Motivul pentru care carnea roşie dăunează inimii indiferent dacă e grasă sau slabă

Motivul pentru care carnea roşie dăunează inimii indiferent dacă e grasă sau slabă
Motivul pentru care carnea roşie dăunează inimii indiferent dacă e grasă sau slabă

Un studiu publicat în jurnalul Nature Medicine explică de ce nu este indicat să consumaţi prea multă friptură, carnea tocată sau şuncă.

Se pare că nu doar grăsimile saturate pe care le conţine carnea roşie sunt vinovate de apariţia bolilor de inimă.

Există numeroase studii care sugerează că un consum regulat de carne roşie poate creşte considerabil riscul bolilor de inimă şi a infarctului.

Dacă până acum experţii erau de părere că doar grăsimile saturate şi modul în care este conservată carnea roşie afectează inima, acum au mai descoperit o substanţă în carnea roşie care cauzează, de asemenea, probleme cardiace.  

Este vorba despre carnitina, o substanţă care este mâncată de bacteriile din intestin dând startul unui lanţ de evenimente care cresc colesterolul şi riscul bolilor de inimă.

,,Carnea roşie slabă nu conţine foarte multegrăsimi saturate şi nu creşte colesterolul, însă conţine carnitină care creşte considerabil riscul bolilor cardiovasculare” spune medicul Stanley Hazen.  

Testele făcute pe şoareci au demonstrat că bacteriile din intestine se hrănesc cu carnitină pe care ficatul o transformă apoi într-o substanţă numită TMAO. TMAO  pare să ducă la depozitarea grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge cauzând afecţiuni ale inimii şi chiar moarte.

Nutriţionişti avertizează că şi suplimentele de carnitină pot pune sănătatea în pericol.

În Marea Britanie, este recomandată o cantitate de 70g de carne roşie sau procesată pe zi-echivalentul a două felii de şuncă.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

  1. Fara discutie, fara cercetare dar mai ales fara rezultate multi ar muri. Ceea ce ma deruteaza este mult prea desele infirmari ale AFIRMATIILOR facute cu doar cateva luni in Irma.

  2. carnea de pui din Romania e mult mai periculos decat vita. porc nu mananci, vita numananci, ce mananci? si te trezesti ca oricum faci infarct. eu am ajuns laurgente la Clinicco cu preinfart, adica mai stiintific criza de anginapectorala. eram in concediu la Brasov.nu mananc grasimi. nu fumez. e adevarat ca ma stresez, dar cine sa te scape acum de toate stresurile. oricum,multumesc lui dumnezeu ca am dat de doctori buni.

  3. …asa zicea si ceausescu cind incepea sa le mearga rau romanilor-doar carnea de peste e sanatoasa, nimeni sa nu dispere ca nu gaseste /acum ca nu are bani de a cumpara- carne, ca e daunatoare…omul e omnivor si asta inseamna ca el nu poate sintetiza unele principii/substante din iarba, si intre el si iarba s-a pus un sintetizator de proteine-acesta se cheama bou, vaca, oaie, porc, cal,etc…asta e…acum creste saracia si iete- mincarea nu mai e sanatoasa…

  4. Nu am mai vazut carne ‘rosie’ de nu mai stiu cand, oare aia de porc sau pui o fii mai sanatoasa ?

  5. Spunetile asta tuturor producatorilor de carnitina,
    e o absurditate totala.

  6. Abureala ,pt ca si asa romanul duce dorul din lipsa banilor !!!! Intr-un cuvant ,doctori ne dau liber la furaje si mai avem ptin si ajungem ,,rumegatori” !!!!!!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *