre cele mai răspândite boli cronice

Considerată o adevărată epidemie la nivel mondial, această boală afectează aproximativ un million şi jumătate de români, iar datele arată că numărul se va dubla în următorii 20 de ani.

Vestea bună este că diabetul poate fi prevenit şi ţinut sub control prin câţiva paşi simpli:

1. Mănâncă mai multă scorţişoară

Cercetătorii germani, au descoperit că doar un gram de scorţişoară pe zi reduce cu 10% nivelul glicemiei, în cazul diabeticilor. Motivul: substanţele care se găsesc în scorţişoară activează enzimele responsabile cu stimularea receptorilor insulinei.

2. Fă mişcare

Fă exerciţii regulat, chiar dacă nu vrei să pierzi în greutate. Conform unui studiu, femeile care fac exerciţii cel puţin o dată pe săptămână îşi reduc riscul de diabet cu 30%. Exerciţiile ajută organismul să folosească mai eficient insulina crescând numărul receptorilor acestui hormon.

3. Nu renunţa la cafea

 Aceasta poate reduce considerabil riscul de diabet de tip 2, arată din ce în ce mai multe studii. Antioxidanţii pe care îi conţine cresc sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Potrivit unui studiu al Universităţii Harvard, cei care consumă mai mult de 4 ceşti pe zi au un risc de diabet cu 29%-54% mai mic.

4. Alege cerealele integrale

Indiferent că e vorba de pâine, paste, ovăz, porumb, tărâţe sau orz, toate acestea cresc sensibilitatea la insulină datorită conţinutului de fibre (doza zilnică recomandată în cazul femeilor este de 25 de grame, iar în cazul bărbaţilor de 38 de grame). Fibrele ajută la reglarea nivelului de glicemie, încetinind absorbţia zahărului din alimente.

5. Evită stresul
Stresul cronic este un factor de risc major pentru apariţia diabetului de tip 2. Studiile arată că există o strânsă legătură între stres şi creşterea nivelului de glucoză în sânge.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: