Sari la conținut

Mulți români sunt în pericol să facă boala care l-a ucis pe Nae Lăzărescu. Află de ce apare și cum se manifestă afecțiunea

Actorul NAE LĂZĂRESCU a murit în această dimineață în locuința sa, la vârsta de 72 de ani.

Actorul se retrăsese din lumina reflectoarelor din cauza unor probleme de sănătate grave. NAE LĂZĂRESCU a fost internat și la Spitalul Fundeni, cu un diagnostic de ciroză și urma un tratament puternic.

Una din cauzele cirozei hepatice este infecția cu virusurile hepatitice B sau C. Potrivit specialiștilor, România se află pe un loc fruntaș în privința cazurilor de hepatită B și C la nivel european.

Una dintre principalele probleme ale virusurilor hepatitice este subdiagnosticarea sau diagnosticarea târzie. Deși hepatita poate fi depistată printr-un simplu test de sânge, medicii atrag atenția că în multe cazuri infecțiile cu virus hepatitic sunt diagnosticate abia după ani de zile în care persoanele au trăit cu infecția în corp, dar nu au știut acest lucru. Diagnosticarea tardivă este cauzată și de faptul că persoanele infectate nu prezintă simptome acute, aceste afecțiuni acționând de multe ori tăcut în organism.

„Fără tratament, o hepatită B se poate transforma în cinci-zece ani în ciroză hepatică. În cazul hepatitei C, evoluţia durează mai mult: 15-20 de ani“, explică prof. dr. Mihai Voiculescu, președintele Asociației Române pentru Studiul Ficatului. Evoluţia este influenţată şi de consumul de alcool, obezitate sau de prezenţa unor boli precum diabetul. Odată pus diagnosticul de ciroză, şansele de viaţă ale unui bolnav sunt relativ reduse: cu tratament, maximum cinci ani.

Simptome

Unele persoane care sufera de ciroză hepatică nu prezinta simptome până în momentul în care afectarea este severă. Simptomele cirozei și ale complicațiilor acesteia includ:
– edemele membrelor inferioare (umflarea picioarelor) și lichid ascitic (lichid acumulat în abdomen)
– oboseală
– icterul (colorarea în galben a tegumentelor și sclerelor)
– prurit generalizat (mâncărimi)
– sângerări nazale (epistaxis)
– palme marmorate (palme de culoarea roșie marmorate) – eritroză palmară
– învinețirea la traumatisme minore
– scăderea în greutate și slăbirea musculaturii
– dureri abdominale
– infecții frecvente
– confuzie.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel