Sari la conținut

Motivul pentru care carnea roşie dăunează inimii indiferent dacă e grasă sau slabă

Un studiu publicat în jurnalul Nature Medicine explică de ce nu este indicat să consumaţi prea multă friptură, carnea tocată sau şuncă.

Se pare că nu doar grăsimile saturate pe care le conţine carnea roşie sunt vinovate de apariţia bolilor de inimă.

Există numeroase studii care sugerează că un consum regulat de carne roşie poate creşte considerabil riscul bolilor de inimă şi a infarctului.

Dacă până acum experţii erau de părere că doar grăsimile saturate şi modul în care este conservată carnea roşie afectează inima, acum au mai descoperit o substanţă în carnea roşie care cauzează, de asemenea, probleme cardiace.  

Este vorba despre carnitina, o substanţă care este mâncată de bacteriile din intestin dând startul unui lanţ de evenimente care cresc colesterolul şi riscul bolilor de inimă.

,,Carnea roşie slabă nu conţine foarte multegrăsimi saturate şi nu creşte colesterolul, însă conţine carnitină care creşte considerabil riscul bolilor cardiovasculare” spune medicul Stanley Hazen.  

Testele făcute pe şoareci au demonstrat că bacteriile din intestine se hrănesc cu carnitină pe care ficatul o transformă apoi într-o substanţă numită TMAO. TMAO  pare să ducă la depozitarea grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge cauzând afecţiuni ale inimii şi chiar moarte.

Nutriţionişti avertizează că şi suplimentele de carnitină pot pune sănătatea în pericol.

În Marea Britanie, este recomandată o cantitate de 70g de carne roşie sau procesată pe zi-echivalentul a două felii de şuncă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: