Monturile – de ce apar şi cum le tratăm?

Monturile – de ce apar şi cum le tratăm?
Monturile – de ce apar şi cum le tratăm?

Monturile reprezintă deformări ale încheieturii degetului mare de la picior, care afectează în general femeile într-un număr mai mare decât bărbaţii.

Dintr-un procent de 90% femei care poartă pantofi incomozi, 60% prezintă monturi. Întrucât femeile sunt cele care de obicei poartă tocuri sau încălţăminte îngustă în partea anterioară a piciorului, frecventa apariţiei monturilor este de 9 ori mai mare decât la bărbaţi. Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea oricărui tip de încălţăminte, întrucât zona afectată se fricţionează de pantof şi se inflamează.

Pentru cazurile uşoare, încălţămintea bună împreună cu alte câteva sfaturi naturiste pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuării durerii, însă în cazul deformărilor mai grave, este de multe ori necesară o intervenţie chirurgicală.

Monturile afectează laba piciorului şi din punct de vedere estetic, deoarece determină înclinarea degetului mare de la picior spre cel de-al doilea deget, iar aceasta cauzează o proeminenţă osoasă dură. Mai mult, pielea din această zonă poate fi îngroşataă sau inflamată, cauzând dureri.

Care sunt cauzele apariţiei monturilor?

Încă nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei monturilor, însă specialiştii Ropharma precizează că instalarea acestor malformaţii este corelată cu  doi factori predominanţi.  „Prima este că unele persoane au o sensibilitate la nivelul încheieturilor moştenită în mod ereditar. În câteva cazuri, sensibilitatea aceasta se poate transforma în osteoartrită sau artrită reumatoidă. A doua cauză este încălţămintea incomodă care ţine degetele deformate timp îndelungat. De asemenea, există şi situaţii în care acestea sunt provocate de anomalii înnăscute ale piciorului, ce cresc riscul deformării piciorului, cum ar fi platfusul ce constă în aplatizarea arcadei labei piciorului”, explică specialistul Ropharma Dr. Tania Bejan.

Simptome şi probleme

 • Dificultăţi în a merge din cauza durerii.
 • Inflamare şi răni la baza degetului care se pot infecta.
 • Piciorul poate deveni atât de lat încât găsirea unei perechi de pantofi să devină foarte dificilă.
 • Apariţia artritei la degetul mare.
 • Deformări şi la celelalte degete de la picioare

Prevenire şi tratament

Pentru a preveni apariţia monturilor, primul pas şi cel mai important, este schimbarea încălţămintei cu una lejeră, care să nu strângă degetele. Astfel, deformarea nu se mai dezvoltă şi nu mai provoacă durere sau discomfort. Pentru sfaturi despre alegerea încălţămintei se poate consulta un medic ortoped.

Pentru cazurile uşoare, compresiile cu gheaţă stagnează creşterea proeminentei, iar cremele sunt necesare pentru a repara pielea din acea zonă.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

 1. Antoanela P. says:

  Monturile sunt ereditare este foarte adevårat, pt. cå eu de micå am purtat incåltzminte sport si pt. cå am piciorul foarte subtzire, nu exista posibilitatea degetelor så fie stranse. Nici toc nu am purtat, decat la rare ocazii si nu mai mare de 4-5 cm, iar tocul lat. Cand in jurul varstei de 30 au apårut monturile, erau exact precum avea bunica si- mi aduc aminte cå erau foarte dureroase, de aceea in ultimii 9 ani am fost si mai atentå cumpårand numai de calitate, fårå så tzin cont de modå si cu un nr. mai mare, dar montul de la pic. st. a crescut si iarna imi creeazå junghiuri dureroase. Så må operez de acum…. imi este teamå så nu revinå sau si mai råu, så nu reuseascå operatzia. Incåltzåmintea este foarte imp., iar in Ro. dat. nivelului scåzut de trai multå lume fol. ceva ieftin si ” la modå”, inså acest obicei poate afecta si genunchii si coloana.

  • Poti sa te operezi linistita, monturile nu vor reveni.
   Eu sunt operata de 12 ani si nu mai am deloc dureri la schimbarea vremii.

 2. Desi nu am decat 27 de ani am monturi, ereditare banuiesc pentru ca si mama si ambele mele bunici au/avut.Nu stiu cum sa tratez, am vazut ca in poza de la acest articol este pus un dispozitiv pe picior, exista asa ceva?Sau este pentru altceva acel dispozitiv. Cei care stiti tratamente sau eventual metode de stopare a cresterii monturilor postati-le pentru ca multi dintre noi suntem interesati.Multumesc!

 3. Desi nu am decat 27 de ani am monturi, ereditare banuiesc pentru ca si mama si ambele mele bunici au/avut.Nu stiu cum sa tratez, am vazut ca in poza de la acest articol este pus un dispozitiv pe picior, exista asa ceva? Sau este pentru altceva acel dispozitiv. Cei care stiti tratamente sau eventual metode de stopare a cresterii monturilor postati-le pentru ca multi dintre noi suntem interesati.Multumesc!

 4. Dr. Marius Uscatu says:

  Buna ziua!
  Trebuie sa aduc niste precizari, ca unul care ma ocupa exclusiv de problema monturilor:
  – monturile NU sunt ereditare („mostenite”);
  – monturile NU apar din cauza incaltamintei si nu au legatura cu tocurile;
  – nu se poate preveni aparitia monturilor in nici un mod, si mai ales nu se poate preveni prin schimbarea incaltamintei.
  – piciorul plat („platfus”) nu are absolut nici o legatura cu aparitia monturilor;
  – este logic ca gheata nu are nici o legatura cu deformatia si nu o poate „stagna” in evolutie;
  – ortezele (dispozitivele) mentionate au un rol catastrofal asupra piciorului, distrugand foarte repede articulatia „degetului mare”.
  – nu exista absolut nici un mijloc de a preveni, de a stopa evolutia monturilor catre agravare.
  – numai interventia chirurgicala poate corecta deformatia.
  Multumesc.
  Cu stima,
  Dr. Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior

 5. Sfatul meu este sa amanati cat mai mult interventia chirurgicala pentru hallux-valgus.Am fost operata de un renumit chirurg care se ocupa exclusiv de monturi,am fost paralizata datorita anesteziei si am fost data afara din spital in scaun de handicapat.Nu mi-au acordat nici cel mai mic ajutor.Acum am pareza si sunt obligata sa merg in strainatate
  pentru corectia piciorului si pentru a ma putea deplasa cat de cat normal.Atentie nu toti chirurgii care-si fac publicitate sunt
  competenti si responsabili1

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *