Motivul pentru care ciocolata este cea mai bună hrană pentru creier

Motivul pentru care ciocolata este cea mai bună hrană pentru creier
Motivul pentru care ciocolata este cea mai bună hrană pentru creier

Aşa cum ştim cu toţii, ciocolata conţine substanţe care provoacă plăcere şi îmbunătăţesc starea de spirit, iar mai multe cercetări au arătat că acest desert este bogat în antioxidanţi şi are proprietăţi benefice pentru creier.

Mai multe studii recente au oferit dovezi în favoarea ipotezei că anumiţi compuşi din ciocolată, flavanolii, acţionează pentru a proteja neuronii împotriva degenerării şi a demenţei. Cea mai recentă cercetare confirmă că polifenolii, o clasă de compuşi de include flavanolii, au proprietăţi antioxidante, oamenii de ştiinţă reuşind să elucideze mecanismul prin care aceşti compuşi acţionează pentru a proteja creierul la nivel celular.

Cercetătorii conduşi de Annamaria Cimini de la Universitatea L’Aquila din Italia au conceput modele celulare ale afecţiunii Alzheimer şi le-au tratat cu plăcile Aß şi cu peptidele Aß, acestea fiind asociate neurodegenerării. Apoi, cercetătorii au aplicat polifenoli din cacao asupra acestor celule, descoperind că aceştia provoacă producerea de BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), o substanţă ce promovează dezvoltarea neuronală şi care acţionează împotriva decesului celular provocat de stresul oxidativ.

„Studiile noastre indică pentru prima dată că aceşti polifenoli din cacao nu acţionează doar ca anti-oxidant, ci şi că activează producerea de BDNF, acţionând astfel împotriva decesului neuronal”, a declarat Cimini.

Rezultatele publicate în Journal of Cellular Biochemistry par să confirme că flavanolii din ciocolată pot proteja creierul de neurodegenerare.

Deoarece experimentele au fost efectuate pe celule umane izolate, este neclar câtă cacao este necesară pentru a beneficia de efectele benefice pentru creier. Creierul nu este singurul organ al corpului care beneficiază de pe urma consumului de cacao: alte studii arată că aceasta ajută la eliminarea tusei persisente şi duce totodată la reducerea riscului de atac de cord şi de accident vascular. 

Cercetătorii atrag atenţia şi asupra unui efect secundar nedorit: cacaua stimulează şi enkefalina, o substanţă opiacee din creier care stimulează supraconsumul. Acest lucru explică de ce acest mecanism de protejare a creierului – consumul de ciocolată – provoacă dependenţă.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

  1. Cristian. E. says:

    Faza e ca cicolata contine si zahar, iar zaharul este cel mai mare dusman al sanatatii omului…

  2. Suntem bombardati zilnic cu infornatii din toate partile si eu cred ca ar trebui sa stam o secunda si sa gindim si singur ,petru ca din pacate inclusiv medicii sau alti propovaitori ai informatiilor au interese materiale si atunci si informatia este alterata neviind total stiintifica .
    Sa nu uitam ca una din cele mai mari forte economice astazi este industria medicaa dar si cea alimentara, o gura de aer nu ar strica inainte sa inchitim orice informatie.

  3. Comentariul meu nu a fost politic corect de aceea la-ti sters? nu e corect toata lumea are drept la opinie.

  4. Ciocolata e plina de zahar si alte prostii. CACAO si in cel mai rau caz ciocolata cu procent mare de cacao sunt bune. Majoritatea tabletelor cu cacao, asa numite ciocolati sunt niste bombe calorice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *